Ασπίδα απέναντι στην Αγκυρα και στη σχεδιαζόμενη κάθοδο ακόμη ενός τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και της ανατολικής Μεσογείου στήνει η Λευκωσία.
Το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε προχθές την είσοδο της κοινοπραξίας της γαλλικής Total με την ιταλική EΝΙ στο τεμάχιο 7 (με ποσοστά 50-50) της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου αλλά και την ταυτόχρονη είσοδο και παρουσία του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού και στα τεμάχια 2, 3, 8 και 9. Στόχος της Λευκωσίας είναι να μη μείνει κανένα οικόπεδο «ορφανό». Η κυπριακή ηγεσία θέλει να υπάρχει σε κάθε ερευνητικό τεμάχιο μία μεγάλη ενεργειακή εταιρεία. Και η προφανής επιδίωξή της είναι να ανακόψει κάθε προσπάθεια της Αγκυρας να επιχειρήσει νέες παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται πως έως τώρα η Τουρκία δεν έχει τολμήσει να «εισβάλει» σε κάποιο οικόπεδο που έχει αδειοδοτηθεί και το οποίο έχει αναλάβει μία μεγάλη εταιρεία.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε όποια τεμάχια έχουν αναλάβει δράση ενεργειακοί κολοσσοί που εκπροσωπούν χώρες – μεγάλες δυνάμεις όπως Εxxon Mobile (ΗΠΑ) και Total (Γαλλία) δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στις ενεργειακές δραστηριότητες και τις γεωτρήσεις που υλοποιεί η κυπριακή κυβέρνηση. Αντίθετα, στο τεμάχιο 3 που είχε αναλάβει να κάνει γεώτρηση η ιταλική ΕΝΙ τον Φεβρουάριο του 2018 σημειώθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας με τουρκικά σκάφη να απειλούν και τελικά να απομακρύνουν το ιταλικό γεωτρύπανο. Τώρα όμως στο συγκεκριμένο οικόπεδο θα έχει παρουσία και η γαλλική Τotal.
«Θεωρούμε ότι αυτή η διευθέτηση θα ενισχύσει την κοινοπραξία τόσο τεχνοοικονομικά όσο και σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, στοιχεία απαραίτητα για να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα με τις γεωτρητικές τους εργασίες», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Παναγιώτης Λακκοτρύπης.
Πρόσθεσε δε, ότι υπολογίζεται στο τέλος του 2019 με αρχές του 2020 να υπάρχουν συνολικά εννέα γεωτρήσεις από όλους τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ για τους επόμενους 24 μήνες.
Συγκεκριμένα η γαλλική Τotal θα συμμετάσχει στο τεμάχιο 2 με ποσοστό 20%, στο τεμάχιο 3 με ποσοστό 30%, στο τεμάχιο 9, όπου η γαλλική εταιρεία θα εισέλθει με 20% και στο τεμάχιο 8 με ποσοστό 40%.
Υπό αυτά τα δεδομένα με αυτήν την «ομπρέλα» προστασίας που έστησε η κυπριακή κυβέρνηση στην ΑΟΖ της Κύπρου, μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της Αγκυρας. Το προηγούμενο διάστημα, πάντως, οι τούρκοι αξιωματούχοι είχαν προαναγγείλει ότι σύντομα, το πιθανότερο εντός του Αυγούστου, θα αναλάβει δράση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ακόμη ένα ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, το «Ορουτς Ρέις».
Την ίδια ώρα η Αγκυρα, παράλληλα με την παραβατική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ επιμένει και στην επιθετική ρητορική. Χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις υποστηρίζοντας πως η ανατολική Μεσόγειος είναι θέμα των 82 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας και ότι δεν έχει την πρόθεση να υποχωρήσει. Και συμπλήρωσε ότι τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» ποτέ δεν μπορούν να είναι θέμα παζαριού».
Ενεργειακές συμμαχίες
Παράλληλα, η Αθήνα επιχειρεί να ενισχύσει τις συνεργασίες και τις συμμαχίες στην περιοχή με το βλέμμα στραμμένο και στο ενεργειακό πεδίο αλλά και στις προκλήσεις της Αγκυρας. Αυτό τον σκοπό υπηρετούσε εξάλλου και η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρυ στην Αθήνα. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, σημείωσε ο κ. Δένδιας, αψηφούν το Διεθνές Δίκαιο, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής. Είναι, κατά τούτο, απολύτως καταδικαστέες. Και πρόσθεσε ότι εξέφρασε στον αιγύπτιο ΥΠΕΞ την «ικανοποίηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την υπεύθυνη και σαφή στάση που έχει τηρήσει η χώρα του σε αυτό το ζήτημα. Αναφορά έκανε ο έλληνας υπουργός και στον σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο «που παίζει η Αίγυπτος για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης, της σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη και της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας».
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα «ποντάρει» πολλά στην οικοδόμηση και την ενίσχυση της συμμαχίας και της συνεργασίας με την Αίγυπτο τόσο στο ενεργειακό όσο και στο αμυντικό πεδίο. Αυτό επιτυγχάνεται από τη μία με τη τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και από την άλλη με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούν οι δύο χώρες. Ενα δείγμα τέτοιας συνεργασίας είναι η στρατιωτική άσκηση «Μέδουσα» Ελλάδας – Αιγύπτου – που θεωρείται από τις μεγαλύτερες στη Μεσόγειο – και πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο (εναλλάξ επί αιγυπτιακού και ελληνικού εδάφους). Προ ημερών δε, επισκέφτηκε το Κάιρο και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να παραστεί στο φόρουμ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο.
Συστάσεις στον πρεσβευτή
Στο μεταξύ, προχθές, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε το πρώτο τετ α τετ με τον τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν. Η συνάντηση – στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής – μπορεί να ήταν εθιμοτυπική, έγινε όμως σε μία κρίσιμη φάση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μία ημέρα ύστερα από ένα νέο μπαράζ 60 παραβιάσεων στο Αιγαίο και 3 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα αλλά ο Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τον Οζουγκεργκίν να περιοριστούν οι εμπρηστικές δηλώσεις από αξιωματούχους της Αγκυρας προκειμένου να χαμηλώσει η ένταση μεταξύ των δύο χωρών και συνακόλουθα να βελτιωθούν οι σχέσεις τους.
Παράλληλα, πάντως, το «Πεντάγωνο» συνεχίζει να σχεδιάζει σενάρια αντίδρασης απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα αλλά και να μελετάει τρόπους ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Σ’ αυτό το πλαίσιο χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, με τη συμμετοχή των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων και των διοικητών των Μειζόνων Διοικήσεων – Μειζόνων Σχηματισμών των τριών Κλάδων των ΕΔ.
Στην έναρξη παρευρέθη και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος και απηύθυνε ομιλία. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των εμπλεκομένων για θέματα αρμοδιότητας ΓΕΕΘΑ (μεταξύ άλλων επιχειρησιακή σχεδίαση, οργάνωση, διοίκηση, εκπαίδευση, στρατιωτική συνεργασία με διάφορες χώρες, εξοπλιστικά προγράμματα), η παρουσίαση από τους διοικητές Σχηματισμών ζητημάτων τους, καθώς και η παροχή κατευθυντηρίων οδηγιών από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.