Πρωτοφανείς σκηνές κατεγράφησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο λιμάνι της Σαμοθράκης, όπου τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού παρέμεναν εγκλωβισμένοι, λόγω της εννιαήμερης διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης.
Οταν το πλοίο «Andros Jet», το οποίο επιστρατεύτηκε για δρομολόγια μεταξύ Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης, έδεσε στο λιμάνι και άνοιξε τις πύλες του, εκατοντάδες επιβάτες επιχείρησαν να εισέλθουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συνωστισμός, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι χθες προσέγγισε το νησί το πρώτο πλοίο ύστερα από εννέα ημέρες, το ταχύπλοο «Ζέφυρος», το οποίο ωστόσο δεν έχει μεγάλη χωρητικότητα επιβατών, ενώ στη συνέχεια προσέγγισε το οχηματαγωγό «ANAX».
Το γεγονός όμως ότι το πλοίο «ΑΝΑΧ» μπορεί να μεταφέρει μόνο οχήματα και όχι επιβάτες αποτέλεσε σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι εγκλωβισμένοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. δεν μπορούσαν να στείλουν στην Αλεξανδρούπολη τα οχήματά τους χωρίς οι ίδιοι να τα παραλάβουν.
Μεγάλη οικονομική ζημιά από τις ακυρώσεις τουριστών
«Ο εγκλωβισμός των επισκεπτών έχει τελειώσει, έχει αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση αυτή τη στιγμή. Από χθες το απόγευμα γίνεται κανονικά και η τροφοδοσία της αγοράς, γενικά υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή και οι τελευταίοι ενδιαφερόμενοι έφυγαν το πρωί» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας.
«Το ερώτημά μας είναι κατά πόσο μόνιμη θα είναι η λύση. Από το δελτίο Τύπου της εταιρείας φαίνεται ότι τουλάχιστον μέχρι να λυθούν τα προβλήματα το πλοίο που ήλθε θα παραμείνει», επισήμανε, προσθέτοντας πως και στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει τεθεί το αίτημα να υπάρξει μόνιμη λύση. «Κατανοώ ότι οι λύσεις είναι δύσκολες, η εποχή είναι δύσκολη, δεν είναι κάτι εύκολο αυτή τη στιγμή, αλλά πιστεύω ότι θα γίνει οτιδήποτε είναι δυνατό, ώστε να μην παραταθεί το πρόβλημα άλλο» τόνισε.
Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικράτησε στο λιμάνι λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο δήμαρχος διευκρίνισε πως λίγο μετά τα μεσάνυχτα υπήρξε κάποια ένταση με κάποια άτομα που θεώρησαν ότι εφόσον είχαν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία, ήταν δίκαιο να επιβιβαστούν χωρίς να πληρώσουν.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που εφάρμοσε τις προηγούμενες ημέρες ο δήμος Σαμοθράκης σε συνεργασία με τους επαγγελματίες για την ανακούφιση των «εγκλωβισμένων» ταξιδιωτών ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι «απέδωσαν σε ένα ποσοστό, αν και δεν μπορούσαμε να καταγράψουμε 100% την κατάσταση, δεν ήλθαμε σε επαφή όλους, ήλθαμε κυρίως σε επαφή με ανθρώπους που είχαν τελειώσει τα χρήματά τους και εκεί τα μέτρα απέδωσαν», ενώ «υπήρξαν και συνδημότες μας, που πήραν ανθρώπους στο σπίτι τους και τους έκαναν τραπέζι, ο δήμος, η εκκλησία συνέβαλαν επίσης».
«Το ζήτημα τώρα είναι ότι οι επιπτώσεις είναι μεγάλες» επισήμανε ο δήμαρχος, εξηγώντας ότι «είχαμε πάρα πολλές ακυρώσεις κι ενώ το πρόβλημα κορυφώθηκε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, ήδη από το Σάββατο είχαμε 50% ακυρώσεις».
Ο δήμος Σαμοθράκης εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό της οικονομικής βλάβης, που υπέστησαν οι επαγγελματίες του τουρισμού.
«Τις επόμενες ημέρες θα δούμε τι μέτρα ανακούφισης και τόνωσης και προβολής θα πάρουμε αλλά προέχει η σταθεροποίηση της συγκοινωνίας μας, γιατί δεν επιθυμούμε με τίποτε να επαναληφθεί αυτό που συνέβη τις προηγούμενες μέρες. Αν έχουμε ενδείξεις σταθεροποίησης καλό είναι να κάνουμε μια εκστρατεία προβολής, για να ανακτήσουν όλοι οι ντόπιοι επαγγελματίες του τουρισμού ένα ποσοστό από τα πολλά που έχασαν».