Δώδεκα χρόνια πέρασαν από εκείνο το μαρτυρικό απόγευμα στην στροφή της Αρτέμιδας στην Ηλεία
Σε εκείνο το σημείο που η φωτιά έκοψε το νήμα της ζωής εικοσιπέντε συνολικά ανθρώπων μεταξύ των οποίων και των τριών εποχικών πυροσβεστών που υπηρετούσαν στο κλιμάκιο της Κρέστενας.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη μνήμη των 25 θυμάτων που πέθαναν λίγο έξω από το χωριό Αρτέμιδα τέλεσε το Σάββατο το πρωί, το καθιερωμένο μνημόσυνο, στην στροφή του θανάτου.
Ημέρα μνήμης η χθεσινή για τους κατοίκους της Αρτέμιδας και τις Μακίστου, οι οποίοι τιμούν όπως κάθε χρόνο τα θύματα των φονικών πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή τους.
Δώδεκα χρόνια μετά , οι γυμνές και κατάμαυρες τότε πλαγιές , τώρα φέγγουν καταπράσινες. Αν κάποιος δεν ξέρει τι έγινε εδώ στις 24 Αυγούστου του 2007, η φύση θα μπορούσε να τον ξεγελάσει.
Στη στροφή προς Αρτέμιδα, στο σημείο όπου εκείνη την ημέρα γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας του Νομού μας , εκεί όπου έχασαν τη ζωή τους εικοσιπέντε άνθρωποι, όταν εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, 14 εκκλησάκια στέκουν το ένα δίπλα στο άλλο.
Το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομου, το δεύτερο μνημόσυνο από τους συγγενείς των θυμάτων, στην στροφή του θανάτου και στο εκκλησάκι της οικογένειας του Γιώργου Παρασκευόπουλου.
Μαύρη επέτειος
Ηταν 24 Αυγούστου 2007 όταν η Πελοπόννησος και όλη η Ελλάδα ανησυχούσε στο άκουσμα ότι ξέσπασε πυρκαγιά στην δασική περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας, ωστόσο, κανένας δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί την τραγωδία που θα ακολουθούσε τις επόμενες ημέρες με σκληρό απολογισμό 49 νεκρούς, χιλιάδες στρέμματα δασικής έκστασης καμμένα και πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Το μέτωπο της πυρκαγιάς ξέφυγε πολύ γρήγορα από τον έλεγχο της πυροσβεστικής και σύντομα η λαίλαπα κατέκαψε τεράστια δασική έκταση σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του νομού Ηλείας παρασύροντας στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους, διαλύοντας περιουσίες και καταστρέφοντας μερικά από τα πιο όμορφα και αρχαία δάση της χώρας.
Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Ολυμπία, Καϊάφα, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σάμικο, Πλατιάνα, ο Δήμος Ζαχάρως, η Ανδρίτσαινα, η Κλινδία, το Μουζάκι, το Φανάρι και πλειάδα μικρότερων οικισμών επλήγησαν σφόδρα, ωστόσο, το μεγαλύτερο τίμημα πλήρωσε το χωριό Αρτέμιδα.
Εκεί, στις 24 Αυγούστου ο κλειστός από τις φλόγες και τις καταστροφές δρόμος εγκλωβίζει περίπου 25 ανθρώπους πεζούς ή με τα οχήματά τους και τους παρασέρνει σε έναν τραγικό θάνατο χαράσσοντας μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ελληνική ιστορία. Επικρατεί το απόλυτο χάος, άνθρωποι τρέχουν απεγνωσμένα για να γλιτώσουν από τις φλόγες, ωστόσο, οι προσπάθειές τους αποδεικνύονται μάταιες.