Με δύο εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση να στείλει διεθνώς το μήνυμα της αποφασιστικότητας που τη διακατέχει για δυναμικές μεταρρυθμίσεις, με απώτερο στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, οι άμεσες προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου είναι να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η περαιτέρω αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς επίσης να πωληθεί το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Κοινό στοιχείο στις δύο περιπτώσεις είναι πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής ξένων επενδυτών στις διαγωνιστικές διαδικασίες.
Τους δύο διαγωνισμούς θα δρομολογήσει το ΤΑΙΠΕΔ, αν και για το θέμα των ΕΛΠΕ το μοντέλο περαιτέρω αποκρατικοποίησης είναι ακόμη ανοικτό. Πηγές επιμένουν, δε, πως υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό πετρελαϊκό όμιλο και συνεπώς οι όποιες αποφάσεις θα τρέξουν γρήγορα, μετά και την αλλαγή της διοίκησης.
Πληροφορίες της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι εξετάζεται ακόμη και το σενάριο της διενέργειας νέου διαγωνισμού ώστε το ελληνικό Δημόσιο και ο ιδιώτης επενδυτής (Paneuropean του ομίλου Λάτση) να πουλήσουν από κοινού μετοχές συνολικού ποσοστού 50,1%. Στα Ελληνικά Πετρέλαια το Δημόσιο έχει μερίδιο 35,48% και ο ιδιώτης μέτοχος 45,47%. Στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία, που κατέληξε τον περασμένο Απρίλιο άγονη, το κράτος επιδίωξε να πουλήσει το 20% από το 35,48% και ο όμιλος Λάτση το 30,1% από το 45,47%. Υπενθυμίζεται επίσης ότι μετά το άδοξο τέλος του διαγωνισμού (τα δύο υποψήφια κοινοπρακτικά σχήματα δεν υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές) οι θεσμοί είχαν συμφωνήσει με το ΤΑΙΠΕΔ στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων για την ιδιωτικοποίηση.
Όσον αφορά το Ελευθέριος Βενιζέλος, το ΤΑΙΠΕΔ στις 28 Ιουνίου είχε ήδη δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 30% των μετοχών της εταιρείας με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει εκδηλωμένη έντονη επενδυτική προθυμία για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα εξαιτίας παρεμβάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι για να ολοκληρωθεί η πώληση του 30% της εταιρείας, πρέπει με βάση τον Νόμο της Σύμβασης Παραχώρησης όλοι οι μέτοχοι να δώσουν την έγκρισή τους.