Ο Μπιλ Μπράουντερ, επιχειρηματίας και ακτιβιστής κατά της διαφθοράς, εντείνει την εκστρατεία του «κατά του βρώμικου χρήματος στην Κύπρο» με κύριό του όπλο μια καταγγελία που προκάλεσε ποινικές έρευνες. Συγκεκριμένα κατηγορεί τις κυπριακές αρχές ότι διευκολύνουν τον Ντμίτρι Κλιούεφ, γνωστή προσωπικότητα της ρωσικής μαφίας, να ξεπλένει βρώμικο χρήμα μέσω της κυπριακής μεσιτικής αγοράς. Ο Κλιούεφ έχει μια σειρά από καταδίκες για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, ενώ καταδικάστηκε στη Ρωσία και με την κατηγορία της απάτης.
Οπως αναφέρει το Politico, ο Μπράουντερ, βρετανός οικονομολόγος που γεννήθηκε στις ΗΠΑ και διεξάγει εδώ και μια δεκαετία εκστρατεία ενάντια στο Κρεμλίνο και το ρωσικό οργανωμένο έγκλημα, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί σύμπτωμα των πολύ βαθύτερων προβλημάτων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που μαστίζουν την Κύπρο.
«Από την εμπειρία μας, γνωρίζουμε ότι το ρωσικό οργανωμένο έγκλημα έχει διεισδύσει πλήρως στις κυπριακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου και αυτή η υπόθεση είναι ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα», δήλωσε ο Μπράουντερ σε συνέντευξή του.
Μέλη εκστρατειών κατά της διαφθοράς και ερευνητές έχουν εδώ και καιρό χαρακτηρίσει την Κύπρο ως έναν μεγάλο προορισμό παράνομου ρωσικού ρευστού και έχουν κατηγορήσει της κυπριακές αρχές για μη λήψη αυστηρών μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου.
«Πιστεύω ότι οι κυπριακές αρχές καλοδέχονται ρωσικές νομιμοποιημένες από παράνομες δραστηριότητες χρηματοδοτήσεις, μη δημιουργώντας οποιαδήποτε συνέπεια για αυτούς που τις ξεπλένουν. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Κύπρο ως έναν Δούρειο Ιππο για να φέρνει χρήματα μέσα στην Ευρώπη. Είναι ένας από τους αδύναμους κρίκους της Ευρώπης στη μάχη που δίνει ενάντια στο ρωσικό οργανωμένο έγκλημα» δηλώνει ο Μπράουντερ και υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του δημόσιο έγγραφο, το οποίο αποδεικνύει ότι υπάλληλος της κυπριακής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργείου Εσωτερικών βοήθησε τον Κλιούεφ να αγοράσει μια κατοικία, χρησιμοποιώντας ύποπτα κεφάλαια.
Ο Μπράουντερ απέστειλε την καταγγελία του εις βάρος του δημόσιου λειτουργού που αποδέχθηκε τη μεταβίβαση, σε πέντε κυπριακές υπηρεσίες, στις 2 Ιουλίου. Η καταγγελία ανέφερε ότι το 2014, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, επιφορτισμένος με τον έλεγχο αιτήσεων για αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς, συμβούλεψε τον Κλιούεφ να δηλώσει το ακίνητο στο όνομα του γιου του προκειμένου να λάβει την κρατική έγκριση.
Υπό έλεγχο
Οι εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλοδαποί που αγοράζουν ακίνητη περιουσία στην Κύπρο τίθενται υπό έλεγχο για το ενδεχόμενο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Παρ’ όλα αυτά, όπως σχολιάζει το Politico, o Κλιούεφ απέσπασε την έγκριση των κυπριακών αρχών τον Μάιο του 2014, μόλις 8 ημέρες πριν από τις επικείμενες τότε και ευρέως γνωστές εις βάρος του αμερικανικές κυρώσεις για εμπλοκή σε απάτη και για ξέπλυμα χρήματος, ενώ οι εις βάρος του καναδικές κυρώσεις είχαν ήδη τεθεί σε ισχύ.
Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, ύστερα από επικοινωνία που είχε μαζί της το Politico, αρνήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες του Μπράουντερ και απέστειλε ενημερωτικό έγγραφο σχετικά με την εφαρμογή της κυπριακής νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος.
«Ανάμεσα στα πιο σημαντικά μέτρα του κύπριου νομοθέτη είναι η απαγόρευση στις εγχώριες τράπεζες να ανοίγουν λογαριασμούς σε εταιρείες- βιτρίνες που έχουν βάση τους το εξωτερικό» αναφέρει το Politico προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση η κίνηση αυτή οδήγησε σε μεγάλη πτώση των καταθέσεων από το εξωτερικό. Επιπλέον αναφέρεται ότι οι κυπριακές τράπεζες και οι κυπριακές αρχές τα τελευταία χρόνια έχουν επεκτείνει σημαντικά τη δυνατότητά τους να καταπολεμήσουν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος επενδύοντας σε νέα ηλεκτρονικά εργαλεία παρακολούθησης και καταγραφής στοιχείων, καθώς και στην εκπαίδευση των αρμόδιων στελεχών.