Ανησυχία προκαλούν οι νέες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι συγκρούσεις στο Ιντλίμπ θα προκαλέσουν νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη.
Σκοπός του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είναι να ταρακουνήσει Ευρώπη και Ρωσία να αναλάβουν δράση στη Συρία.
Η μεν Ευρώπη να πιέσει τη Ρωσία, η δε Ρωσία το Σύρο πρόεδρο Άσαντ να σταματήσει την προέλαση προς τη βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία διατηρεί στρατό.
Σύμφωνα με το sigmalive, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νορβηγία ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι όσο συνεχίζεται η επιχείρηση του Άσαντ στο Ιντλίμπ της Συρίας, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «φωτογράφισε» μάλιστα τη Ρωσία πίσω από τις εξελίξεις στη Συρία, εφόσον αποτελεί την εγγυήτρια δύναμη πίσω από τον Μπασάρ αλ Άσαντ.
Διάβημα Δένδια στον τούρκο Πρέσβη
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε εκτάκτως στο γραφείο του τον τούρκο πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία η οποία κορυφώθηκε με την χθεσινή πρωτόγνωρη μαζική άφιξη άνω των 500 μεταναστών στη Λέσβο.
Ειδικότερα, στον τούρκο πρέσβη κ. Μπουράκ Οζουγκερτζίν, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά που έχουν συμφωνηθεί.
Από πλευράς του, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο τούρκος πρέσβης είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην κοινή δήλωση και ότι η πολιτική της εν προκειμένου δεν έχει αλλάξει.
«Βόμβα» ξανά το προσφυγικό
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν δημοσιοποιεί στοιχεία από τις 15 Αυγούστου, ενώ μέχρι τότε υπήρχε καθημερινή ενημέρωση για τα στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στις δομές των νησιών. Στις 15 Αυγούστου ήταν 21.551.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το in.gr στις 27 Αυγούστου έφτασαν στις 24.072. Σε 12 ημέρες έφτασαν στα νησιά περί τους 2.500 μετανάστες. Είναι, πάντως, απορίας άξιον γιατί έχει σταματήσει η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει ένα τεράστιο θέμα με την συμφόρηση των νησιών και των δομών τους.
Συγκεκριμένα αναφέρουν, στο in.gr, ότι η κατάσταση, αυτή τη στιγμή, έχει ως εξής.
- Στη Λέσβο η χωρητικότητα είναι 3000 και διαμένουν 9616.
- Στη Χίο η χωρητικότητα είναι 1014 και διαμένουν 2798. Στη Σάμο η χωρητικότητα είναι 648 και διαμένουν 4325.
- Στη Κω η χωρητικότητα είναι 816 και διαμένουν 2369. Καλύτερη είναι η κατάσταση στη Λέρο.
- Η χωρητικότητα του hot spot είναι 648 άτομα και διαμένουν 1282.
Οι αριθμοί δείχνουν το προφανές. Την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται η εξεύρεση ή η κατασκευή χώρων υποδοχής στην ενδοχώρα. Υπάρχει προετοιμασία; Υπάρχουν πόροι είτε για την δημιουργία κέντρων υποδοχής είτε για την ενοικίαση σπιτιών και ξενοδοχείων; Ακόμα χειρότερα το προσεχές διάστημα λήγει η χρηματοδότηση των «δομών» που ήδη χρησιμοποιούνται (κατοικίες, ξενοδοχεία).