Δεν πρόκειται να μειωθεί το αφορολόγητο όριο, δεν πρόκειται να κοπούν τα κοινωνικά επιδόματα, δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό για το 2019 και το 2020. Αυτό εγγυάται η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να διαμηνύει προχθές πως πρωταρχικός στόχος είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό, η οποία σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υιοθετήσει την υπερφορολόγηση. Εμείς δεν σκοπεύουμε να συνεχίσουμε ό,τι συνδέεται με αυτήν. Η υπερφορολόγηση φεύγει» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το αφορολόγητο όριο θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο θα εισαγάγει μια νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, η οποία θα κλειδώσει τον Σεπτέμβριο. Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί σε 9% από 22% για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, ενώ στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 28% σε 24% για τα εισοδήματα του 2019, η μείωση του φόρου στα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%, η έκπτωση φόρου 40% για τις δαπάνες αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και τα κίνητρα για την αγορά ακινήτων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι:
- Οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν και δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019 και το 2020. Μάλιστα ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι «βρήκε» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δημοσιονομικό αέρα 1 δισ. ευρώ από την περυσινή υποεκτέλεση των δαπανών του προϋπολογισμού. Η υποεκτέλεση, όπως εξήγησε, δεν αποτελεί προϊόν περικοπής αλλά αντίθετα προϊόν φουσκώματος των δαπανών κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού από την προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί ένα μεγάλο υπερπλεόνασμα στο τέλος του έτους. Πρόκειται ουσιαστικά για μια άσπρη τρύπα στον προϋπολογισμό. «Οσοι έβλεπαν δημοσιονομικό κενό έβλεπαν μια φωτογραφία του χθες» σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα πετύχει μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Ο δημοσιονομικός χώρος που αναζητά η κυβέρνηση το 2020 για να υλοποιήσει τις μειώσεις φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα προκύψει, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέσω της εξοικονόμησης 1,5 δισ. ευρώ από την επισκόπηση δαπανών και την προσαρμογή της οροφής των δημοσίων δαπανών αλλά και από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την ανάπτυξη. Με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θα έχουμε ανάπτυξη και «κάθε ένα ευρώ ανάπτυξης αυξάνει κατά 0,5 ευρώ τα έσοδα και δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
- Κανένα κοινωνικό επίδομα δεν θα καταργηθεί. Οσοι έπαιρναν κοινωνικά επιδόματα θα συνεχίσουν να τα παίρνουν, υποστήριξε ο Στέλιος Πέτσας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα επιδόματα που θα πληρωθούν αυτή την εβδομάδα στους δικαιούχους. Πρόκειται μεταξύ άλλων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το στεγαστικό επίδομα, το επίδομα παιδιού κ.τ.λ. Για τη 13η σύνταξη επισήμανε ότι «αυτό που δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν 13η σύνταξη, ήταν προεκλογικό επίδομα, αλλά θα συνεχίσει να χορηγείται και το 2020 ως μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων».
- Οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν σε βάθος τετραετίας από 20% σε 15%.
Την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:
1 Τη μείωση του εφετινού ΕΝΦΙΑ 22% μεσοσταθμικά. «Ισχυρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ στις μεσαίες περιουσίες που νομοθετούμε εμείς είναι ίδια με τη μείωση που είχαν εξαγγείλει εκείνοι, αλλά δεν είναι έτσι. Πρόκειται ξανά για fake news» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως π.χ. για ακίνητη περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ η μείωση είναι 20%, ενώ της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν 17,5%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
2 Τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων, με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο να δηλώνει: «Οποιος μείνει μέχρι το τέλος στη ρύθμιση και την τηρήσει με ευλάβεια, θα έχει ένα ακόμα μπόνους, ένα μέρος των προσαυξήσεων που μένει να μπορεί να διαγραφεί. Είναι μια επιβράβευση της συνέπειας», επιβεβαιώνοντας το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ».