Κατ’ αναλογία με το Πάσχα της άνοιξης, ο Δεκαπενταύγουστος, το Πάσχα του καλοκαιριού, γιορτάζεται στο τραπέζι με κρέας, και κυρίως με αρνί ή κατσίκι. Η συνταγή μας είναι για κλασικό  λεμονάτο κατσικάκι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι αρνί) με μελωμένες πατάτες φούρνου, ένα αγαπημένο πιάτο, που στήνεται γρήγορα κι απολαμβάνουν άπαντες.

Υλικά

1½ κιλό κατσικάκι κομμένο σε μερίδες

10 μεγάλες πατάτες

3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 ζουμερά λεμόνια

1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη

1 κ.γλ. θυμάρι

2 κουταλιές σούπας μουστάρδα

1 ποτήρι νερό

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε µε σύρμα ώσπου να γίνουν σαν κρέμα. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες. Τις ρίχνουμε μέσα στο μπολ µε τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε τις πατάτες σε βαθύ ταψί. Από πάνω τοποθετούμε το κατσικάκι. Αλατοπιπερώνουµε και περιχύνουμε µε το μείγμα που αλείψαμε τις πατάτες. Τέλος, ρίχνουμε στο ταψί το νερό. Σκεπάζουμε µε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας γύρω γύρω το ταψί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γάστρα. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς C. Ξεσκεπάζουμε το ταψί, χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το κρέας και να μελώσουν οι πατάτες. Συνοδέψτε µε πράσινες σαλάτες και τραγανό ψωμάκι.