Ανεβάζει αντιπολιτευτικές στροφές ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις εσωκομματικές αψιμαχίες των τελευταίων ημερών και το σιωπητήριο που σήμανε μετά τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων την περασμένη εβδομάδα, επιχειρεί να αλλάξει και το κλίμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ με εντολή Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζεται για μετωπική αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης με όλα τα όπλα που διαθέτει εντός Βουλής, ενώ τα στελέχη, οι βουλευτές και τα μέλη του θα είναι και παρόντες σε όλες τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκύψουν για κυβερνητικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της ΔΕΗ, όπου η Κουμουνδούρου διαβλέπει ότι θα εξελιχθεί σε εστία συγκρούσεων.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης το λέει ευθέως ότι το σημαντικό ποιοτικό στοιχείο που πρέπει να υπάρξει για τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη μεταβατική φάση είναι η κοινωνική γείωση που έλειψε τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια που το κόμμα ήταν στην κυβέρνηση. Το κρίσιμο, όπως σημειώνει ο Βούτσης και το υπερασπίζονται πολλοί, είναι να ανακτηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ η δυνατότητα μιας νέας κοινωνικής δικτύωσης με κοινωνικούς φορείς μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες.
Η επιθετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί ιδιαίτερα και τις προσεχείς ημέρες, καθώς θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ως Πρωθυπουργός για πρώτη φορά, ενώ ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να είναι όλο και πιο συχνά στην πρώτη γραμμή με παρεμβάσεις, ομιλίες και τοποθετήσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο υπάρχουν εισηγήσεις από συντρόφους του από αριστερά κόμματα να τεθεί επικεφαλής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα να διατηρήσει τις επαφές του και στην ΕΕ με ένα κύκλο περιοδειών σε διάφορες χώρες και συναντήσεις με ομοϊδεάτες του ή ιδεολογικά συγγενείς πολιτικούς.
Το μείζον όμως από εδώ και πέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν συζητείται αλλαγή ονόματος παρά τις διάφορες εισηγήσεις, ενώ συνεχίζει κανονικά ως γραμματέας της Κ.Ε. ο Πάνος Σκουρλέτης που θα έχει και την ευθύνη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, είναι να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η πορεία μετασχηματισμού και διεύρυνσης του κόμματος.
Συμμετοχή
Επίσης, έκλεισε στην παρούσα φάση και το θέμα της άμεσης εκλογής προέδρου και ηγετικής ομάδας από τη βάση του κόμματος. Μάλιστα, στην προ ημερών συνεδρίαση της Π.Γ. τρία μέλη της υπερασπίστηκαν την απευθείας εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη βάση με το επιχείρημα της μαζικότερης συμμετοχής. Ομως, ο ίδιος ο Τσίπρας ήταν αυτός που ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να μπαίνει το κάρο μπροστά από το άλογο» και ήταν αρνητικός, ενώ τόνισε πως το μείζον είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ δυνατός και μαζικός. «Θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ να μετασχηματιστεί άμεσα σε ένα πλατύ, μαζικό, λαϊκό και δημοκρατικό κόμμα που θα εκφράζει την προοδευτική δημοκρατική παράταξη σε ολόκληρη τη κοινωνική και ιστορική της βάση» υποστηρίζει.
Παράλληλα θα προχωρήσει η κοινή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας – θα υπάρξει ενοποίηση και συμμετοχή μελών της Συμμαχίας στην Κ.Ε. – στον δρόμο προς το συνέδριο που τοποθετείται χρονικά προς τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές του Φεβρουαρίου του 2020.
Το κρίσιμο όμως για τον Τσίπρα είναι, πέρα από την κοινή οργανωτική επιτροπή ανασυγκρότησης στην οποία θα συμμετέχουν και στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, να υπάρξει μαζική εγγραφή νέων μελών και κυρίως νέων ανθρώπων. Γι’ αυτό και φέτος θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο συνέδριο της νεολαίας στα τέλη του Σεπτεμβρίου και παράλληλα στην ψηφιακή μετατροπή του κόμματος σε e-ΣΥΡΙΖΑ. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η εργασία των τριών επιτροπών για το πρόγραμμα, για την οργανωτική ανασυγκρότηση και την πολιτική διακήρυξη.