Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στην υγεία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Η κακή ποιότητα του αέρα λόγω της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία όσων πάσχουν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη.
Σχολιάζοντας το θέμα ο προέδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής :
«Η χώρα για άλλο ένα καλοκαίρι ζει τον εφιάλτη των καταστροφικών πυρκαγιών που απειλούν ανθρώπινες ζωές και καταστρέφουν το φυσικό πλούτο της.
Το γεγονός ότι έχουν αποτραπεί τα χειρότερα αποδεικνύει την καθοριστική σημασία της σωστής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Απαιτείται άμεσα στρατηγικό σχέδιο για την πρόληψη και την επαρκή αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών. Πρέπει τέλος να επισημάνουμε ότι το πυροσβεστικό σώμα έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά και να ευχηθούμε γρήγορη ανάρρωση στον πυροσβέστη που νοσηλεύεται με εγκαύματα».
Ο ΙΣΑ συνιστά στις ευπαθείς ομάδες κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών να λάβουν τα εξής μέτρα προστασίας :
Προσπαθήστε να διατηρήσετε δροσερή τη θερμοκρασία του σώματος, παραμείνετε ενυδατωμένοι,
Φορέστε την κατάλληλη ενδυμασία: Επιλέξτε ελαφρά, ανοιχτόχρωμα και χαλαρά (όχι σφιχτά ρούχα).
Μείνετε σε δροσερό εσωτερικό χώρο: Μείνετε σε ένα κλιματιζόμενο χώρο για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Αν το σπίτι δεν διαθέτει κλιματισμό, πηγαίνετε σε κάποιο κλιματιζόμενο χώρο.
Ακόμη και λίγες ώρες σε κλιματισμό μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να παραμείνει πιο δροσερό μέχρι να εκτεθείτε στον καύσωνα .
Καλέστε το κέντρο υγείας της περιοχής σας για να δείτε αν υπάρχουν κλιματιζόμενοι χώροι για να φιλοξενηθείτε.
Λάβετε υπόψη: Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες μπορεί να φέρνουν αποτέλεσμα, αλλά όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 32 βαθμούς, δεν προστατεύουν από θερμοπληξία.
• Σε αυτή την περίπτωση κάντε ένα δροσερό ντους ή μπάνιο και φροντίστε να μετακινηθείτε σε κλιματιζόμενο χώρο. Αποφύγετε να ανάβετε το φούρνο στο σπίτι για να διατηρήσετε κατά το δυνατόν πιο δροσερή θερμοκρασία.
• Προγραμματίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες σας με προσοχή. Προσπαθήστε να περιορίσετε την δραστηριότητα σας στο ύπαιθρο τις πιο δροσερές ώρες, όπως νωρίς το πρωί και το βράδυ. Κάνετε διαλείμματα ξεκούρασης σε σκιερό μέρος ώστε να έχει την δυνατότητα το σώμα σας να ανακάμπτει.
• Περιορίστε την άσκηση κατά τη διάρκεια της μεγάλης ζέστης. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι να εργάζεστε ή να αθλείστε σε ζεστό περιβάλλον, ξεκινήστε να το κάνετε χαλαρά και αυξήστε τον ρυθμό και την ένταση της εργασίας ή της άσκησης σταδιακά. Εάν η άσκηση στη ζέστη νιώθετε ότι κουράζει την καρδία σας ή δυσχεραίνει την αναπνοή, σταματήστε κάθε δραστηριότητα Βρείτε αμέσως ένα μέρος με σκιά για να ξεκουραστείτε ειδικά αν νιώθετε σύγχυση, αδυναμία ή τάση για λιποθυμία.
Να φοράτε αντιηλιακό: Η ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζει την ικανότητα του σώματος σας να ψυχθεί και μπορεί να σας κάνει να αφυδατωθείτε. Εάν πρέπει να πάτε σε εξωτερικούς χώρους, προστατεύστε τον εαυτό σας από τον ήλιο φορώντας ένα καπέλο με ευρύ γείσο, γυαλιά ηλίου και τοποθετώντας αντηλιακό SPF 15 ή μεγαλύτερο, 30 λεπτά πριν βγείτε έξω. Συνεχίστε να εφαρμόζετε συχνά σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας. Αναζητήστε αντηλιακά που αναγράφουν «ευρύ φάσμα» ή προστασία UVA / UVB στις ετικέτες τους (αυτά τα προϊόντα λειτουργούν καλύτερα).
Παιδιά
Μην αφήνετε τα παιδιά σε αυτοκίνητα: Τα αυτοκίνητα μπορούν να ζεσταθούν γρήγορα σε επικίνδυνες θερμοκρασίες, ακόμη και όταν το παράθυρο είναι ανοιγμένο.
Παρόλο που κάποιος που μένει σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο κινδυνεύει, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στο να υποστούν θερμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνουν.
Όταν ταξιδεύετε με παιδιά, θυμηθείτε να κάνετε τα εξής:
• Μην αφήνετε τα βρέφη, τα παιδιά ή τα κατοικίδια ζώα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, ακόμα και αν τα παράθυρα είναι ανοιγμένα.
• Όταν φεύγετε από το αυτοκίνητό σας, ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι όλοι είναι έξω από το αυτοκίνητο. Μην παραβλέπετε τα παιδιά που έχουν κοιμηθεί στο αυτοκίνητο.
Αποφύγετε τα ζεστά και βαριά γεύματα: Προσθέτουν θερμότητα στο σώμα σας!
Μείνετε ενυδατωμένοι
Πίνετε άφθονα υγρά: Πίνετε περισσότερα υγρά, ανεξάρτητα από το πόσο ενεργά είστε. Μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε να πιείτε.
Προειδοποίηση: Εάν ο γιατρός σας περιορίσει το ποσό που πίνετε ή σας έχει χάπια νερού, ρωτήστε πόσο πρέπει να πίνετε ενώ ο καιρός είναι ζεστός.
Μείνετε μακριά από πολύ ζαχαρούχα ή αλκοολούχα ποτά: αυτά πραγματικά σας κάνουν να χάσετε περισσότερο σωματικό υγρό.
Αποφύγετε πολύ κρύα ποτά, επειδή μπορούν να προκαλέσουν κράμπες στο στομάχι.
Αντικαταστήστε το αλάτι : Η βαριά εφίδρωση αφαιρεί αλάτι και μέταλλα από το σώμα που πρέπει να αντικατασταθούν. Ένα αθλητικό ποτό μπορεί να αντικαταστήσει το αλάτι και τα μέταλλα που χάνετε στον ιδρώτα. Εάν βρίσκεστε σε δίαιτα χαμηλών αλάτων, έχετε διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλες χρόνιες παθήσεις, μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε ένα αθλητικό ρόφημα ή παίρνετε δισκία αλατιού.
Κρατήστε τα κατοικίδια σας ενυδατωμένα: Παρέχετε άφθονο νερό για τα κατοικίδια ζώα σας και αφήστε το νερό σε μια σκιερή περιοχή.
Μείνετε ενημερωμένοι
Ελέγξτε για ενημερώσεις: Ελέγξτε τα τοπικά νέα σας για ειδοποιήσεις ακραίων θερμοκρασιών και συμβουλές ασφάλειας και μάθετε για τυχόν καταφύγια κλιματισμού στην περιοχή σας.
Γνωρίστε τα σημάδια: Μάθετε τα σημάδια και τα συμπτώματα των ασθενειών που σχετίζονται με τη θερμότητα και πώς να τις αντιμετωπίζετε. Η ασθένεια που προκαλείται από τη θερμότητα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ή απώλεια συνείδησης.
Ομαδες υψηλού κινδύνου
Παρακολουθήστε αυτούς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο: Αν και οποιοσδήποτε μπορεί οποτεδήποτε να υποφέρει από ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα, κάποιοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλους:
• Βρέφη και μικρά παιδιά
• Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
• Άτομα που είναι υπέρβαρα
• Άτομα που υπερθερμαίνονται κατά τη διάρκεια της εργασίας ή της άσκησης
• Άτομα που είναι σωματικά άρρωστα, ειδικά με καρδιακές παθήσεις ή υψηλή αρτηριακή πίεση ή που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, όπως για κατάθλιψη, αϋπνία ή κακή κυκλοφορία
• Βρέφη και μικρά παιδιά, φυσικά, χρειάζονται πολύ συχνότερη παρακολούθηση.