Μετά τον Παύλο Πολάκη σειρά για την τακτική Δικαιοσύνη παίρνει και ο άλλοτε συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος, καθώς οι δικογραφίες που είχαν αποσταλεί στη Βουλή με το αίτημα της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του επιστράφηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ως είχαν στη Δικαιοσύνη που θα επιληφθεί για τα περαιτέρω. Ο πρώην υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν είναι πλέον βουλευτής και έτσι η Βουλή δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά τις δικαστικές εκκρεμότητές του.
Ο Καμμένος αντιμετωπίζει τις αξιόποινες πράξεις της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμησης έπειτα από μήνυση εναντίον του από την πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη τον περασμένο Ιανουάριο, λίγα 24ωρα μετά την παραίτησή του από την κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε ανάρτησή του ο Καμμένος την είχε αποκαλέσει «κομματάρχη Ερντογάν», ενώ η ίδια είχε κοινοποιήσει μέσω Twitter προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ: «Προς κότα τρίλειρη και μακροπουπουλάτη: η μήνυση για τη συκοφαντική δυσφήμηση επανακατατίθεται. Τώρα δεν μπορείς να κρυφτείς πίσω από τον επαίσχυντο νόμο περί ευθύνης υπουργών».
Στη Δικαιοσύνη επιστράφηκε από τον Τασούλα και η δικογραφία κατά Καμμένου μετά τη μήνυση εις βάρος του από τον πρώην ΥΠΕΞ και ορκισμένο εχθρό του Νίκο Κοτζιά, ο οποίος τον εγκαλεί για συκοφαντική δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων για αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα και συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς για τις παραχωρήσεις συμβάσεων βίζας του ΥΠΕΞ σε εταιρείες συμφερόντων του Τζορτζ Σόρος και τη χρήση μυστικών κονδυλίων του ίδιου υπουργείου για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ των Σκοπίων. Η τρίτη δικογραφία κατά Καμμένου που επιστράφηκε στη Δικαιοσύνη αφορά τη μηνυτήρια αναφορά του δημοσιογράφου Ανδρέα Παπαδόπουλου εναντίον του για δυσφημιστικό κείμενο που αναρτήθηκε από τον πρώην υπουργό στο Twitter τον Ιούνιο του 2017.
Και οι χρυσαυγίτες
Εκτός όμως από τις δικογραφίες κατά Καμμένου, στη Δικαιοσύνη επιστράφηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής με το ίδιο σκεπτικό, ότι δεν είναι πλέον βουλευτές, και εκείνες που αφορούσαν τους χρυσαυγίτες Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη και Παναγιώτη Ηλιόπουλο. Η δικογραφία εναντίον τους σχηματίστηκε ύστερα από μήνυση του εκπροσώπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι Παναγιώτη Δημητρά με αφορμή δηλώσεις τους κατά μειονοτικών βουλευτών της Θράκης (δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους). Επίσης, επιστράφηκε η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Αστυνομία κατά του πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη για παρακώλυση συγκοινωνιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις του Ιανουαρίου του 2017.
Στη Βουλή είχαν διαβιβαστεί και άλλες δικογραφίες με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86 του Συντάγματος) και όχι τα άρθρα 61-62 που αφορούν την άρση της βουλευτικής ασυλίας. Αυτές αφορούν τον πρώην υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη έπειτα από μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τη διαδικασία ανάθεσης από τη ΓΑΙΟΣΕ ΑΕ στην ΕΤΒΑ ΑΕ – GOLDAIR AE για την παραχώρηση έκτασης στον Ασπρόπυργο για την κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου, τον πρώην υπουργό Σταύρο Κοντονή για υπόθεση που είχε χειριστεί στο παρελθόν ως δικηγόρος, ενώ εσχάτως διαβιβάστηκαν οι δικογραφίες κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ύστερα από ανώνυμη επιστολή – καταγγελία εις βάρος του με θέμα τη «λεηλασία της Τράπεζας Πειραιώς», και κατά… 13 υπουργών Εσωτερικών και 10 υπουργών Οικονομικών έπειτα από μήνυση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και προέδρου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστα Αγοραστού για τη μη απόδοση των αναλογούντων και εισπραχθέντων από το κράτος Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στις περιφέρειες!
Επισημαίνεται ότι για τις δικογραφίες που αφορούν τυχόν ποινική ευθύνη υπουργών, ή προτείνεται από 30 βουλευτές η παραπομπή των σχετικών υποθέσεων σε προανακριτική επιτροπή ή τίθενται στο αρχείο, όπως συνήθως συμβαίνει, καθώς για τις περισσότερες δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για την περαιτέρω διερεύνησή τους σε επίπεδο Βουλής.