Μια μουσικοθεατρική παράσταση που συνδέει τη νεότερη εποχή με τον ελληνισμό της Σμύρνης λίγο πριν την καταστροφή της, μέσα από την αναβίωση των αυθεντικών παραδοσιακών σμυρναίικων τραγουδιών, παρουσιάζει την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου ο Δημήτρης Μαλισσόβας στο Ηρώδειο. Πρόκειται για την «Ανάμνηση Σμύρνης» σε κείμενο Τάνια Χαροκόπου και μια ιδέα της δημοσιογράφου Βασιλείας Ζερβού.
Πρωταγωνιστούν οι Ελένη Βιτάλη, Λήδα Πρωτοψαλτη, Τάσος Χαλκιάς, Χριστίνα Αλεξανιάν, Λευτέρης Ελευθερίου, Βαλέρια Κουρούπη, Σταύρος Νικολαϊδης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Άρης Πλασκασοβίτης, Fide Koksal και πολλοί ακόμα καταξιωμένοι ηθοποιοί, χορευτών, μουσικοί και τραγουδιστές.
Στη διάρκεια της παράστασης, με αφορμή το περιεχόμενο μιας γυάλας, ξεδιπλώνονται τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής της Σμύρνης, οι ιστορίες αγάπης, πόνου, αλληλεγγύης και πολιτισμού των ανθρώπων μιας ιστορικής κοιτίδας του ελληνισμού, που με μόνο όπλο την δύναμη της ψυχής τους, περιέσωσαν στο ακέραιο τις παραδόσεις τους και το όραμά τους για την επιστροφή στην χαμένη τους πατρίδα.
Η ιστορία τοποθετείται λίγο πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της Σμύρνης. Ένας δημιουργός τραγουδιών και τραγουδιστής, προσπαθεί να περισώσει κάποια από τα τραγούδια της εποχής, κρύβοντας τις παρτιτούρες σε μια γυάλα, με σκοπό να την ρίξει στο πηγάδι του σπιτιού. Η γυναίκα του, η οποία δεν πιστεύει πως θα γενικευτούν οι αναταραχές, προσπαθεί να τον αποτρέψει. Εκείνος, όμως, περιγράφοντας τις σκηνές που είδε στο λιμάνι νωρίτερα, την παρακαλεί να μαζέψει κάποια πράγματα απαραίτητα για τους ίδιους και την κόρη τους και να εγκαταλείψουν το συντομότερο το σπίτι τους και τη Σμύρνη.
Έναν αιώνα αργότερα, ένας γνωστός «παραδοσιακός» τραγουδιστής και συνθέτης στην Αθήνα, τακτοποιώντας τα πράγματα του πατέρα του που είχε πεθάνει πριν λίγο καιρό, βρίσκει σε μια παλιά βαλίτσα τη γυάλα με το πολύτιμο περιεχόμενό του, καθώς κι ένα χειρόγραφο βιβλίο, που ανήκε στη γιαγιά του. Κι όταν στο σπίτι του έρχονται οι φίλοι του και μέλη της μπάντας του για να κάνουν πρόβες, τους παρουσιάζει τις παρτιτούρες και τα έγγραφα του προπάππου του, που είχε βρει, διαβάζοντας παράλληλα το γράμμα που υπήρχε στην γυάλα, από το οποίο αναδεικνύονται οι τραγικές ώρες πριν την καταστροφή.
Όλοι μαζί δοκιμάζουν να αναβιώσουν τα τραγούδια από τις παρτιτούρες τις γυάλας, μαθαίνοντας παράλληλα την ιστορία της δημιουργίας τους. Ενθουσιασμένοι από τον μουσικό «θησαυρό» που ανακάλυψαν, αποφασίζουν να εντάξουν τα τραγούδια της γυάλας στο ρεπερτόριό τους και να αφιερώσουν τη συναυλία τους στην καταστροφή της Σμύρνης!
Όλα τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν για την αγορά ψηφιακού υπερηχογράφου, ο οποίος θα τοποθετηθεί στο κοινωνικό ιατρείο του Δήμου Γλυφάδας, έτσι ώστε να γίνονται δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες με οικονομικές δυσκολίες
Ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος μιλάει στα «Νέα» για την παράσταση, τη Σμύρνη και τη νοσταλγία.
Πώς αντιμετωπίζετε το ρόλο σας;
Η Τάνια Χαροκόπου έχει δημιουργήσει ένα σύνολο χαρακτήρων, οι οποίοι με ένα μαγικό τρόπο σκιαγραφούν όλη την ατμόσφαιρα της εποχής του 1922 στη Σμύρνη! Ο ρόλος που υποδύομαι (Ίωνας) είναι ένας σύγχρονος μουσικός, ο οποίος μετά το θάνατο του πατέρα του βρίσκει μουσικές, παρτιτούρες, σμυρναίικα τραγούδια της εποχής τα οποία ανήκουν στον προπάππο του!
Σε συνεργασία με την Τάνια Χαροκόπου και φυσικά με την καίρια καθοδήγηση του σκηνοθέτη μου Δημήτρη Μαλισσόβα, προσπαθήσαμε να ζωντανέψουμε αυτό το χαρακτήρα επικεντρωμένοι στο δυναμισμό του, τον ενθουσιασμό ενός σύγχρονου μουσικού αλλά όμως και την ευαισθησία ενός καλλιτέχνη που ανακαλύπτει την μουσική κληρονομιά των προγόνων του!
Προσωπικά στόχος μου είναι να συνυπάρχουν στον Ίωνα πολύ σύγχρονα χαρακτηριστικά ταυτόχρονα με έναν ποιητικό ρομαντισμό που τον κατακλύζει όταν μελετάει όλα αυτά τα σμυρναίικα παραδοσιακά τραγούδια!
Η παράσταση αναμοχλεύει αληθινά, τραγικά ιστορικά γεγονότα. Τι συναισθηματικό βάρος προσθέτει αυτό στην ερμηνεία σας;
Όλοι λίγο ή πολύ γνωρίζουμε για την τραγωδία που συντελέστηκε στη Μικρασιατική καταστροφή! Από μόνα τους αυτά τα γεγονότα, εάν προσπαθήσει κάποιος να τα συνειδητοποιήσει, πραγματικά συγκλονίζουν!
Στην περίπτωση του ‘Ιωνα όλο αυτό προστίθεται στο γεγονός ότι η ιστορία που ανακαλύπτει αφορά στους προγόνους του! Το συναισθηματικό βάρος λοιπόν είναι πολύ μεγάλο και για μένα πρέπει να καταλήξει σταδιακά σε απόλυτη χαρά και αισιοδοξία!
Η όλη παραγωγή έχει φιλανθρωπικό πρόσημο. Πώς αισθάνεστε που θα συμβάλλετε μέσω της τέχνης σας σ’ έναν ευγενή σκοπό;
Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή τη συνεργασία καλλιτεχνικά αλλά ακόμα περισσότερο για αυτό το λόγο, γιατί γίνεται στα πλαίσια ενός φιλανθρωπικού σκοπού! Σε δύσκολες εποχές υπάρχουν άνθρωποι που μεριμνούν με πολύ κόπο, ώστε κάποιοι συνάνθρωποι μας να έχουν πρόσβαση σε αυτονόητα πράγματα! Είμαι πολύ περήφανος που βάζω και εγώ ένα λιθαράκι σε όλο αυτό!
Αν μπορούσατε να διαφυλάξετε με τη σειρά σας σε μια γυάλα κάποια τραγούδια, για το μέλλον, ποια θα επιλέγατε;
Δύσκολη ερώτηση… τι να πρωτοδιαλέξεις! Στην Ελλάδα έχουμε τόσο μεγάλους δημιουργούς και ερμηνευτές που δύσκολα θα χωρούσαν σε μια και μόνο γυάλα αυτά που θα ήθελα να βάλω! από που να ξεκινήσει κανείς… Δημοτικά τραγούδια, σμυρναίικα, Ρεμπέτικα, Λαϊκά ή από δημιουργούς… Χατζιδάκη, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη και πόσους άλλους!
Ο ήχος της Σμύρνης πώς συναντά τη νοσταλγία της χαμένης πατρίδας και το σήμερα στην παράσταση;
Η αρχική ιδέα της Βασιλείας Ζερβού να γίνει αυτή η παράσταση είχε νομίζω αυτόν ακριβώς το στόχο!
Ο σκηνοθέτης κ. Μαλισσόβας έδεσε όλα τα κομμάτια της παράστασης άψογα!
Με τις δυο παράλληλες δράσεις του τότε και του σήμερα αντιλαμβάνεται κανείς πολύ γλαφυρά την τότε ατμόσφαιρα αλλά ταυτόχρονα και την επιρροή της σε όλους εμάς σήμερα. Στην παράσταση μας έχουμε την τιμή να συνυπάρχουμε, εκτός όλων των άλλων πολύ ταλαντούχων ερμηνευτών Fide Koksal, Μαρία Παπαδοπούλου, Πάνος Παταγιάννης, με μια από τις σπουδαιότερες ελληνίδες ερμηνεύτριες την Ελένη Βιτάλη!!! Ο κόσμος που φέρει, η ενέργειά της, το ηχόχρωμα της είναι αφοπλιστικά! Η ενορχήστρωση του Νίκου Ξυδή με τους συγκλονιστικούς μουσικούς του! Επίσης οι ερμηνείες όλων των συνάδελφων μου είναι συγκλονιστικές και συντελούν καθοριστικά στην παράσταση. Η κ. Λήδα Πρωτοψάλτη, ο κ. Τάσος Χαλκιάς, η Χριστίνα Αλεξανιάν, ο Σταύρος Νικολαϊδης, η Βαλέρια Κουρουπή, ο Λεύτερης Ελευθερίου, η Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, ο Άρης Πλασκασοβίτης και φυσικά η εξαιρετική ομάδα τόσο ταλαντούχων ηθοποιών – χορευτών που μας πλαισιώνει με χορογράφο τον Θοδωρή Πανά! Τα πανέμορφα σκηνικά – κοστούμια της Άννας Μαχαιριανάκη! Όλοι συντελούν ιδανικά!
Ποια αίσθηση θεωρείτε πως θ’ αφήσει στους θεατές φεύγοντας από την παράσταση;
Καταρχάς ο κόσμος θα διασκεδάσει και θα απολαύσει όλα αυτά τα τραγούδια που θα ακουστούν και φυσικά ευελπιστούμε ότι θα νιώσει την ατμόσφαιρα του 1922 μέσα από μια συγκινητική ιστορία απλών ανθρώπων της Σμύρνης του τότε! Πιστεύω ότι οι θεατές θα αντιληφθούν ακόμη περισσότερο το μέγεθος της τραγωδίας αυτής και θα εκτιμήσουν ακόμη περισσότερο τη μουσική παράδοση που έχουμε!