Γλυκιά ή αλμυρή η κρέπα είναι από τις πιο αγαπημένες και εύκολες επιλογές για να φάει κάτι η παρέα μετά το πρωί, αλλά και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Ακολουθούν δύο συνταγές, εκ των οποίων η μία είναι για πιο γρήγορη παρασκευή, για πεντανόστιμες σπιτικές γλυκές και αλμυρές κρέπες, που θα λατρέψουν άπαντες.
1η συνταγή
Υλικά
500 ml γάλα 3,5% λιπαρά
100 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
4 αβγά
50 ml σπορέλαιο και έξτρα για άλειμμα
2 πρέζες ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Για το σερβίρισμα
πραλίνα σοκολάτας
μπανάνες
τριμμένα μπισκότα
τσένταρ
ζαμπόν
αβγό
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τις κρέπες σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός πολύ καλά μέχρι να γίνει λείο το μείγμα μας. Βάζουμε μία μεμβράνη στο μπολ και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί τουλάχιστον 12 ώρες στο ψυγείο. Ρίχνουμε λίγο σπορέλαιο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, φροντίζουμε να πάει παντού και μόλις κάψει λίγο το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά, παίρνουμε μία κουταλιά με μία βαθιά κουτάλα και ρίχνουμε μείγμα μέσα στο τηγάνι. Μόλις είναι έτοιμη θα αρχίσει να ξεκολλάει από το τηγάνι και τη γυρίζουμε από την άλλη πλευρά να ψηθεί. Αν θέλουμε γλυκές κρέπες ρίχνουμε από πάνω πραλίνα σοκολάτας, φρούτα της αρεσκείας μας κομμένα σε φέτες και τριμμένο μπισκότο! Αν θέλουμε αλμυρές κρέπες ρίχνουμε από πάνω τυρί τσένταρ, ζαμπόν και σπάμε ένα αυγό! Χαμηλώνουμε τη φωτιά για να ψηθεί το αυγό μας αλλά και να μη μας καεί η κρέπα μας και αλατοπιπερώνουμε!
2η συνταγή
Υλικά
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη
1 κουτάλι του γλυκού αλάτι
1 ½ κούπα γάλα
2 αβγά
3 κουτάλια της σούπας λάδι ή λιωμένο βούτυρο
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε λίγο με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το γάλα, τα αβγά και το λάδι ή το βούτυρο κι ανακατεύουμε ξανά μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα, χωρίς σβώλους. Βάζουμε ένα τηγάνι για κρέπες ή ένα αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι να ζεσταθεί (χωρίς λάδι) σε μέτρια φωτιά. Με μία μικρή κούπα ή μία κουτάλα για σούπες ρίξτε μια δόση μείγματος στο ζεστό τηγάνι σου. Μόλις η κρέπα είναι έτοιμη να τη γυρίσουμε, θα ξεκολλάει μόνη της από το τηγάνι. Αν δεν ξεκολλάει, μη προσπαθήσετε να τη γυρίσετε. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε σπάτουλα από ξύλο ή σιλικόνη για να γυρίσετε τις κρέπες, έτσι ώστε να μη χαλάσετε το τηγάνι σας. Μόλις γυρίσετε την κρέπα αφήστε την να ψηθεί μερικά λεπτά και από την άλλη μεριά, και ύστερα τοποθέτηστε τη σε ένα πιάτο και επαναλάβετε τη διαδικασία με μία ακόμα δόση ζύμης, μέχρι αυτή τη τελειώσει. Δεν υπάρχει πρόβλημα με το να γυρίσετε τις κρέπες σας πάνω από 1-2 φορές. Ανάλογο το πόσο τραγανές ή μαλακές τις θέλετε, όμως, κρατήστε τις κρέπες περισσότερη ή λιγότερη ώρα στο καυτό τηγάνι. Αφού ετοιμαστούν τις γεμίζετε με ότι σας αρέσει.