temp 10 oC weather-icon
20oC
30oC
News Now
Μητσοτάκης σε Ρούτε: Η Ευρώπη να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα
Πολιτική

Μητσοτάκης σε Ρούτε: Η Ευρώπη να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα

Με την επίσκεψη στην Χάγη κλείνει ο ευρωπαϊκός κύκλος επαφών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές της και δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των πρωθυπουργών Ολλανδίας και Ελλάδας στη Χάγη.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Ρούτε για την θερμή υποδοχή και την θετική ανταπόκριση της Ολλανδίας στην προσπάθεια να προχωρήσουμε αποφασιστικά και από κοινού προς το μέλλον» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές και δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας».

Με αφορμή την επίσκεψή του στο Ιδρυμα Brainport του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν είπε πως αυτό που θέλουμε είναι «μια Ελλάδα ανοιχτή σε νέες ιδέες και φιλόξενη στη διεθνή επιχειρηματικότητα».

«Επισκεφτήκαμε το πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν και είδαμε στην πράξη τι σημαίνει να λειτουργεί ένα πανεπιστήμιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και που προωθεί τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Μια τέτοια Ελλάδα θέλουμε κι εμείς ανοιχτή σε νέες ιδέες και φιλόξενη στη διεθνή επιχειρηματικότητα», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας με τον Ολλανδό πρωθυπουργό σημειώνοντας πως «η σημερινή συνάντηση εδραίωσε περισσότερο αυτή τη φιλία σε σταθερές βάσεις».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «παρουσίασε το πρόγραμμα για τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα, ένα πρόγραμμα για την υλοποίηση του οποίου θέλουμε και τη συνδρομή της Ολλανδίας».

Σε ό,τι αφορά στα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ανδρών αυτά ήταν «όλα τα μεγάλα θέματα που απαασχολούν την Ευρώπη, το Brexit, η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας, ο ρόλος της Κίνας αλλά και το προσφυγικό και η ανάγκη μιας ενιαίας πολιτικής ασύλου».

Με αφορμή τη συζήτηση για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός επανέλαβε «το διπλό καθήκον», όπως είπε, καθώς «η Ελλάδα θα κάνει αυτό που της αναλογεί για να ενταθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία και να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όσους παραμένουν στην πατρίδα μας. Ηδη έχουμε πάρει μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα γιατί είναι και σύνορα της Ευρώπης μεριμνώντας για τη δίκαιη κατανομή προσφύγων στα κράτη-μέλη. Δεν μπορεί κράτη-μέλη να επωφελούνται από τη Συνθήκη Σένγκεν χωρίς να αναλαμβάνουν μέρος της ευθύνης».

Κατέληξε λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που βγαίνει από την επικίνδυνη φάση του λαϊκισμού κι αυτό είναι ένα μήνυμα ελπίδας για όλους εμάς που θέλουμε μια Ευρώπη πιο δημοκρατική».

«Οι διμερείς σχέσεις είναι άριστες. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε πάρα πολύ, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ. Είμαστε σημαντικοί οικονομικοί εταίροι», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, σε κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Χαγη.

«Συζητήσαμε και τα προβλήματα της περιοχής όπως η μετανάστευση αλλά κυρίως επικεντρωθήκαμε στο πως μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που έχει στόχο να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη», σημείωσε ο Ολλανδός πρωθυπουρός και προσέθεσε:

«Θέλουμε να δώσουμε τεχνογνωσία πχ στον αγροτικό τομέα. Η Ολλανδία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλουμε να βοηθήσουμε και έχουμε και οι δύο κοινό συμφέρον».

Συζητήσαμε και για την Ευρώπη και τα μεγάλα προβλήματα όπως πχ το Brexit, το μεταναστευτικό, σημείωσε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ανέφερε ότι θα συναντηθούν ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη και τον Οκτώβριο στο επόμενο συμβούλιο.

«Ηταν μια πολύ καλή επίσκεψη και καλή συζήτηση. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ όμορφη χώρα αλλά πρέπει να γίνουν πολλά με το νέο πρωθυπουργό της χώρας».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου:

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Brainport – Συζήτηση με απόφοιτους

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ίδρυμα Brainport του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν.

Το Ίδρυμα προωθεί την καινοτομία και την τεχνολογική σύνδεση της επιστημονικής παραγωγής με την αγορά.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος ο οποίος στη συνέχεια του έκανε ενημέρωση για τις δραστηριότητες του πανεπιστημίου, και ακολούθησε ξενάγηση του πρωθυπουργού στις εγκαταστάσεις και ενημέρωση.

Μάλιστα στη συνέχεια τρεις απόφοιτοι του πανεπιστημίου που έχουν πλέον δικές τους νεοφυείς επιχειρήσεις και συνεργάζονται με το Ίδρυμα αξιοποιώντας ομάδες φοιτητών, ανέπτυξαν στον Έλληνα πρωθυπουργό το αντικείμενό τους και τη διασύνδεσή τους με την παραγωγή και την αγορά

Σημειώνεται πως στην Ολλανδία, ταξίδεψαν με τον πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γρηγόριος Δημητριάδης, η πρέσβυς Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού, καθώς και ο διευθυντής του Γραφείου Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, Δημήτριος Μητρόπουλος.

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν

Για τις νέες τεχνολογίες και πως αυτές μπορούν να στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη συζήτησε ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με καθηγητές και φοιτητές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στην Ολλανδία.

Πρόκειται για μια περιοχή που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης διεθνώς, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προσβλέπει στην ανάπτυξη συνεργειών με την ολλανδική πλευρά προκειμένου να δημιουργηθούν συμπράξεις στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας.

«Eίναι καιρός να περάσουμε από την προσέγγιση που εστιάζει αποκλειστικά στο μάθημα που γίνεται στην τάξη σε μια διεπιστημονική προσέγγιση η οποία επιτρέπει στους μαθητές να λύνουν προβλήματα και να αξιοποιούν τη γνώση που αποκτούν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης  εστιάζοντας στην ανάγκη στήριξης της καινοτομίας.

«Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικούς ερευνητές και οι επιδόσεις μας είναι πολύ ψηλές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ισχυρότερη σύνδεση με την αγορά για τη στήριξη της ανάπτυξης. Ο αρμόδιος υπουργός Έρευνας και Ανάπτυξης μπορεί να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Την υλοποίηση των συνεργειών με την ολλανδική πλευρά θα αναλάβουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Περισσότερα
Ροή Ειδήσεων
Απόρρητο