Μπορεί οι πρώτοι απολογισμοί να γίνονται με τη συμπλήρωση των 100 ημερών διακυβέρνησης. Ωστόσο, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επέλεξε να τον κάνει λίγο μετά τα μισά του καθιερωμένου χρόνου, στις 58 ημέρες. Διάστημα κατά το οποίο, όπως φάνηκε, δόθηκε έμφαση στο να διορθωθούν κακώς κείμενα, και δευτερευόντως στον σχεδιασμό υλοποίησης μακροχρόνιου σχεδιασμού. Το μενού της συζήτησης ήταν πλούσιο – από το Τατόι ως την Ακρόπολη και από τις καθυστερήσεις στην Εθνική Πινακοθήκη ως το αίτημα περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Τατόι

Αγνωστο παραμένει το περιεχόμενο του στάβλου του Γεωργίου Α’ – εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχει στο εσωτερικό ακόμη και μια άμαξα – 16 χρόνια μετά την παραλαβή του πρώην βασιλικού κτήματος από το ελληνικό Δημόσιο. Και δεν είναι το μόνο παράδοξο. Αν και η συντήρηση του ναού της Αναστάσεως ολοκληρώθηκε το 2013 δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζονται οι σωστές συνθήκες περιβάλλοντος και τα συντηρημένα τμήματα να επιβαρύνονται επικίνδυνα. Εργοτάξια αναμένεται να στηθούν από τον Απρίλιο για επτά κτίρια των οποίων οι μελέτες είναι εγκεκριμένες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν στο  Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων μελέτες για τη συντήρηση αμαξών και αυτοκινήτων, για την εφαρμογή και τη χρηματοδότηση των οποίων θα γίνει κρούση στις βιομηχανίες παραγωγής τους. Μέχρι το 2014 για το Τατόι  μαζί και για τις σωστικές επεμβάσεις στα κτίρια και για τη συντήρηση περίπου 50.000 κινητών αντικειμένων έχουν διατεθεί περί τα 5 εκατ. ευρώ. Ως προτεραιότητα, πάντως, τίθεται εκ μέρους της κυβέρνησης η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που απαιτείται ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο χώρος και ως αγρόκτημα.

Κινηματογράφος

Είναι ο ένας από τους δύο τομείς – μαζί με το βιβλίο – για τους οποίους δεν έχουν γίνει ως τώρα σχετικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη γίνεται καταγραφή των προβλημάτων και εν συνεχεία αναζητούνται τα κατάλληλα άτομα για τη στελέχωση του Δ.Σ. του πολύπαθου Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και τη σύνταξη του εσωτερικού οργανισμού του.

Ακρόπολη – Γλυπτά Παρθενώνα

Το αίτημα του Πρωθυπουργού για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο αντιμετωπίζεται θετικά καθώς κρίνεται ότι το ζήτημα τίθεται ξανά στο παγκόσμιο προσκήνιο και ότι αυξάνεται η πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο. Αν και η υπουργός υποστήριξε ότι θα ετοιμαστεί σχετική πρόταση αιτήματος σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, δεν θέλησε να διευκρινίσει σε ποιον θα απευθύνεται – προτίμησε τη διατύπωση «βρετανική πλευρά» – ούτε προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η Ελλάδα αιτείται να δανειστεί έργα τέχνης που θεωρούνται κλοπιμαία. Οσον αφορά την Ακρόπολη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω και του μεγάλου αριθμού επισκεπτών (460.000 τον Αύγουστο) θα προχωρήσει οργάνωση σχεδίου διαχείρισης και ασφάλειας.

Ρέντσο Πιάνο στη Σπάρτη

Ο δημιουργός του εμβληματικού κτιρίου του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ρέντσο Πιάνο μετά την Αθήνα ετοιμάζεται να βάλει τη σφραγίδα του και στη δεύτερη σημαντική πόλη της κλασικής αρχαιότητας, τη Σπάρτη. Ο γνωστός αρχιτέκτονας θα αναλάβει την ανάπλαση του υπάρχοντος αρχαιολογικού μουσείου της Σπάρτης – του πρώτου περιφερειακού μουσείου του νέου ελληνικού κράτους που σχεδιάστηκε επί τούτου – και του κήπου του κατόπιν χορηγίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, την οποία δεν είχε κάνει δεκτή η προηγούμενη κυβέρνηση.

Εθνική Πινακοθήκη

Η έλλειψη συντονισμού στο έργο επέκτασης της Πινακοθήκης ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού, το μουσείο και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος που χορηγεί μέρος του έργου είχε ως συνέπεια την 11 μηνών καθυστέρηση μόνο σε ό,τι αφορά τη μουσειολογική μελέτη. Ρόλο project manager αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Γιώργος Διδασκάλου, ενώ κάθε τμήμα του έργου που θα ολοκληρώνεται θα παραδίδεται, ώστε να μπορέσει το κτίριο με τις μόνιμες συλλογές του να εγκαινιαστεί στις 25 Μαρτίου 2021.

Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Οι συνολικά 34 υπάλληλοι του θα μεταφερθούν σε θέσεις στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το κόστος λειτουργίας του εν Αθήναις παιδικού σταθμού που ανέρχεται σε 700.000 ευρώ ετησίως (με τη μισθοδοσία αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ) θα μοιραστεί από του χρόνου σε υπαλλήλους σε ολόκληρη τη χώρα που δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν θέση για τα παιδιά τους σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς.