Μια νέα συνεργασία δίνει τη δυνατότητα ψηφιακής πρόσβασης σε πολλαπλές βάσεις δεδομένων που περιέχουν εκατομμύρια αρχεία της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και φωτογραφίες αναφορικά με γεγονότα και την ιστορία μελών οικογενειών που επηρεάστηκαν από το Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα του sputniknews.gr
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία γενεαλογικού δέντρου Ancestry.com ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τα αρχεία Aroslen, διεθνές κέντρο για τις ναζιστικές διώξεις, προκειμένου να φτιάξουν βάση δεδομένων που θα είναι προσβάσιμη από το κοινό και θα περιέχει «αρχεία σχετικά με το Ολοκαύτωμα και τις ναζιστικές διώξεις».
«Έχουν περάσει περισσότερα από 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα και ο αριθμός ζώντων μαρτύρων και επιζώντων μειώθηκε σε περίπου 400.000, με πολλούς από αυτούς να είναι πλέον στην όγδοη ή ένατη δεκαετία της ζωής τους» σημειώνει το Ancestry.com.
«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος να μη γίνουν μακρινή μνήμη και ότι αυτά τα αρχεία θα διατηρηθούν».
Το Ancestry και τα αρχεία Arolsen, που λέγεται ότι είναι «τα πιο ολοκληρωμένα αρχεία παγκοσμίως για τα θύματα και τους επιζώντες», συμπεριλαμβάνουν δύο πρωταρχικές βάσεις δεδομένων: τις «Λίστες επιβατών εκτοπισμένων ατόμων από Αφρική, Ασία και Ευρώπη» και «Ευρώπη, Εγγραφή ξένων και Γερμανών διωκομένων».
Το πρώτο περιγράφεται ως συλλογή εκτοπισθέντων ατόμων που έφυγαν από τη Γερμανία ή άλλη ευρωπαϊκή χώρα από λιμάνια ή αεροδρόμια την περίοδο από το 1946 έως το 1971.
Στη βάση των 1,7 εκατομμυρίων αρχείων, 300.000 φωτογραφιών περιλαμβάνονται «επιζώντες του Ολοκαυτώματος, κρατούμενοι στα πρώην στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας, όπως επίσης και πρόσφυγες από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένες μη ευρωπαϊκές χώρες».
Η δεύτερη βάση δεδομένων του Ancestry και των αρχείων Arolsen είναι μία συλλογή ντοκουμέντων με λεπτομέρειες για εκείνους που έζησαν «στη Γερμανία και σε υπό γερμανική κατοχή χώρες και ήταν μη γερμανοί πολίτες, απάτριδες και Εβραίοι της Γερμανίας».
Εκτιμάται ότι 9,97 εκατομμύρια αρχεία και 900.000 φωτογραφίες περιέχουν ακόμα και πληροφορίες για εκείνους που απεβίωσαν, όπως πληροφορίες ταφής. Η ιστοσελίδα σημειώνει ότι αυτή η συγκεκριμένη βάση δεδομένων δεν είναι απαγορευμένη για όσους είναι έγκλειστοι.
«Αυτά τα αρχεία είναι επίσης βαθύτατα προσωπικά για μένα» δήλωσε στο Fox News ο CFO και COO του Ancestry.com Χάουαρντ Χόχοϊζερ.
«Εξαιτίας των αρχείων Arolsen και του Αμερικανικού Μουσείου Ολοκαυτώματος, μπόρεσα να ξεκλειδώσω την ιστορία των εμπειριών της δικής μου γιαγιάς που επέζησε του Ολοκαυτώματος στη Γερμανία».
Οι εταιρείες υπογραμμίζουν ότι ελπίζουν η συνεργασία να αποτελέσει πηγή βοήθειας και να εκπαιδεύσει όσους τη δουν και θα πείσει τους σκεπτικιστές να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του Ολοκαυτώματος και να αποκτήσουν βαθύτερη εικόνα για εκείνους «που το έζησαν και εκείνους που εξαφανίστηκαν ως αποτέλεσμά του».
Το Ancestry σημειώνει ότι θα συνεχίσει να ανανεώνει τη συλλογή αρχείων το 2020.