Εικόνες μ’ ένα μωρό που πλατσουρίζει στη θάλασσα, ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι που παίζουν στην άμμο δίπλα στο κύμα, είναι ορισμένες από αυτές που αναρτώνται κατακαλόκαιρο στα social media, τις περισσότερες φορές χωρίς τα πρόσωπα των παιδιών να καλύπτονται με pixel. Μπορεί οι περισσότεροι όταν βλέπουμε τέτοιες εικόνες με παιδιά στο facebook και στο instagram να γλυκαίνουμε ωστόσο κάποιοι σκέφτονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο, και καλό είναι να λαμβάνουμε τα μέτρα μας.
Τί μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το παιδί σας, από το να αποτελέσει εν δυνάμει στόχο κάποιου διεστραμμένου, να πέσει θύμα bulling, να γίνει viral κ.οκ. επειδή κάποια στιγμή μια φωτογραφία, που τραβήξατε ή τράβηξε εκείνο με ένα κλικ έφτασε σε άσχετες ηλεκτρονικές διευθύνσεις;
Για αρχή εφόσον ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας επιλέξτε τις εικόνες με μεγάλη προσοχή. Αποφύγετε τις φωτογραφίες από παιδιά άλλων καθώς και φωτογραφίες με γυμνά μωρά. Επίσης φωτογραφίες με προσωπικά στοιχεία και γενικότερα λεπτομέρειες, όπως ονοματεπώνυμα, γεωγραφικές τοποθεσίες κ.ο.κ. αλλά και εικόνες με στιγμές που τα παιδιά δεν θέλουν να εκθέσουν σε κοινή θέα.
Παράλληλα φροντίστε να τσεκάρετε τις προσωπικές φωτογραφίες που ποστάρει ή στέλνει με email το παιδί σας. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο της κάθε φωτογραφίας είναι αβλαβές και δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβει όποιος τη δει, πού βρίσκεται.
Κυρίως μιλήστε με το παιδί κι εξηγείστε του από νωρίς αναλυτικά τους κινδύνους που υπάρχουν στο Διαδίκτυο, βλέποντας μαζί video κ.ο.κ. ούτως ώστε να ευαισθητοποιηθεί ανάλογα. Μάθετέ του όχι μόνο να σέβεται τον εαυτό του και να τον προφυλάσσει από αναρτήσεις με ανάρμοστο περιεχόμενο, αλλά να σέβεται και τους άλλους. Δώστε του να καταλάβει ότι παρά τη μόδα των selfies και τον βαμβαρδισμό από αναρτήσεις, οι οποίες θα το ακολουθούν σε όλα του τα χρόνια, ζεις και χωρίς να ποστάρεις την εικόνα σου όταν κινείσαι!