Μία πεντανόστιμη σαλάτα της εποχής, που μπορεί να φαγωθεί και σαν κύριο γεύμα, με βραστά βλίτα, ωμή ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι, λαδόξιδο και φέτα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας, π.χ. κατίκι, που συνοδεύεται με φρέσκο ψωμάκι.
Υλικά
1 κιλό βλίτα καθαρισμένα και πλυμένα καλά
2 ώριμες φρέσκιες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
Για τη σος
8 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
4 κ. σ. ξύδι λευκό (ή μπαλσάμικο)
1 κ. γλυκού μουστάρδα
λίγο χοντρό ή κανονικό αλάτι
Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε τα βλίτα μας, τα οποία έχουμε καθαρίσει και πλύνει καλά. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει. Ρίχνουμε αρκετό αλάτι και τα χόρτα να βράσουν για περίπου 10-12’, πιέζοντάς τα με μια πιρούνα προς τα κάτω κάθε φορά που φουσκώνουν κι είναι έτοιμα να ξεχειλίσουν από την κατσαρόλα! Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια πιατέλα. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και με το χοντρό του τρίφτη και ξεφλουδίζοντας ένα μικρό κομμάτι από την ντομάτα, την τρίβουμε πάνω από τα χόρτα. Λιώνουμε και το σκόρδο, τρίβουμε το κρεμμύδι στο χοντρό του τρίφτη (ή το ψιλοκόβουμε) και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό. Για τη σος, βάζουμε σε ένα βαζάκι με καλό κούμπωμα ή σε ένα σέικερ όλα τα υλικά της σος και χτυπάμε καλά. Περιχύνουμε παντού. Προσθέτουμε 200 γραμμάρια τριμμένη φέτα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας π.χ. Κατίκι Δομοκού, από πάνω και απολαμβάνουμε με φρέσκο ψωμάκι. Τα βλίτα μπορούν να αντικατασταθούν με κολοκυθοκορφάδες ή αμπελοφάσουλα.