Το Ιράν δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι θα μειώσει περαιτέρω τις δεσμεύσεις του βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, αν οι ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία δεν καταφέρουν να προστατεύσουν την οικονομία της Τεχεράνης από τις κυρώσεις που επανέφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία πέρυσι.
«Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε τις μονομερείς δεσμεύσεις στη συμφωνία αν δεν απολαμβάνουμε τα οφέλη της, όπως υποσχέθηκαν τα ευρωπαϊκά μέρη της συμφωνίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα.
Το Ιράν έχει πει ότι θα παραβιάσει τα όρια της συμφωνίας για τις πυρηνικές δραστηριότητές του ένα προς ένα, αυξάνοντας την πίεση στις χώρες που εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα τη διασώσουν.
Η Τεχεράνη έχει απειλήσει ότι θα λάβει περαιτέρω βήματα έως τις 6 Σεπτεμβρίου, όπως ο εμπλουτισμός ουρανίου στο 20% ή η επαναλειτουργία των συσκευών φυγοκέντρησης που καθαρίζουν το ουράνιο για χρήση ως καύσιμο σε πυρηνικά εργοστάσια ή, αν είναι υψηλού εμπλουτισμού, σε όπλα.
Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να λάβει ένα «ισχυρότερο βήμα» όσον αφορά τη μείωση των υποχρεώσεών της βάσει της συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν αναλάβουν δράση για τη διάσωση της συμφωνίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Το τρίτο βήμα έχει σχεδιαστεί και θα είναι ισχυρότερο από το πρώτο και το δεύτερο βήμα ώστε να δημιουργήσει μια ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα και στις δεσμεύσεις στην JPOA [πυρηνική συμφωνία]» , δήλωσε ο Αμπάς Μουσαβί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ωστόσο το Ιράν είχε τονίσει νωρίτερα πως τα βήματα αυτά είναι «αναστρέψιμα» αν οι ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε πέρυσι από τη συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις που είχε σκοπό τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, το οποίο η Δύση υποπτεύεται ότι έχει στόχο την κατασκευή πυρηνικού όπλου, με αντάλλαγμα την άρση πολλών διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. Η Ουάσινγκτον έχει επίσης επαναφέρει τις κυρώσεις στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Το Ιράν αρνείται ότι επιδίωξε την απόκτηση πυρηνικού όπλου.
Επίσης, κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράν δήλωσε σήμερα πως οι απόψεις του Ιράν και της Γαλλίας για τη συμφωνία έχουν έρθει πιο κοντά, κυρίως έπειτα από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ανάμεσα στον πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.
«Ευτυχώς, σε πολλά θέματα, υπάρχει προσέγγιση στις απόψεις μας και τώρα διεξάγονται τεχνικές συζητήσεις για τους τρόπους με τους οποίους θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων (για την πυρηνική συμφωνία)», δήλωσε ο Αλί Ραμπιέι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Ο αξιωματούχος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.
Δύο Ιρανοί αξιωματούχοι και ένας διπλωμάτης δήλωσαν στο Reuters στις 25 Αυγούστου πως το Ιράν θέλει να εξαγάγει κατ΄ελάχιστον 700.000 βαρέλια την ημέρα από το πετρέλαιό του και ιδανικά έως 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αν η Δύση θέλει να διαπραγματευτεί με την Τεχεράνη για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας.
«Το πετρέλαιο του Ιράν πρέπει να αγοράζεται και τα χρήματα από αυτό να είναι προσβάσιμα», είπε σήμερα ο Ραμπιέι.
Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έχουν κατακρημνιστεί εξαιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ, που καθιστούν επίσης δύσκολο για τη χώρα να λάβει πληρωμές μέσω τραπεζών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters