Μια συνταγή, που παντρεύει το όσπριο με τα θαλασσινά και τον λαχανόκηπο, τα μαυρομάτικα με το χταπόδι σε σαλάτα, μπορεί να φαγωθεί και σαν κυρίως πιάτο, και θα την απολαύσει όποιος τη δοκιμάσει.
Υλικά
1 μικρό χταπόδι ή μόνο τα πλοκάμια
500 γραμμάρια μαυρομάτικα φασόλια
πιπέρια κόκκινη
πιπέρια πράσινη
μισό ματσάκι άνηθο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
6 λιαστές ντομάτες
1 κουταλάκι κάπαρη
150 ml ξίδι
6 κουταλιές
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα μαυρομάτικα να πάρουν βράση κι αφού γίνει αυτό τα σουρώνουμε και τα βάζουμε να βράσουν κανονικά. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό τα βράζουμε για μισή ώρα περίπου μέχρι να ψηθούν και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ξεπλένουμε το χταπόδι μας και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ξύδι και νερό μέχρι να καλυφτεί. Το αφήνουμε να ψηθεί καλά για περίπου 45 λεπτά. Το αποσύρουμε από το νερό, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγο ξίδι, ελαιόλαδο, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα μαυρομάτικα και ψιλοκόβουμε από πάνω όλα τα υπόλοιπα υλικά μας, πιπεριές, άνηθο, κρεμμυδάκι φρέσκο, λιαστή ντομάτα. Στο τέλος βάζουμε το χταποδάκι μας και την κάπαρη. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Είναι μια υπέροχη σαλάτα στην οποία μπορείτε να παίξετε με τα υλικά, προσθέτοντας ή αφαιρώντας ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.