Συνεχίζεται το θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ που πλέει στη Μεσόγειο από τα μέσα Αυγούστου, το οποίο αφέθηκε από τις αρχές του Γιβραλτάρ κι ενώ είχε κατασχεθεί για ένα μήνα με την υποψία ότι μετέφερε πλοίο στη Συρία.
Ο προορισμός του Adrian Darya 1 παραμένει αδιευκρίνιστος, ωστόσο τις τελευταίες ώρες υπάρχει νέα εξέλιξη, καθώς φέρεται να έχει κλείσει τον δέκτη που επιτρέπει τον αυτόματο εντοπισμό της θέσης του, αναζωπυρώνοντας έτσι τα σενάρια πως προορισμός του πετρελαίου που μεταφέρει είναι η Συρία.
ΥΠΕΞ Τουρκίας: Το πλοίο κατευθυνόταν προς το Λίβανο
Σύμφωνα με δεδομένα του ιστότοπου MarineTraffic, το νεότερο σήμα του πετρελαιοφόρου ελήφθη χθες, Δευτέρα, στις 18:53 ώρα Ελλάδος, με την τελευταία θέση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου να είναι ανοιχτά της νότιας Συρίας και του βόρειου Λιβάνου.
Good morning, everyone. It’s been over 12 hours since #AdrianDarya1 was last transmitting her position. It is now safe to assume she is in Syria’s territorial waters. We’ll hopefully be able to spot her during the day in satellite imagery. Thanks. #OOTT pic.twitter.com/JXitL52rOu
— TankerTrackers.com, Inc.⚓️? (@TankerTrackers) September 3, 2019
Ο ίδιος ιστότοπος ανέφερε προηγουμένως ότι το δεξαμενόπλοιο κατευθυνόταν προς την τουρκική πόλη Ισκεντερούν. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι το πλοίο κατευθυνόταν προς το Λίβανο.
Το αρνούνται οι Λιβανέζοι
Λιβανέζοι αξιωματούχοι, με τη σειρά τους, έχουν αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς.
Ένας άλλος ιστότοπος εντοπισμού πλοίων, το TankerTrackers.com, υποστήριξε ότι το Adrian Darya 1 βρισκόταν κοντά στην ακτή της Συρίας την Κυριακή. Μάλιστα, είχε γράψει στο Twitter ότι «θα βρίσκεται στα ύδατα της Συρίας για STS εκφόρτωση (από πλοίο σε πλοίο), προκειμένου να επιστρέψει στο Ιράν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ».
Το tweet ήρθε λίγο αφότου την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ισχυρίστηκε ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο κατευθυνόταν προς τη Συρία. Προγενέστερα η εφημερίδα «Wall Street Journal» μετέδιδε πως το δεξαμενόπλοιο προτίθεται να μεταφορτώσει τα περίπου 2,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού που μεταφέρει σε δύο μικρότερα τάνκερ, τα οποία στη συνέχεια θα πλεύσουν προς τη Συρία.