Η Παστιτσάδα ή το Παστιτσάδο, με κόκορα κατά προτίμηση αλανιάρη (ή μοσχάρι ή κοτόπουλο) είναι το παραδοσιακό πιάτο της Κέρκυρας για το Δεκαπενταύγουστο. Ένα πεντανόστιμο φαγητό που έλκει τις ρίζες του από την βενετσιάνικη κουζίνα και συνδυάζει τα μακαρόνια με τον κόκορα, που αφού ροδίσει σε φρέσκο βούτυρο, σοτάρεται με κρεμμύδια και μπαχαρικά και σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά με πελτέ από φρέσκες ντομάτες για τουλάχιστον δύο ώρες.
Υλικά
3 μεγάλα κρεμμύδια
1 1/2 κιλό κόκορα κατά προτίμηση αλανιάρη
200-250 γραμμάρια πολτό ντομάτας
80 γρ. κόκκινο ξύδι
300 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. κόκκινο κρασί
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 κιλό μακαρόνια χοντρά (ή πέννες κ.ο.κ.)
βούτυρο ή φυτίνη για το κάψιμο των μακαρονιών
τυρί τριμμένο, κατά προτίμηση κεφαλοτύρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
νερό χλιαρό
1 κουταλιά γλυκού σπετσιερικό, δηλαδή μίγμα μπαχαρικών από γαρύφαλλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, γλυκιά πάπρικα, κύμινο, καυτερό αλλά και γλυκό καθώς και μαύρο πιπέρι, μπαχάρι και δάφνη.
Εκτέλεση
Κόβουμε τον κόκορα σε 4 ή 5 μεγάλα κομμάτια. Τρίβουμε τα κρεμμύδια σε πολύ μικρά κομμάτια ή τα διαλύουμε στον τρίφτη. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα 250 γραμμάρια λάδι και το αφήνουμε να κάψει, αμέσως βάζουμε μέσα τον κόκορα κομμάτι κομμάτι και σοτάρουμε μέχρι να κοκκινήσουν ελαφρά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα τριμμένα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα, προσθέτουμε το ξύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε 200 γραμμάρια κρασί και αφήνουμε να βράσει. Όταν κοντεύει να στύψει ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας και προσθέτουμε νερό που καλό είναι να είναι ήδη ζεστό, μέχρι να σκεπαστεί ίσα ίσα ο κόκορας. Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει ρίχνουμε 1 ή 1 1/2 κουταλάκι της σούπας από το σπετσιερικό μαζί με το ανάλογο αλάτι και ένα κουτάλι ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά παρακολουθώντας μη μας κολλήσει κι ανακατεύοντας κάπου κάπου με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν στίψει και η σάλτσα πήξει το φαγητό είναι έτοιμο. Βάζουμε την κατσαρόλα στην άκρη και ετοιμάζουμε τα μακαρόνια με βάησ τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Αφού τα σουρώσουμε τα καίμε σε άλλο σκεύος με το βούτυρο ή τη φυτίνη. Σερβίρουμε μαζί τον κόκορα με τα μακαρόνια βάζοντας από πάνω αρκετό τριμμένο τυρί. Αντί για κόκορα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοσχαρίσιο κρέας ή κοτόπουλο.
Για το σπετσιερικό ανακατέψετε 5 γραμμάρια τριμμένο γαρύφαλλο, 25 γρ. κανέλα, 25 γρ. μοσχοκάρυδο, 35 γρ. γλυκιά πάπρικα, 25 γρ. κύμινο, 10 γρ. καυτερό πιπέρι, 50 γρ. γλυκό πιπέρι, 10 γραμμάρια τριμμένο μπαχάρι, 15 μέτρια φύλλα δάφνης τριμμένα πολύ, 10 γρ. πιπέρι μαύρ. Το μίγμα φτάνει για τουλάχιστον πέντε μαγειρέματα. Αποθηκεύστε το σε ένα γυάλινο δοχείο.