Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στην Κεντρική Εύβοια καθώς τα πολλαπλά μέτωπα έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους.
Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα τα οποία συνδράμουν στην περιοχή περιορίζοντας το μέτωπο. Το στοίχημα των πυροσβεστικών δυνάμεων ώστε να μην μπουν οι φλόγες σε χωριά κατά τη διάρκεια της νύχτας κερδήθηκε ενώ οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν έξω από τα Ψαχνά απέτρεψαν κάθε ενδεχόμενο να κινδυνεύσει και η συγκεκριμένη περιοχή από την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Αυτή τη στιγμή οι πληροφορίες που έρχονται από τα πύρινα μέτωπα στην κεντρική Εύβοια είναι καλύτερη. Σε αυτό έχουν βοηθήσει και οι άνεμοι οι οποίοι έχουν κοπάσει με αποτέλεσμα να μπορούν να κάνουν στοχευμένες ρίψεις νερού τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής τα οποία επιχειρούν από τις έξι το πρωί.
Δύο τα βασικά μέτωπα
Αυτή τη στιγμή, τα δύο βασικά μέτωπα στα οποία έχουν ρίξει το βάρος τους οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται στην Πλατάνα και την Κοκκάλα ενώ παρά την καλύτερη εικόνα που παρουσιάζει η πυρκαγιά, δεν λείπουν και οι αναζωπυρώσεις.
Μία από αυτές, σημειώθηκε πριν λίγη ώρα κοντά στο χωριό Σταυρός αλλά χάρη στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστών αντιμετωπίστηκε.
Η καταστροφή σε αρκετές περιοχές είναι ολική. Στο χωριό Μακρυμάλλη η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της τρία καμένα Ι.Χ ενώ οι φλόγες έφτασαν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και στις αυλές των σπιτιών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά στην Κεντρική Εύβοια έχει κάψει πάνω από 15.000 στρέμματα δάσους καθώς μέχρι αργά χθες, το βράδυ, το πύρινο μέτωπο εκτεινόταν σε απόσταση άνω των 11 χιλιόμετρων.
Δεν κινδύνεψαν άνθρωποι
Μέλημα των Αρχών από την πρώτη στιγμή ήταν να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή. Για τον λόγο αυτό, είχαν γίνει από νωρίς χθες προληπτικές κινήσεις για εκκένωση χωριών σε περίπτωση που χρειαστεί. Όταν οι φλόγες πλησίασαν στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, πραγματοποιήθηκε κατόπιν εντολής των επικεφαλής της Πυροσβεστικής, οργανωμένη εκκένωση από τους κατοίκους ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε η εκκένωση και των οικισμών Σταυρός και Πλατάνα.
Οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν από τους πυροσβέστες και οι υπεράνθρωπες προσπάθειας των ίδιων όσο και των εθελοντών καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας, έσωσαν τα χωριά στα οποία έφταναν απειλητικά οι φλόγες.
Στάχτες παντού
Η εικόνα που αντικρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, το πρωί της Τετάρτης είναι δραματική. Οι στάχτες έχουν απλωθεί σ΄ ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής Εύβοιας ενώ οι κάτοικοι των τεσσάρων χωριών και οικισμών που εκκενώθηκαν χθες, αγωνιούν για το τι θα αντικρίσουν όταν θα φτάσει η στιγμή της επιστροφής.
Πάντως οι δηλώσεις εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης τις τελευταίες ώρες είναι λίγο πιο αισιόδοξες για την πορεία της φωτιάς. «Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και υπάρχει μία γενικότερη αισιοδοξία για την πορεία της φωτιάς» δήλωσε μιλώντας στο One Channel o πρόεδρος Τοπικού Διαμερίσματος Ψαχνών και Μακρυμαλλίου, Μιχάλης Καλαβρής. Ο κ. Καλαβρής, έκανε λόγο για ομαλοποίηση της κατάστασης, με μόνη εξαίρεση την αναζωπύρωση στην περιοχή Σταυρός η οποία όπως εκτίμησε, φαίνεται να είναι ελεγχόμενη.
«Οι πυροσβέστες βρίσκονται σε καλή κατάσταση και μέσα στις επόμενες δύο ώρες πιστεύω ότι θα τα έχουμε καταφέρει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαβρής. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το τεράστιο μέγεθος της οικολογικής καταστροφής, από την φωτιά που κατέκαψε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περί τα 20 χιλιάδες στέμματα.
Τεράστια η καταστροφή στο δάσος
Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή από την μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, καθώς μεγάλο μέρος του δάσους της περιοχής Natura, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας έγινε στάχτη.
Μιλώντας στο One Channel ο νυν πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ψαχνών και Μακρυμαλλίου, Δημήτρης Γιαννούτσος, έκανε λόγο για «πλήρη καταστροφή στο δάσος», σημειώνοντας πως αυτό που συνέβη είναι λυπηρό για όλη την περιοχή. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την έκταση της ζημιάς» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι είναι δύσκολο να έχει σωθεί κομμάτι του δάσους. Παράλληλα, επεσήμανε πως οι άνεμοι αυτή τη στιγμή έχουν κοπάσει, βοηθώντας στο έργο των πυροσβεστών.
Το θετικό είναι ότι οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν αποδίδουν.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης έπεσε το ρεύμα σε αρκετά χωριά γύρω από το μεγάλο μέτωπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ προκάλεσε διακοπή ρεύματος, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα προβλήματα θα αποκατασταθούν με το πρώτο φως της μέρας.
Το σχέδιο νυχτερινής δράσης
Παρά την απουσία των εναέριων μέσων, τα οποία θα επιχειρήσουν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας η Πυροσβεστική και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησαν το βράδυ το σχέδιο που απασκοπούσε στην ανάσχεση της μεγάλης φωτιάς.
Σύμμαχος των πυροσβεστών στις δύσκολες φαίνεται πως ήταν οι άνεμοι, που είχαν κοπάσει και αυτό επέτρεψε στους πυροσβέστες να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης για «δυναμική πυρόσβεση».
Το σχέδιο αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνονται στον περιορισμό της φωτιάς σε κάποια σημεία, έτσι ώστε το πρωί με τη βοήθεια των εναέριων μέσων να μπορέσουν να την σβήσουν.
«Το βράδυ είναι σύμμαχος, το 80% των πυρκαγιών τις αντιμετωπίζουμε το βράδυ» δήλωσε ο κ. Σταθόπουλος.
Το χρονικό της τραγωδίας
Η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης και άμεσα οι πρώτες πυροσβεστικές έσπευσαν να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο αλλά και να εκκενώσουν τη Μονή Κοιμήσεων της Θεοτόκου στη Μακρυμάλλη.
Οι πυροσβέστες εκτός από τις φλόγες είχαν αντίπαλο τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή αλλά και τις τεράστιες φλόγες που αύξαναν το θερμικό φορτίο αλλά κυρίως εμπόδιζαν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις.
Στις 2.30 το μεσημέρι τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι εκκενώνονται, ενώ λίγο αργότερα και το χωριό Σταυρός και Πλατάνα. Κάτοικοι εγκαταλείπουν άρον άρον τα σπίτια τους με δάκρυα στα μάτια ενώ άλλοι προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους καταβρέχοντας τα πεύκα που βρίσκονται δίπλα στα σπίτια τους.
Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 7 και 8 μποφόρ που έπνεαν από το πρωί στην περιοχή δυσχεραίνουν την κατάσβεση αφού τα πτητικά μέσα ανάμεσα σε πυκνούς μαύρους καπνούς προσπαθούν να κάνουν ρίψεις πάνω από το χωριό, ενώ υπεράνθρωπες είναι και οι προσπάθειες της πυροσβεστικής να ελέγξουν την πύρινη λαίλαπα.
Η Πολιτική Προστασία ζήτησε και έλαβε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό καθώς η Ιταλία σε πρώτη φάση έστειλε δύο αεροσκάφη.