Στους ρυθμούς των προηγούμενων δύο εβδομάδων και υπό συνεχή έλεγχο αποτελεσματικότητας και τήρησης χρονοδιαγραμμάτων σκοπεύει να κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα γρανάζια της κυβερνητικής μηχανής του μέχρι το τέλος του 2019 για τον πρώτο απολογισμό εξάμηνης διακυβέρνησης. Μετά τα τρία «καλοκαιρινά» νομοσχέδια (το τελευταίο φτάνει στη Βουλή σήμερα), έναν μαραθώνιο πρωθυπουργικών ταξιδιών στην Ευρώπη και το δεκαήμερο διάλειμμα της Βουλής, έρχεται το φθινόπωρο των μεγάλων αλλαγών. Και αυτό γιατί στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός προγραμματίζει τις επόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις, κυρίως σε τρία μέτωπα: της Οικονομίας, της Δικαιοσύνης και των θεσμών – με το νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Στο Μαξίμου θέλουν να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα αυτός ο δεύτερος γύρος μεταρρυθμίσεων. Γι’ αυτές προετοιμάζονται ήδη τα υπουργικά επιτελεία, έχοντας λάβει άλλωστε και… γραπτώς (στους γνωστούς μπλε φακέλους) εντολές «εξαμηνιαίων στόχων» από τον Πρωθυπουργό. «Ο ίδιος έχει στρατηγική δωδεκαμήνου» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για συνολικά δέκα νομοσχέδια που μέχρι το τέλος του έτους «θα αποτελέσουν την πυξίδα μας για μια ολόκληρη τετραετία».
Η ΔΕΘ. Ειδικά πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τα βλέμματα Πρωθυπουργού και υπουργών αναμένεται να ξαναπέσουν στα μπλε ντοσιέ για επικαιροποίηση ή τυχόν επαναπροσδιορισμό άμεσων προτεραιοτήτων. Εξάλλου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον σχεδιασμό του ο Σεπτέμβριος αποκτά ξεχωριστό βάρος, καθώς περιλαμβάνει τόσο τη ΔΕΘ όσο και τους θεσμούς που πιθανότατα θα βρεθούν στην Αθήνα (μετά το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου), βάζοντας στο μικροσκόπιο τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις. «Σε καμία περίπτωση δεν ετοιμάζεται νέο καλάθι παροχών για τη ΔΕΘ» λένε πηγές κοντά στον Πρωθυπουργό, προαναγγέλλοντας πρωθυπουργικό «μήνυμα αυτοπεποίθησης» για τις μεταρρυθμίσεις από τη συμπρωτεύουσα.
Η ψήφος των ομογενών. Το πιθανότερο είναι ότι θα προηγηθεί, ως πρεμιέρα του νέου κύματος παρεμβάσεων, η κατάθεση ρύθμισης για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ώστε να ψηφιστεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Εξάλλου η αποσύνδεση της ρύθμισης από τον νέο εκλογικό νόμο, όπως την ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, δεν δικαιολογεί πλέον καθυστέρηση, ενώ ο νέος εκλογικός νόμος (τα βασικά σενάρια παραμένουν ανοικτά στο τραπέζι του υπουργείου Εσωτερικών) θα δρομολογηθεί αργότερα.
Νέο φορολογικό πακέτο. Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο από την επομένη ψήφισης του μίνι φορολογικού πακέτου με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και το σύστημα των 120 δόσεων έχει καταπιαστεί με τις διατάξεις του μάξι φορολογικού νομοσχεδίου που δρομολογείται για τον Σεπτέμβριο. Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος δεν αποκλείεται να είναι έτοιμος στα τέλη Αυγούστου, ενώ ήδη έχουν εξαγγελθεί ο εισαγωγικός συντελεστής 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ, η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% τον πρώτο χρόνο, μείωση του φόρου μερισμάτων από 10% στο 5%, έκπτωση φόρου για την αναβάθμιση των κτιρίων κ.ά.
Συνταγματική αναθεώρηση. Αμεσα θα ξεκινήσει και η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά όπως έχει τονίσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θα είναι μια «μακρά και ουσιαστική συζήτηση», μακριά από τη λογική των διαδικασιών – εξπρές. Σε επίπεδο Δικαιοσύνης έχει δοθεί εδώ και καιρό πρωθυπουργική εντολή για τροποποίηση στους Ποινικούς Κώδικες και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα «οι αστοχίες ήδη εξετάζονται». Μέχρι τότε θα φτάσουν στην Ολομέλεια της Βουλής με στόχο της κυβέρνησης να ψηφιστούν ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας δύο νομοσχέδια: το επιτελικό κράτος και το διυπουργικό. Το τελευταίο αναμένεται να κατατεθεί εντός της ημέρας με αιχμές το πανεπιστημιακό άσυλο και τις αλλαγές στον «Κλεισθένη» για την κυβερνησιμότητα Δήμων και Περιφερειών.