Τις παραιτήσεις των μελών του ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε ο υφυπουργός ΠΕΝ, Γεράσιμος Θωμάς, μετά την τραγωδία στον Πόρο όπου ελικόπτερο έπεσε στην θάλασσα αφού είχε χτυπήσει σε καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα.
Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Μετά το αεροπορικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου και το οποίο κόστισε τη ζωή τριών ανθρώπων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς κάλεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ κ. Στέφανου Οκταποδά προκειμένου να ενημερωθεί για το συμβάν και στη συνέχεια ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ. Είναι αυτονόητο ότι όλα τα στοιχεία που κατέχει ο ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με το ατύχημα θα τεθούν στη διάθεση του Εισαγγελέα».
Όπως αποκάλυψαν σήμερα «Τα Νέα», οι αρμόδιες Αρχές ήξεραν ήδη από το 2018 για την επικινδυνότητα που υπήρχε στην περιοχή λόγω των καλωδίων της ΔΕΗ.
«Τα εν λόγω καλώδια αποτελούν δυνητικά κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος (πρόσκρουση ελικοπτέρου) τόσο στη διαδικασία προσγείωσης όσο και μετά την απογείωση, ιδιαίτερα για τους μη γνωρίζοντες την περιοχή» έγραφε χαρακτηριστικά η προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε στις 11/5/2018 ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων & Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ), Αθανάσιος Μπίνης, στον ΔΕΔΔΗΕ.
Ένα χρόνο μετά, χωρίς να έχει υπάρξει απάντηση από πλευράς Διαχειριστή και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να γνωρίζουν, συνέβη το δυστύχημα στον Πόρο με τραγικό απολογισμό να χαθούν τρεις ανθρώπινες ζωές.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα των Νέων ανέφερε:
Η τραγωδία με το δυστύχημα στον Πόρο που σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, ο έλληνας χειριστής του ελικοπτέρου μαζί με δύο Ρώσους επιβαίνοντες, μάλλον δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στις αρμόδιες Αρχές καθώς φαίνεται πως ήδη από το 2018 τόσο το υπουργείο Μεταφορών όσο και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ήταν ενήμεροι για την επικινδυνότητα που υπήρχε στην περιοχή λόγω των καλωδίων της ΔΕΗ.
Όπως αποκαλύπτεται σήμερα από την εφημερίδα τα «ΝΕΑ» τα οποία δημοσιοποιούν και σχετικό έγγραφο, οι Αρχές γνώριζαν ότι υπήρχε πρόβλημα με τα καλώδια της ΔΕΗ στην περιοχή καθώς και ήταν πολύ δύσκολο να αναγνωριστούν από τα ελικόπτερα που πετούσε στην περιοχή.
Στο ρεπορτάζ της Κατερίνας Ροββά, περιγράφονται λεπτομερώς όσα έγιναν τον Μάιο του 2018, όταν οι αρμόδιοι φορείς ενημερώνονταν εγγράφως για τον κίνδυνο πρόκλησης αεροπορικού ατυχήματος στην περιοχή του Γαλατά εξαιτίας των ηλεκτροφόρων καλωδίων της ΔΕΗ. Ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Αθανάσιος Μπίνης αποκάλυψε ότι είχε στείλει επιστολή στις αρμόδιες Αρχές, ότι το έγγραφο παρελήφθη από τρεις αποδέκτες αλλά ουδείς έκανε το παραμικρό.