Συντάξεις ύψους από 10.000 έως και 24.000 ευρώ τον μήνα ήταν έτοιμες να εκδοθούν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου που δεν ορίζει πλαφόν ανώτατης χορηγούμενης σύνταξης.
Αυτό έκανε γνωστό σε δηλώσεις του στον Σκάι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν», ενώ όπως υποστήριξε, η προηγούμενη υπουργός, Εφη Αχτσιόγλου, γνώριζε για το θέμα, αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτα. «Βρέθηκα μπροστά σε μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Ενημερώθηκα ότι ήταν έτοιμες να εκδοθούν αποφάσεις για συντάξεις ύψους 10.000 ευρώ τον μήνα, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ, 20.000, έως και 24.000 ευρώ τον μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Αν και δεν θέλησε να διευκρινίσει ποιους συνταξιούχους αφορούν οι εν λόγω αποφάσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται κυρίως για ασφαλισμένους του πρώην Ταμείου Νομικών, αλλά και ασφαλισμένους προερχόμενους από τις ΔΕΚΟ.
Ειδικότερα, πρόκειται κυρίως για διπλοασφαλισμένους μηχανικούς του πρώην ΕΤΑΑ, δικηγόρους και συμβολαιογράφους του πρώην Ταμείου Νομικών, διευθυντές ΔΕΚΟ αλλά και δημοσιογράφους.
Υπολογίζεται ότι οι συντάξεις άνω των 5.000 ευρώ ανέρχονται σε 1.000, ενώ πολύ λιγότερες είναι όσες υπερβαίνουν τα 7.000 ευρώ.
Οι συντάξεις-πρόκληση προέκυψαν λόγω των στρεβλώσεων του νόμου Κατρούγκαλου που δεν ορίζει ανώτατο πλαφόν στο ύψος της χορηγούμενης σύνταξης, όπως οι προγενέστεροι συνταξιοδοτικοί νόμοι, με αποτέλεσμα να προκύψουν τα ποσά αυτά για εργαζομένους με ασφαλιστικό βίο τουλάχιστον 40 ετών και με υψηλές αποδοχές. Αξιοσημείωτο είναι ότι συνταξιούχος του Ταμείου Νομικών, που περίμενε να εκδοθεί η σύνταξή της, ύψους 15.000 ευρώ, προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να ξεπαγώσει η έκδοση της σύνταξης.
Με το που αποκαλύφθηκε το ζήτημα, η γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης έστειλε κατόπιν εντολής του υπουργού κατεπείγον e-mail προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ, ζητώντας να σταματήσει κάθε διαδικασία έκδοσης των συγκεκριμένων αποφάσεων.
Στρεβλώσεις
«Ηξεραν, αλλά δεν έκαναν τίποτα». «Δεν κοίταξα αν είναι νόμιμες, αυτό πρέπει να το κάνω. Αλλά ηθικά δεν μπορώ να προχωρήσω σε τέτοια απόφαση», τόνισε ο Βρούτσης, εξηγώντας την απόφασή του να μπλοκάρει την έκδοση αυτών των υψηλών συντάξεων. «Αυτό οφείλεται στις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία το ήξερε για πέντε μήνες, αλλά δεν έκανε τίποτα», υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας. «Δυστυχώς, κάποιες από αυτές τις συντάξεις έχουν ήδη εκδοθεί, δεν τις πρόλαβα», είπε και πρόσθεσε ότι ήδη γίνεται επεξεργασία από επιστημονική ομάδα για την τροποποίηση του νόμου. «Δεν είμαι εναντίον της ανταποδοτικότητας του συστήματος. Αλλά ήταν κάτι τελείως στρεβλό. Εγείρονται πολλά ερωτηματικά. Ανικανότητα ή δολιότητα; Δεν νοείται υπουργός να το ξέρει ότι θα εκδοθούν συντάξεις τέτοιου επιπέδου και να αδιαφορεί. Το ήξερε πάνω από πέντε μήνες», παρατήρησε κάνοντας έμμεση αναφορά στην προκάτοχό του στο υπουργείο Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, χωρίς να την κατονομάσει.
Η απάντηση Αχτσιόγλου
Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, με γραπτή της δήλωση τονίζει ότι Ο Γιάννης Βρούτσης ψεύδεται για τις πολύ υψηλές συντάξεις και τον κατηγόρησε ότι αδυνατεί να αναμετρηθεί με το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας περί έκδοσης πολύ υψηλών συντάξεων με τον νόμο 4387/2016, αποκρύπτουν σκόπιμα βασικά δεδομένα και δημιουργούν μία παντελώς ψευδή εικόνα για το τι πραγματικά ισχύει.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας:
1. Για όσους ασφαλίζονται και συνταξιοδοτούνται με τον νόμο 4387/2016 υπάρχει ανώτατο πλαφόν στις εισφορές και ως εκ τούτου προκύπτει ανώτατο πλαφόν σύνταξης.Για 40 έτη ασφάλισης η ανώτατη σύνταξη που προκύπτει με τις διατάξεις του ν.4387/16 είναι 3.166 ευρώ.
2. Για όσους αιτήθηκαν συνταξιοδότησης πριν το ν. 4387/2016, ο νόμος προέβλεπε ανώτατα πλαφόν σύνταξης στις 2.000 και στις 3.000 ευρώ, για μία και για περισσότερες συντάξεις αντιστοίχως, έως 31.12.2018.
3. Για όσους ασφαλίζονταν με τα παλαιά καθεστώτα (πριν τον ν. 4387/2016) αλλά αιτήθηκαν συνταξιοδότησης μετά τον ν. 4387/2016 και μετά την 01.01.2019, ακριβώς επειδή το παλαιό σύστημα για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων δεν προέβλεπε ανώτατα όρια εισφορών δεν προέκυπταν και ανώτατα όρια συντάξεων. Για τον λόγο αυτό είχαμε επεξεργαστεί και δρομολογήσει νομοθετική ρύθμιση η οποία έθετε ανώτατο όριο σύνταξης το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, όμως η ρύθμιση αυτή δεν πρόλαβε να περάσει από τη Βουλή καθώς προκηρύχθηκαν πρόωρα εκλογές.
Η απάντηση Πετρόπουλου
«Αυτά που λέει ο κ. Βρούτσης δεν είναι αληθή. Δεν έχουν δοθεί τέτοιες συντάξεις, αμφιβάλλω αν έχει δοθεί καμία», υπογράμμισε ο κ. Πετρόπουλος μιλώντας στον «Realfm 97,8» και πρόσθεσε ότι «επόπτευα τη λειτουργία, δεν χορηγούσα συντάξεις. Όταν διαπίστωσα ότι προκύπτουν συντάξεις μεγαλύτερες κατά την εφαρμογή της μεταβατικής περιόδου είπα ότι δεν θα καταβληθούν τέτοιες συντάξεις. Μάλιστα, υπάρχει αγωγή από δικαιούχο υψηλής σύνταξης κατά στελεχών του ΕΦΚΑ διότι δεν της χορήγησαν το ύψος αυτό. Είναι αποδεδειγμένα αυτά που λέω γιατί ο ΕΦΚΑ δεν κατέβαλε αυτές τις συντάξεις».
Ο ίδιος υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «η διόρθωση αυτή θα γινόταν νομοθετικά, μέσα στην πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, δεν μας δόθηκε ο χρόνος να νομοθετήσουμε. Στην εφαρμογή του νόμου βλέπαμε πράγματα και τα βελτιώναμε. Δεν πρόκειται για μεγάλο όγκο συντάξεων, πρόκειται για περιθωριακές περιπτώσεις που όμως δεν ήταν και για εμάς ορθό να καταβληθούν τόσο υψηλές συντάξεις και θα έμπαινε αυτό το όριο, το δωδεκαπλάσιο του ύψους της εθνικής σύνταξης».
Παράλληλα, με αφορμή τη δήλωση Βρούτση περί «λογιστικής αλχημείας» στον ΕΦΚΑ, ο κ. Πετρόπουλος σχολίασε: «Εκείνο που λέει ο κ. Βρούτσης είναι ότι σκοπίμως δεν βγάζαμε συντάξεις για να εμφανίζουμε πλεόνασμα, και αυτή είναι η αλχημεία. Είχε πει μάλιστα ότι θα πήγαινε στον Εισαγγελέα τα σχετικά στοιχεία για να διωχθούμε ποινικά και εγώ προσωπικά. Περιμένω να το κάνει, δεν το κάνει γιατί εκείνο που καταλαβαίνει τελικά είναι ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα έλεγε και γι’ αυτό το λόγο ούτε τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου θα πάει να καταργήσει γιατί δεν θα μπορέσει να βγάλει συντάξεις».