Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε πως θα συζητήσει κατά τις συνομιλίες, που θα έχει αργότερα σήμερα με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, το πώς μπορεί να εξασφαλισθεί ότι το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλό.
«Σήμερα θα μιλήσω με τον βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος με επισκέπτεται, για το πώς μπορούμε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες τριβές κατά τη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πρέπει να δώσουμε μάχη για την οικονομική ανάπτυξή μας», δήλωσε η Μέρκελ σε ομιλία της σε διάσκεψη που είχε θέμα τις αεροπορικές μεταφορές.
Το θέμα που θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ το βράδυ είναι έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και συγκεκριμένα το backstop, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Ο κανονισμός αυτός, που είναι μέρος της Συμφωνίας Εξόδου ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και την ΕΕ, προβλέπει ότι μέχρι να βρεθεί μια λύση που θα καθιστά και μετά το Brexit περιττούς τους ελέγχους ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη βρετανική Βόρεια Ιρλανδία, η Μεγάλη Βρετανία θα διατηρεί με την ΕΕ Τελωνειακή Ένωση. Ο Μπόρις Τζόνσον απορρίπτει αυτόν τον κανονισμό και επιδιώκει να πετύχει την επαναδιαπραγμάτευση του backstop. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς ρύθμιση.
Μόλις χθες η γερμανίδα καγκελάριος έστειλε κατά την επίσκεψη της στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας ξεκάθαρό μήνυμα προς το Λονδίνο για τη στάση που θα τηρήσει σήμερα. Ενώ κατέστησε σαφές ότι η Συμφωνία Αποχώρησης της Μ. Βρετανίας δεν πρόκειται να ξανανοίξει, πρότεινε διαπραγματεύσεις για την αναζήτηση «πρακτικών λύσεων» αναφορικά με την εφαρμογή της. Παράλληλα η κ. Μέρκελ τόνισε ότι τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα παραμείνουν ενωμένα σε αυτό το θέμα. Σε ανάλογες δηλώσεις είχε προβεί χθες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Ήδη τον Απρίλιο η καγκελάριος έχει προσωπικά δεσμευτεί κατά την επίσκεψη της στο Δουβλίνο ότι θα παλέψει για τη διατήρηση ανοιχτών συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Άλλωστε αυτή ήταν η προϋπόθεση για να δώσει και το Δουβλίνο πράσινο φως στη συμφωνία για το Brexit. Η Ιρλανδία διακατέχεται από τον φόβο ότι τα κλειστά σύνορα θα προκαλούσαν, όπως στο παρελθόν, νέα ένταση στη Βόρεια Ιρλανδία και κατά προέκταση ανάμεσα στο Δουβλίνο και το Λονδίνο.