Τα μέτρα στήριξης και εξυγίανσης της ΔΕΗ, το μοντέλο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στα θέματα περιβάλλοντος, χωροταξίας και ενέργειας ανέπτυξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.
Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης κεντρικός άξονας της κυβέρνησης είναι η βελτιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, ενώ παρουσίασε και τα μέτρα στήριξης και εξυγίανσης που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση με στόχο τη διάσωση της ΔΕΗ.
«Η κυβέρνηση έφτασε την επιχείρηση στα όρια της κατάρρευσης, εγκαταλείποντας το σχέδιο για δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ»» ανέφερε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε στη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ από το 90% στο 50%, με αποτέλεσμα να χαθεί το 80% της χρηματιστηριακής αξίας της επιχείρησης.
«Εμείς σε αντίθεση με τη «μισή ΔΕΗ» του κ. Τσίπρα, θα παλέψουμε για μεγαλύτερη κ ισχυρή ΔΕΗ. Να μεγαλώσει η ΔΕΗ, να ανέβει το μερίδιο της στην αγορά. Διότι το 50% το οποίο συμφωνήσατε, σημαίνει πως πρέπει να χάσει 4 εκατ. πελάτες σε 4 χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.
Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της ΔΕΗ, ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την κατάργηση των ΝΟΜΕ για να σταματήσει η επιχείρηση να πουλάει ρεύμα κάτω του κόστους και να δουλεύει υπέρ των ανταγωνιστών της. Επίσης, θα προωθήσει την ενίσχυσή της με τα τέλη Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και τους πόρους από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, ενώ θα ενθαρρύνει τη μετάβαση της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες.
«Το μερίδιο αγοράς που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι ελάχιστο, περίπου 2,9% και αποτελεί ντροπή, σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις στις ΑΠΕ» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Αναφορικά με την εξυγίανση της εταιρείας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι θα κατατεθεί νέο business plan με μετάβαση στη μετά-λιγνίτη εποχή.
Τα σημεία στα οποία θα βασιστεί είναι:
– Μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ
– Εξορθολογισμός τιμολογιακής πολιτικής (χωρίς επιβάρυνση καταναλωτών)
– Στοχευμένες εθελούσιες εξόδους προσωπικού
– Είσπραξη χρεών από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
«Ενισχύουμε τη ρευστότητα της ΔΕΗ κυνηγώντας τα μεγάλα ψάρια και εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρία. Για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα» ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο κ. Χατζηδάκης.