Το σουφλέ μελιτζάνας με σάλτσα, τυριά και ζαμπόν είναι ένα πεντανόστιμο καλοκαιρινό πιάτο, που συνδυάζει ένα αγαπημένο λαχανικό της εποχής, τη μελιτζάνα, με σάλτσα ντομάτας, τυριά, αν θέλετε και με ζαμπόν, το οποίο θα λατρέψουν όσοι το δοκιμάσουν.
Υλικά
Για τη σάλτσα ντομάτας
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
2 συσκευασίες αποφλοιωμένες ντοματάκια ή φρέσκα περί τα 600 γραμμάρια
10 φρέσκα φύλλα βασιλικού
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τις μελιτζάνες
5 μεγάλες μελιτζάνες
αλεύρι για πανάρισμα
4 αβγά
λάδι για τηγάνισμα
3 μπάλες μοτσαρέλα
150 γραμμάρια παρμεζάνα
10 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγα φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. Αφού ζεστάνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τις σπασμένες σκελίδες σκόρδο για 1-2′, προσθέτουμε τα ντοματάκια ζουλώντας τα με τα χέρια. Τρίβουμε πιπέρι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15′. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τον βασιλικό. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες φούρνου. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ. Χτυπάμε σε μπολ τα αβγά και τα αλατοπιπερώνουμε. Πανάρουμε τις μελιτζάνες στο αλεύρι, τινάζουμε και μια-μια τις βουτάμε στο αβγό, στραγγίζουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν για λίγα λεπτά. Αφού τις τηγανίσουμε, τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν καλά. Παράλληλα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας στο πυρέξ. Απλώνουμε μια στρώση μελιτζάνες κοντά την μια στην άλλη, φροντίζοντας να καλυφθεί το ταψί. Απλώνουμε και τη μοτσαρέλα, περιχύνουμε με λίγη σάλτσα, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα, κι απλώνουμε τις μισές φέτες ζαμπόν. Επαναλαμβάνουμε στρώση από όλα τα υλικά τελειώνουμε με σάλτσα ντομάτας, κομμάτια μοτσαρέλα και τριμμένη παρμεζάνα. Τέλος, πασπαλίζουμε λίγα φύλλα βασιλικού. Ψήνουμε 25-30′. Αφήνουμε να σταθεί για ένα τέταρτο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.