Κατέφθασε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το πρώτο πλοίο, «Καλντέρα Βίστα» το οποίο μεταφέρει περίπου 635 πρόσφυγες από τη Λέσβο, με στόχο την αποσυμφόρηση του νησιού.

Στο σημείο ήδη βρίσκονται 21 λεωφορεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο οποίος έχει αναλάβει τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

69763783_1215085415363816_5023728241454612480_n-1024x768

Το «Καλντέρα Βίστα» συνεχίζει να αποβιβάζει μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσα τους πάρα πολλά παιδιά. Οι οικογένειες μεταφέρουν ότι μπορούν να κουβαλήσουν στα χέρια τους και περιμένουν προκειμένου να επιβιβαστούν στα περισσότερα από 20 λεωφορεία που τους περιμένουν για να τους μεταφέρουν στη δομή της Νέας Καβάλας.

Αυτός είναι ο χώρος  στο Κιλκίς που θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες από την Μόρια

Πρόκειται για έναν καταυλισμό που στήθηκε από το 2016 και έχει χωρητικότητα 800 περίπου ατόμων ενώ αυτή την περίοδο φιλοξενεί περίπου 1.000 άτομα.

Οι υπεύθυνοι του καταυλισμού, ήδη προβαίνουν στις απαραίτητες εργασίες προκειμένου να υποδεχτούν τους αιτούντες άσυλο με κάποιες επιπρόσθετες σκηνές  των Ηνωμένων Εθνών να έχουν στηθεί ήδη.

Επιπρόσθετες σκηνές  των Ηνωμένων Εθνών να έχουν στηθεί ήδη στο καμπ.

Παράλληλα έχει γίνει εγκατάσταση και για την υδροδότηση του καταυλισμού.

Δήμαρχος Λέσβου: Συμφωνούμε με το ΚΥΣΕΑ, αρκεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μίλησε στην εκπομπή One Line ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κυτέλης για την αποσυμφόρηση του νησιού μετά τη μεταφορά προσφύγων από τη Μόρια στη Βόρεια Ελλάδα. «Λόγω της αυξημένης εισόδου μεταναστών στο νησί της Λέσβου, η κατάσταση είναι δύσκολη.

Με την τελευταία σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ φαίνεται πως υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση για να λυθεί το θέμα», δήλωσε ο δήμαρχος Μυτιλήνης.

Για τα κέντρα υποδοχής στο νησί, υπογράμμισε πως λειτουργούν ως «υγειονομική βόμβα», ενώ για τις καθυστερήσεις σχετικά με τις διαδικασίες απόδοσης ασύλου εξέφρασε την άποψη πως η πολιτική βούληση δεν ήταν έντονη, οι αγκυλώσεις ήταν μεγάλες και οι υπηρεσίες υποστελεχωμένες.

Δήλωσε σύμφωνος με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, αρκεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. «Θα επιμείνουνε έτσι ώστε το νησί να επανέλθει στην κανονικότητα. Δεν είναι δυνατόν 12.500 μετανάστες να φιλοξενούνται στο νησί της Λέσβου. Το γεγονός από μόνο του εγκυμονεί κίνδυνους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κουμουτσάκος: Σε δύο φάσεις η αποσυμφόρηση στη Μόρια

Ο συνδυασμός του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων με την προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας, είναι το στοίχημα μιας σωστής μεταναστευτικής πολιτικής ενός δημοκρατικού κράτους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ αναφέρθηκε στην επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο στην ενδοχώρα, σημειώνοντας πως «είναι στο πλαίσιο της πολιτικής αποσυμφόρησης του νησιού», η οποία θα γίνει σε δύο φάσεις. «Είναι μια επιχείρηση σύνθετη, δεν είναι απλή», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν στοιβάζεις ανθρώπους. Είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που χαρακτηρίζονται είτε ευάλωτοι είτε έχουν ανοιχτό δελτίο, είτε είναι οικογένειες με παιδιά. Είναι μια επιχείρηση με χειρισμούς λεπτούς και σοβαρούς», εξήγησε.

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση που χειρίστηκε πέντε χρόνια το προσφυγικό και παρουσίασε τις εικόνες της Μόριας, της Ειδομένης και το χάος που παραλάβαμε […] να επικρίνει την κυβέρνηση αυτή επειδή στον ενάμιση μήνα που χειρίζεται ένα τέτοιο θέμα πολλαπλών διαστάσεων δεν είναι -λέει- αποτελεσματική… Δεν είμαστε σοβαροί. Το θράσος και η υποκρισία είναι το τελευταίο πολιτικό κεφάλαιο που τους έχει απομείνει».