Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα, που το καλοκαίρι γίνεται ακόμη εντονότερο λόγω του μπάνιου στη θάλασσα ή την πισίνα, της μολυσμένης άμμου και της υγρασίας από το βρεγμένο μαγιό.

Υπό το δεδομένο αυτό, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι κρίσιμο ο πληθυσμός να είναι σωστά πληροφορημένος. Ομως πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας (EAU) έδειξε τα σοβαρά κενά στις γνώσεις των Ευρωπαίων για το ουροποιητικό σύστημα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα, οι γυναίκες ξέρουν περισσότερα για το ουροποιητικό των ανδρών απ’ ό,τι οι ίδιοι, ενώ εκείνοι συχνά αγνοούν ακόμα και τα συμπτώματα των πιο βασικών ουρολογικών παθήσεων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.500 άτομα από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Βρετανία. Στις ηλικίες κάτω των 25 ετών, λιγότεροι από ένας στους δύο ερωτηθέντες ήξεραν με τι ακριβώς ασχολείται ένας ουρολόγος γιατρός, ενώ άγνωστη ήταν η ακριβής θέση του προστάτη για το 17% έως 34% των ερωτηθέντων (ανάλογα με τη χώρα). Οι περισσότεροι συμμετέχοντες, εξάλλου, δεν ήξεραν αν και πόσο κινδυνεύουν να εκδηλώσουν προβλήματα όπως οι ουρολοιμώξεις, η ακράτεια ούρων ή η νυκτουρία, ενώ πολλοί δεν γνώριζαν ούτε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα από το ουροποιητικό.

Το τεστ που ακολουθεί θα «μετρήσει» τις δικές σας γνώσεις. Τις σωστές απαντήσεις δίνει ο χειρουργός – ουρολόγος, δρ Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.

Ερωτήσεις

1. Ποιος είναι ο κύριος ρόλος της ουροδόχου κύστεως;

Να παράγει ούρα

Να αποθηκεύει ούρα

Να αποβάλλει τα ούρα

2. Οταν είναι άδεια η ουροδόχος κύστη, τι μέγεθος έχει;

Καρυδιού

Αχλαδιού

Γκρέιπφρουτ

3. Ποια είναι η μέγιστη ποσότητα ούρων που φυσιολογικά χωρά η ουροδόχος κύστη;

Μισό φλιτζάνι

Ενα φλιτζάνι

Δύο φλιτζάνια

4. Ο μέσος ενήλικος παράγει 2,8 λίτρα ούρα την ημέρα;

Ναι

Οχι

5. Τα ούρα φυσιολογικά περιέχουν μικρόβια;

Ναι

Οχι

6. Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να αδειάζουμε την κύστη από τα ούρα;

4-6 φορές την ημέρα

6-8 φορές την ημέρα

Περισσότερες από 8 φορές την ημέρα

7. Αν κάποιος «κρατά» τα ούρα του πολλές ώρες, υπάρχει κίνδυνος να «σκάσει» η κύστη του;

Ναι

Οχι

8. Υπάρχουν τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στην κύστη.

Σωστό

Λάθος

9. Η κύστη γεμίζει πιο γρήγορα καθώς μεγαλώνουμε.

Σωστό

Λάθος

10. Η υπερδραστήρια κύστη είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής:

Εχει διαφυγή ούρων όταν γελάει ή φταρνίζεται

Νιώθει έντονη ανάγκη για ούρηση, την οποία δεν μπορεί να ελέγξει

Πονάει κατά την ούρηση

11. Η διαφυγή μικρής ποσότητας ούρων κατά το φτάρνισμα είναι φυσιολογική ένδειξη της ηλικίας;

Ναι

Οχι

12. Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις προκαλούνται από:

Βακτήρια

Ιούς

Μύκητες

Οι σωστές απαντήσεις

1. Η σωστή απάντηση είναι «να αποθηκεύει ούρα». Τα ούρα παράγονται στους νεφρούς και φθάνουν στην ουροδόχο κύστη μέσω δύο σωληνίσκων, που λέγονται ουρητήρες. Οταν γεμίσει η κύστη, οι νευρικές απολήξεις του τοιχώματός της στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να πάμε στην τουαλέτα. Οταν πάμε, οι μύες της κύστης εξωθούν τα ούρα στην ουρήθρα, απ’ όπου και αποβάλλονται.

2. Η σωστή απάντηση είναι «αχλαδιού». Η κύστη είναι ένας εύκαμπτος ασκός που έχει μέγεθος αχλαδιού όταν είναι άδειος και μέγεθος μεγάλου γκρέιπφρουτ όταν είναι γεμάτος.

3. Η σωστή απάντηση είναι «δύο φλιτζάνια». Η ουροδόχος κύστη δέχεται μικρές ποσότητες ούρων κάθε 10-15 δευτερόλεπτα. Η μέγιστη ποσότητα ούρων που μπορεί με άνεση να δεχτεί και να κρατήσει για χρονικό διάστημα 2-5 ωρών είναι 1,5-2 φλιτζάνια (αντιστοιχούν σε 400-500 ml). Η ανάγκη για ούρηση συνήθως δημιουργείται όταν η κύστη είναι κατά το ήμισυ γεμάτη.

4. Η σωστή απάντηση είναι «όχι». Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει καθημερινά 1,4 λίτρα ούρα κατά μέσο όρο. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από τα υγρά που καταναλώνουμε μέσω των ροφημάτων και των τροφίμων. Επιπλέον, η ποσότητα των ούρων που παράγεται το βράδυ είναι περίπου η μισή από αυτή που παράγεται την ημέρα.

5. Η σωστή απάντηση είναι «όχι». Τα ούρα φυσιολογικά αποτελούνται από νερό, άλατα και υποπροϊόντα του μεταβολισμού, αλλά δεν περιέχουν βακτήρια, ιούς ή μύκητες.

6. Η σωστή απάντηση είναι «6-8 φορές την ημέρα». Οπως προαναφέρθηκε, η ανάγκη για ούρηση δημιουργείται όταν η κύστη είναι μισογεμάτη, επομένως αν ένα άτομο πίνει αρκετά υγρά, θα αποβάλει τουλάχιστον 6 φορές από 200-250 ml ούρα. Αν νιώθετε σπανιότερα ανάγκη για ούρηση, δεν πίνετε αρκετά υγρά. Και αν πηγαίνετε πάνω από 8 φορές την ημέρα, μπορεί να πίνετε πάρα πολλά ή να καταναλώνετε πολλά ροφήματα με καφεΐνη (είναι διουρητική) ή να παίρνετε διουρητικά φάρμακα.

7. Η σωστή απάντηση είναι «όχι». Μπορεί να νομίζετε ότι θα «σκάσει» η κύστη σας, αλλά είναι πολύ δυνατή. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να συγκρατείστε. Αντιθέτως, δεν πρέπει ποτέ να το κάνετε διότι αφενός υπάρχει κίνδυνος «ατυχήματος», αφετέρου υπάρχει κίνδυνος ουρολοίμωξης (κυρίως στις γυναίκες).

8. Η σωστή απάντηση είναι «ναι». Η υπερκατανάλωση όξινων τροφίμων, όπως οι ντομάτες, οι φράουλες και τα εσπεριδοειδή, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη, κυρίως αν πρέπει να ουρείτε συχνά ή αν πονάτε ή νιώθετε αίσθημα πίεσης. Το αλκοόλ, η καφεΐνη, η σοκολάτα, τα μπαχαρικά, τα ροφήματα με ανθρακικό, οι πίκλες και τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

9. Η σωστή απάντηση είναι «ναι». Καθώς μεγαλώνουμε, ο οργανισμός παράγει μικρότερη ποσότητα από μια αντιδιουρητική ορμόνη που συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών, με συνέπεια αυξημένη παραγωγή ούρων το βράδυ. Επιπλέον, φθίνει σταδιακά η ικανότητα της ουροδόχου κύστεως να συγκρατεί τα ούρα. Καλό είναι να περιορίζετε την πρόσληψη υγρών τις δύο τελευταίες ώρες πριν από τον βραδινό ύπνο, καθώς και να διατηρείτε χαμηλή την κατανάλωση αλκοόλ ή ροφημάτων με καφεΐνη μετά τις 5 το απόγευμα.

10. Η σωστή απάντηση είναι «νιώθει έντονη ανάγκη για ούρηση, την οποία δεν μπορεί να ελέγξει». Το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστεως προσβάλλει έναν στους οκτώ άνδρες και μία στις έξι γυναίκες, ιδίως στις ηλικίες άνω των 40 ετών. Προκαλεί επιτακτική ούρηση, συχνουρία, νυκτουρία (ο ασθενής ξυπνά το βράδυ για να ουρήσει) και επείγουσα αναγκαστική ούρηση. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την αντιμετώπισή του.

11. Η σωστή απάντηση είναι «όχι». Η επίμονη, συνεχής διαφυγή μικρής ή μεγάλης ποσότητας ούρων κατά το γέλιο, τον βήχα, όταν σηκώνουμε βάρος κ.λπ. δεν είναι φυσιολογική και πρέπει να αξιολογείται από τον ουρολόγο γιατρό.

12. Η σωστή απάντηση είναι «βακτήρια». Οι ουρολοιμώξεις συνήθως προκαλούνται από βακτήρια (στο σχεδόν 90% από το κολοβακτηρίδιο ή e.coli, που φυσιολογικά υπάρχει στο έντερο των ανθρώπων). Εννέα φορές στις δέκα η λοίμωξη εντοπίζεται στο κατώτερο ουροποιητικό και κυρίως στην ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα). Η κυστίτιδα πολύ σπάνια προκαλεί πυρετό: τα κύρια συμπτώματά της είναι συχνουρία, επιτακτική ανάγκη για ούρηση, αίσθημα καύσου (κάψιμο) κατά την ούρηση και πόνος ή αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά. Αν η λοίμωξη επεκταθεί στους νεφρούς, θα προκαλέσει πυελονεφρίτιδα. Εκτός από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, η πυελονεφρίτιδα συχνά προκαλεί και υψηλό πυρετό (πάνω από 38° C), ρίγος, κακουχία και πόνο στην πάσχουσα νεφρική χώρα.