Βαθιά ανάσα πήραν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο μετά τη «βουτιά» κατά 15% που είχαν καταγράψει τον Ιούνιο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως εισπράχθηκαν περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ συνολικά στο ταμείο μπήκαν (προ επιστροφών) 5,566 δισ. ευρώ ή 205 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα.
Το Δημόσιο έβαλε στα ταμεία σχεδόν το 1/3 από τα 3,45 δισ. ευρώ του φόρου εισοδήματος που βεβαιώθηκε φέτος στα εκκαθαριστικά 1.047.684 φορολογουμένων οι οποίοι κατά μέσο όρο καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο 1.132 ευρώ για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018.
Πάνω από τον στόχο βρέθηκαν τον περασμένο μήνα και οι εισπράξεις από ΦΠΑ, στοιχείο που δείχνει ότι η μείωση των συντελεστών του φόρου στην εστίαση και τα τυποποιημένα προϊόντα δεν επηρέασε αρνητικά τις εισπράξεις του φόρου, οι οποίες ενισχύονται και από την τουριστική κίνηση.
Οι εισπράξεις του Ιουλίου συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη του στόχου του υπουργείου Οικονομικών για μηδενική απόκλιση έναντι της δέσμευσης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.
Ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου, αισιοδοξία την οποία έχει μεταφέρει και στους θεσμούς αναφορικά με την εντός στόχων εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Εντός της εβδομάδας, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αναμένεται να δείξουν συνολικές εισπράξεις εσόδων στο επτάμηνο ύψους 31,041 δισ. ευρώ με υπέρβαση 8,1% έναντι του στόχου των 28,715 δισ. ευρώ (έσοδα προ μείωσης επιστροφών).
Οι επιστροφές φόρου, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχονται στο επτάμηνο στα 2,512 δισ. ευρώ και είναι και αυτές αυξημένες σε σχέση με το στόχο (2,259 δισ. ευρώ) κατά 11,20% οδηγώντας τελικά σε καθαρά έσοδα 28,529 δισ. ευρώ με υπέρβαση 7,84% (έναντι του στόχου για 26,456 δισ. ευρώ).
Η καλή πορεία των εσόδων στον τακτικό προϋπολογισμό αποτελεί θετικό μεν στοιχείο, αλλά ενδεχομένως να μην είναι αρκετό προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που γέννησαν οι προεκλογικές παροχές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες συνεχίστηκαν μετεκλογικά από την κυβέρνηση της Ν.Δ, και για οποίες οι θεσμοί έχουν ήδη κρούσει κώδωνα κινδύνου.