Συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα η γιγάντια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων και όλων όσων συμμετέχουν στις, πέραν των ορίων, επιχειρήσεις για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην κεντρική Εύβοια.
Τη νύχτα ενισχύθηκαν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και με το πρώτο φως ρίχτηκαν ξανά στη μάχη τα εναέρια μέσα.
Συνολικά στο έργο της πυρόσβεσης συμμετέχουν αυτήν την ώρα 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα, καθώς και δεκάδες εθελοντές, μηχανήματα και υδροφόρες του δήμου.
Επίσης, στην περιοχή επιχειρούν ήδη τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και με βάση τον προγραμματισμό βρίσκονται σε ετοιμότητα συνολικά 5 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα κατάσβεσης και 1 συντονιστικό, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη συμμετοχή της ευρωπαϊκής δύναμης, εφόσον χρειαστεί, που αποτελείεται απο τρία αεροσκάφη, δύο ιταλικά και ένα ισπανικό.
Το θετικό είναι ότι οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει ενώ η πυρκαγιά με τις διάσπαρτες εστίες της κινείται προς τα βόρεια χωρίς, αυτήν την στιγμή, να απειλεί κατοικημένες περιοχές.
Σε συναγερμό παραμένουν πάντως οι κάτοικοι των χωριών Μακρυμάλλη, Πλατάνα και Κοντοδεσπότι καθώς η φωτιά εξακολουθεί να «καταπίνει» το δάσος ανάμεσά τους.
Αντπυρικές ζώνες
Νωρίτερα το βράδυ, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών πέριξ του χωριού Πλατάνα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να μπει η φωτιά στο χωριό.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και τα χειρότερα σενάρια» δηλώνει για τα μέτρα που λαμβάνονται ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Εύβοιας Γιώργος Κωστόπουλος στο One Channel. «Με τη φωτιά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος» είπε.
Δεύτερη νύχτα αγωνίας και μάχης
Δύσκολη ήταν και η δεύτερη νύχτα από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς για τους κατοίκους στο χωριό Πλατάνα στην Εύβοια καθώς το πύρινο μέτωπο, που παραμένει σε εξέλιξη μετά την αναζωπύρωση το απόγευμα της Τετάρτης, βρισκόταν σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων.
Παρά την άπνοια που επικρατούσε από το απόγευμα, εκφράζονταν φόβοι από τους κατοίκους για το τι μπορεί να συμβεί την νύχτα. Έτσι, κρίθηκε αναγκαίο να δημιουργηθεί η αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό. Ακόμη κι έτσι, όμως, οι κάτοικοι παρέμειναν άγρυπνοι αναμένοντας να περάσουν οι ώρες μέχρι το ξημέρωμα, οπότε θα ξαναπετούσαν τα εναέρια μέσα.
Την ίδια ώρα, ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούσαν στο μέτωπο της πυρκαγιάς κοντά στο χωριό, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της προς το χωριό και τον δρυμό της Άτταλης. Οι πυροσβέστες εντόπισαν μετά τη χαράδρα δρόμο τον οποίο χρησιμοποιεί η ΛΑΡΚΟ και τους δίνει πρόσβαση να αντιμετωπίσουν τις φλόγες.
Η ύφεση των ανέμων, αργά το απόγευμα, και οι ρίψεις νερού που έκαναν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη κι έχουν μειώσει το θερμικό φορτίο, έχουν ως συνέπεια η φωτιά να κινείται με μικρότερη ταχύτητα.
Εικόνα καταστροφής
Η εικόνα που αντικρίζουν από το πρωί οι κάτοικοι των οικισμών της περιοχή είναι τραγική. Θλίψη προκαλεί, δε, το γεγονός ότι καταστρέφεται μέρος του υπέροχου δάσους Natura.
Μιλώντας στο One Channel ο νυν πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ψαχνών και Μακρυμαλλίου, Δημήτρης Γιαννούτσος, έκανε λόγο για «πλήρη καταστροφή στο δάσος», σημειώνοντας πως αυτό που συνέβη είναι λυπηρό για όλη την περιοχή. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την έκταση της ζημιάς» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι είναι δύσκολο να έχει σωθεί κομμάτι του δάσους.
Οδοιπορικό στην περιοχή που κατέκαψε η πύρινη λαίλαπα πραγματοποίησε από νωρίς την Τετάρτη το One Channel.
Παραμένει στο «κόκκινο» η χώρα
Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 31 πυρκαγιές , σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, η οποία επισημαίνει ότι αύριο Πέμπτη, τα Ιόνια Νησιά θα αντιμετωπίσουν «Πολύ Υψηλό Κίνδυνο Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι λόγω της προβλεπόμενης επιδείνωσης του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων.
Συγκεκριμένα, από τις 19:00 της 13ης Αυγούστου έως τις 19:00 της 14ης Αυγούστου 2019, εκδηλώθηκαν 31 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 864 πυροσβέστες, 297 οχήματα, 36 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, 2 συντονιστικά ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και 2 αεροσκάφη από Ιταλία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU).
Συνδρομή παρείχαν 2 ελικόπτερα καθώς και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, 53 υδροφόρες και 18 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 68 εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δυναμικά στο αρχικό τους στάδιο.