Κι όμως οι καλοκαιρινές διακοπές μπορούν να συνδυαστούν με την άθληση και με λίγη καλή θέληση, να σηματοδοτήσουν μια περίοδο ανανέωσης, αλλαγής ή και ταυτόχρονα συνέχισης ενός προγράμματος γυμναστικής με σωματικές δραστηριότητες και ασκήσεις στη φύση. Τι μπορείτε να κάνετε;

Για αρχή σηκωθείτε από τις ξαπλώστρες: Φυσικά αστειευόμαστε. Κύριο συστατικό της επιτυχίας σε οτιδήποτε καταπιάνεται κάποιος και στην άθληση βεβαίως είναι να θέλει να ασχοληθεί με αυτό. Στην περίπτωσή μας έχει σημασία να ευχαριστηθείτε και το άραγμα στην ξαπλώστρα αλλά και το περπάτημα στην αμμουδιά, στα καλντερίμια του προορισμού σας κ.ο.κ.

Απλά εφόσον αποφασίσετε να αθληθείτε και στις διακοπές αδράξτε την ημέρα, και πριν το πρωινό σας, κάντε την πρώτη βουτιά στη θάλασσα ή τον πρώτο σας περίπατο στην ακροθαλασσιά ή και στα δρομάκια του νησιού ή του χωριού στο οποίο βρίσκεστε.

Εάν περπατήσετε στην αμμουδιά, διαλέξτε μια απόσταση και, ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση, περπατήστε αργά ή γρήγορα. Tη δυσκολία μπορείτε να την αυξήσετε περπατώντας στη στεγνή άμμο, όπου βουλιάζουν τα πόδια σας, ή ακόμη περισσότερο μέσα στο νερό. Aκόμα κι εκεί, ανάλογα με το βάθος του νερού, μπορείτε να κάνετε ευκολότερο ή δυσκολότερο το πρόγραμμά σας. Περπατήστε, με το νερό να φθάνει στη μέση της γάμπας σας ή στο γόνατο, για διαφορετικό βαθμό δυσκολίας.

Το τρέξιμο είναι από τις καλύτερες γυμναστικές που μπορείτε να κάνετε στην παραλία, καθώς η μαλακή επιφάνεια της άμμου που μετακινείται δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για μια δύσκολη άσκηση, γυμνάζοντας περισσότερους μύες, αφού χρειάζεται να σηκώσεις το πόδι σου για να το απομακρύνεις από το κινούμενο έδαφος. Η καλύτερη ώρα για τρέξιμο είναι είτε νωρίς το πρωί είτε όταν ο ήλιος δύει. 

Μπορείτε να συνδυάσετε πρωινό κολύμπι και περπάτημα ή τρέξιμο, κολυμπώντας κατά μήκος της παραλίας και έπειτα γυρνώντας στην αφετηρία σας περπατώντας ή τρέχοντας.

Ως φυσικό step λειτουργούν τα σκαλάκια, ενώ stepper μπορείτε να κάνετε και μέσα στο νερό, μπαίνοντας μέχρι τη μέση. Όπως στέκεστε, με το νερό να φθάνει στην κοιλιά σας περίπου, φέρτε τα χέρια στη μέση και αρχίστε να ανεβάζετε τα πόδια, κάνοντας την κίνηση του stepper μέσα στο νερό. Mπορείτε να αυξήσετε την ένταση ανεβάζοντας τα γόνατα πιο ψηλά ή ανεβοκατεβάζοντάς τα πιο γρήγορα.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε θαλάσσιο ποδήλατο. Πάρτε την παρέα σας και ξεκινήστε για μια ημίωρη ή ωριαία βόλτα, αυξάνοντας την ένταση. Εννοείται πως θα κάνετε διαλείμματα για να απολαύσετε τη θάλασσα.

Επιλέξτε για τη βόλτα σας κανό. Ξεκινήστε αργά και, όπως και στο ποδήλατο, κάντε διαλείμματα όταν νιώθετε ότι έχετε κουραστεί αρκετά. H κωπηλασία στο κανό γυμνάζει -εκτός από τους ώμους- και τα χέρια, κυρίως το στήθος, την πλάτη αλλά και τους κοιλιακούς.

Το κολύμπι είναι κάτι που θα το κάνετε έτσι και αλλιώς όταν θα βρεθείτε σε μια παραλία. Για να γυμναστείτε όμως σωστά πρέπει να κολυμπήσετε μια ώρα το ελάχιστο και πάντα κατά μήκος της παραλίας και όχι προς τα βαθιά. Το κολύμπι τονώνει το στήθος, την πλάτη, τους ώμους, τους δικέφαλους και τους τρικέφαλους.

Παίξτε ομαδικά αθλήματα. Beach volley και ρακέτες προσφέρουν στο έπακρο τα οφέλη της άσκησης. Εναλλακτικά, για τους πιο τολμηρούς υπάρχουν τα θαλάσσια σπορ, όπως το wind surfing και το θαλάσσιο σκι, ενώ και η κωπηλασία έχει τους δικούς της οπαδούς. Το καλύτερο είναι ότι παράλληλα διασκεδάζεις τόσο πολύ που δε θα καταλάβεις καν ότι γυμνάζεσαι κιόλας.

Έτσι ή αλλιώς να θυμάστε ότι όλες τις βασικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυϊκών ομάδων που κάνετε στα μηχανήματα στο γυμναστήριο μπορείτε να τις κάνετε θαυμάσια μέσα στο νερό ή και στην αμμουδιά κάποιες απ’ αυτές, γυμνάζοντας περισσότερες μυϊκές ομάδες σε κάθε άσκηση απ’ ό,τι στο αντίστοιχο μηχάνημα.

Για παράδειγμα για το στήθος κάντε Push-ups σπρώχνοντας με τις παλάμες με δύναμη το νερό, τεντώνοντας τα χέρια μέχρι την πρόταση, και επαναφέροντας τα πίσω έως τους ώμους. Για τα πόδια σταθείτε με το νερό στην κοιλιά σας και τα χέρια στη μέση. Λυγίστε το ένα πόδι στο γόνατο προς τα πίσω, φέροντας τη φτέρνα προς το γλουτό σας, και επαναφέρετέ το στην αρχική θέση τεντωμένο. Για τους κοιλιακούς ξαπλώστε ανάσκελα στο νερό, με τα χέρια στην έκταση και τα πόδια τεντωμένα. Aρχίστε να μαζεύετε τα πόδια σας προς το στήθος, σφίγγοντας τους κοιλιακούς σας, και απομακρύνετε πάλι για να επαναλάβετε. Για ώμους και την πλάτη φέρτε τα χέρια κάτω, δίπλα στα πλευρά σας κι ανεβάστε τα από τα πλάγια, ελαφρά λυγισμένα, μέχρι να φθάσουν στην επιφάνεια του νερού και κατεβάστε τα.

Μία κλασική επίσης άσκηση εκγύμνασης είναι τα ψαλιδάκια. Θα χρειαστεί να καθίσετε ανάσκελα ή και όρθιες, αναλόγως με το τι σας βολεύει, έχοντας όμως τα πόδια απαραίτητα μέσα στο νερό. Με όσο πιο κοφτές και γρήγορες κινήσεις μπορείτε, εναλλάσσετε τα πόδια σας τεντωμένα, το ένα μπροστά, το άλλο πίσω, έτσι ώστε η κίνηση να θυμίζει αυτή από το άνοιγμα το ψαλιδιού.

Το Jumping Jacks είναι μία από τις γνωστές ασκήσεις αερόβιας γυμναστικής, που μπορείτε να κάνετε και στη θάλασσα. Πρόκειται για ένα μικρό υποβρύχιο άλμα. Θα ξεκινήσετε έχοντας το σώμα σας μέχρι τη μέση κάτω από την επιφάνεια το νερού, τα χέρια χαλαρά δίπλα από τα πλευρά σας και λυγίζοντας τα γόνατα θα κάνετε ένα άλμα, ανοίγοντας τα χέρια, όχι παραπάνω από την επιφάνεια και τα πόδια μέχρι εκεί που μπορείτε.

Οι δυνατότητες εκγύμνασης στις διακοπές είναι πολλές,  βρείτε τη δραστηριότητα της αρεσκείας σας και απολαύστετε την. Mην ξεχάσετε την αντηλιακή κρέμα και να δροσίζεστε όποτε νιώθετε δυσφορία από τη ζέστη. Καλή προσπάθεια!