Καζάνι που βράζει θυμίζει η Μόρια, καθώς παρά την επιχείρηση αποσυμφόρησης που ξεκίνησε τα τελευταία 24ωρα από την κυβέρνηση με τη μεταφορά περίπου 1.5οο προσφύγων σε άλλες δομές της ενδοχώρας, η κατάσταση παραμένει εκρηκτική και οι συνθήκες για τους χιλιάδες πρόσφυγες άθλιες.
Λίγα 24ωρα μετά τη μεταφορά των πρώτων προσφύγων από τη Μόρια η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια ξέφυγε από τον έλεγχο όταν ανήλικα προσφυγόπουλα άρχισαν να κινούνται προς τα γραφεία καταγραφής πετώντας διάφορα αντικείμενα και φωνάζοντας συνθήματα.
Επικράτησε ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις να σπεύδουν στο σημείο επιχειρώντας να ηρεμήσουν τους πρόσφυγες, οι οποίοι προφανώς, μη αντέχοντας άλλο τις άθλιες συνθήκες στο Κέντρο διαμαρτυρήθηκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανήλικοι πρόσφυγες, που διαμένουν εκεί, ζήτησαν την άμεση μετακίνησή τους από τη Μόρια. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επέβαλαν την τάξη κάνοντας μεταξύ άλλων και χρήση δακρυγόνων.
Η επίσημη εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. για το επεισόδιο είναι: «Επικράτησε ένταση όταν ομάδα ανηλίκων προέβαλαν ως αίτημα την άμεση αποχώρηση τους από το Κέντρο. Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις για την εξομάλυνση της κατάστασης και όταν το προσωπικό της Ο.Π.Κ.Ε. δέχτηκε επίθεση, έγινε χρήση ενός δακρυγόνου για την απώθηση των ατόμων. Ακολούθως αφού περιορίσθηκαν σε ασφαλή χώρο, ομάδα διαπραγμάτευσης συζητά μαζί τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
«Φρένο» στην κατασκευή νέων Κέντρων στο Αν. Αιγαίο
Εν τω μεταξύ, ενίσχυση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διαχείριση των προσφύγων, να μην κατασκευαστεί άλλο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας σε νησί του ανατολικού Αιγαίου και να γίνει ίση κατανομή προσφύγων στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι ορισμένες από τις αποφάσεις που ελήφθησαν πριν από λίγη ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη με τη συμμετοχή των δημάρχων των νησιών.
Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές
Την ώρα πάντως που έχει ξεκινήσει η προσπάθεια αποσυμφόρησης, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αφίξεις προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά και κυρίως προς τη Λέσβο. Σήμερα έως αυτή την ώρα στη Λέσβο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, έχουν αφιχθεί 147 πρόσφυγες που προέρχονται από τα τουρκικά παράλια. Ενδεικτικά δε, είναι τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σύμφωνα με τα οποία από 07.00 της 03.09.2019 έως 07.00 της 04.09.2019 διεσώθησαν 227 πρόσφυγες – μετανάστες σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Χίου και Σάμου.
Απο την πλευρά του ΛΣ συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου οι περιπολίες στο ανατολικό Αιγαίο μαζί με σκάφη του Frontex με έμφαση κυρίως στη Λέσβο καθώς έχει παρατηρηθεί από τις προηγούμενες ημέρες αυξημένος αριθμός προσφύγων στα απέναντι τουρκικά παράλια οι οποίοι καθημερινά αναζητούν τρόπους να περάσουν στη χώρα μας.
Στα πρόθυρα αποτυχίας η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας;
Σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι στα ελληνικά νησιά φθάνουν και πάλι τόσοι πρόσφυγες όσοι το 2016 και αναρωτιέται εάν η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας βρίσκεται στα όρια της αποτυχίας.
Η εφημερίδα μάλιστα σημειώνει ότι «είναι πιθανότατα θέμα χρόνου έως ότου μεταφερθούν και πάλι πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Η τάση είναι σαφής: ενώ τον Ιανουάριο πέρασαν στα ελληνικά νησιά 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τον Ιούλιο ξεπέρασαν τις 5.600. Παρά την ύπαρξη της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας μια πτυχή της δεν λειτούργησε ποτέ. Η κυβέρνηση Τσίπρα ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να δημιουργήσει τις αναγκαίες δομές για να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Με αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση των προσφύγων στους καταυλισμούς των νησιών.»
«Πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά»
«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία 12.000 αιτούντες άσυλο», γράφει η Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά». Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί ότι οι λόγοι για την ενίσχυση των προσφυγικών ροών είναι ασαφείς. «Όλοι όμως γνωρίζουμε τις επιπτώσεις. Η άνοδος του αριθμού των προσφύγων σχετίζεται εν μέρει με τις πιέσεις που δέχονται οι περίπου 4 εκατομ. πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία. Λόγω της εντεινόμενης δυσαρέσκειας του τουρκικού πληθυσμού η Άγκυρα υιοθετεί σκληρότερη στάση έναντι, κυρίως, των Σύρων προσφύγων. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που περνούν στην Ελλάδα ωστόσο είναι Αφγανοί.