Τι καλύτερο υπάρχει για να φας το καλοκαίρι από φρέσκο ψάρι; Ανεξάρτητα από το είδος του ψαριού, γίνεται πεντανόστιμο, είτε το φτιάξεις κακαβιά, είτε στο τηγάνι, είτε το ψήσεις. Ακολουθούν τρεις τρόποι μαγειρέματος για μικρά και μεγαλύτερα ψαράκια, που θα απολαύσουν άπαντες.
Για κακαβιά
Υλικά
1 κιλό ψαράκια (χάνοι, σπάροι κ.λπ.)
100 ml ελαιόλαδο,
1 πατάτα
1 καρότο
2 κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
1 κονσέρβα σπαράγγια άσπρα ή πράσινα στραγγισμένα από το ζουμί τους
1 ώριμη ντομάτα
1 λεμόνι για το χυμό του
Εκτέλεση
Αφού πρώτα καθαρίσετε τα ψαράκια (χάνοι, σπάροι, αλλά και μεγαλύτερα όπως σκορπίνα, χριστόψαρο, κ.λ.π.) από εντόσθια και βράγχια, βράστε τα, υπολογίζοντας για ένα κιλό 2 λίτρα νερό, και πιέζοντάς όσο πιο πολύ μπορείτε κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Αφήστε το ζωμό να κατέβει κατά 30% με 40% και περάστε τα από ένα ψιλό σουρωτήρι. Στην ίδια κατσαρόλα, που στο μεταξύ θα έχετε πλύνει, βάλτε το φιλτραρισμένο ζωμό. Προσθέστε 100 ml ελαιόλαδο, 1 πατάτα, 1 καρότο, 2 κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα, 1 κονσέρβα σπαράγγια άσπρα ή πράσινα στραγγισμένα από το ζουμί τους και 1 ώριμη ντομάτα. Σε χαμηλή φωτιά βράστε τα μέχρι να μαλακώσει το καρότο και η πατάτα. Ύστερα λιώστε τα στο μπλέντερ και ξαναπεράστε τα από το σουρωτήρι. Δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε κατά εκτίμηση, προσθέτοντας το χυμό ενός λεμονιού και σερβίρετε.
Μπορείτε να βράσετε πρώτα τα λαχανικά (αφαιρώντας τα σπαράγγια και προσθέτοντας 2 κολοκυθάκια και λίγο σέλινο) και στη συνέχεια να προσθέσετε στην κατσαρόλα τα ψάρια τοποθετώντας τα σ’ ένα τουλπάνι ή τούλι ή ακόμα και σε ένα μικρό σουρωτήρι ώστε κατά τον βρασμό να μην πέσουν κόκαλα στην σούπα. Αφού μαγειρευτούν τα καθαρίζετε από κόκαλα και τα σερβίρετε με τη σούπα.
Στο τηγάνι
Μικρά ψαράκια, όπως χάνους, σπάρους, πέρκες, μπορείτε να τα φτιάξετε και στο τηγάνι. Βάλτε τα στο τηγάνι με λίγο λάδι και μόλις πάρουν ένα καφετί χρώμα, αλλάξτε τηγάνι, προσθέστε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο από αυτό που τηγανίσατε, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά), 1 κουταλιά της σούπας δεντρολίβανο και 5-6 κουταλιές της σούπας ξίδι. Φυλάξτε τα σε ένα μπολ και απολαύστε τα όπως σας κάνει κέφι.
Στο φούρνο
Μεγαλύτερα ψάρια, όπως σφυρίδα, φαγκρί, σαργό, κολιό, χριστόψαρο, μπορείτε να τα ψήσετε στο ταψί, αφού πριν το έχετε καθαρίσει από λέπια, εντόσθια, βράγχια, και ξεπλύνει καλά. Σε ένα ταψί βάλτε, ανά κιλό, 100 ml ελαιόλαδο, 150 ml νερό, 30 ml λεμόνι και αλάτι-πιπέρι, και ξαπλώστε το ψάρι από τη μεριά του δέρματος πάνω στη μαρινάδα. Ύστερα βρέξτε το στη μαρινάδα και από την πάνω μεριά, και αλατοπιπερώστε. Αφήστε το στο ταψί για μισή ώρα, να δροσιστεί. Κατόπιν ψήστε το στο γκριλ μέχρι να αλλάξει ελαφρά το χρώμα του. Σερβιρίστε το σε μια πιατέλα, χτυπήστε τη σάλτσα στο multi ή στο μπλέντερ και περιχύστε με αυτήν το ψάρι.