Συνυφασμένη με το τέλος του καλοκαιριού, η κολοκύθα, είναι ένα από τα πολύτιμα για τον οργανισμό μας λαχανικά, καθώς εκτός από μία πεντανόστιμη, γεμάτη γλύκα, σάρκα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, βιταμίνες, πρωτεΐνη και λιπαρά οξέα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την ίδια επιτυχία σε γλυκές και σε αλμυρές συνταγές. Μπορούμε να φτάξουμε από πουρέ κολοκύθας για τα κρεατικά μας, πεντανόστιμες σούπες και τσιπς κολοκύθας στο φούρνο με ελαιόλαδο και μπαχαρικά μέχρι σαλάτες, πίτες και γλυκά. Οι συνταγές μας είναι για βελουτέ κολοκυθόσουπα με τζίντζερ, ψητή κολοκύθα με ρεβίθια και ταχίνι και κολοκυθόπιτα. Απλά φροντίστε αγοράζοντας την κολοκύθα σας να έχει το κοτσάνι της, να διαθέτει σκληρό περίβλημα χωρίς χτυπήματα και γρατσουνιές και να έχει βαθύ πορτοκαλί χρώμα. Αν αγοράσετε ένα κομμάτι κολοκύθας θα πρέπει να δείχνει ζουμερή και φρέσκια σαν να έχει μόλις κοπεί.

Βελουτέ κολοκυθόσουπα με τζίντζερ

Υλικά

1 μεγάλη πορτοκαλί κολοκύθα (περίπου 1 κιλό)

4-5 πατάτες

3 κρεμμύδια

2 πράσα

0,5 κιλό στραγγιστό γιαούρτι

αλάτι και πιπέρι

ελαιόλαδο

2-3 εκατοστά φρέσκο Ginger

1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά

1,5 λίτρο ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών

200 γραμμάρια κολοκυθόσπορο

Εκτέλεση

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μεσαίους κύβους και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το τζίντερ τριμμένο και την πάπρικα. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 10 λεπτά. Σβήνουμε με τον ζωμό κοτόπουλο, χαμηλώνουμε το μάτι κι αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά με κλειστό καπάκι και άλλα 10 με ανοιχτό σε λίγο πιο δυνατή θερμοκρασία. Κατεβάζουμε από το μάτι και ρίχνουμε τον περισσότερο ζωμό σε ένα μπολ. Πολτοποιούμε τηην κολοκύθα με μια ράβδο χειρός και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με μια μεγάλη κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι και κολοκυθόσπορο.

Ψητή κολοκύθα με ρεβίθια και ταχίνι

Υλικά

600 γραμμάρια κολοκύθα σε κομμάτια

1 κούπα ρεβίθια βρασμένα

4 σφηνάκια ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 κουταλιές γλυκού μπούκοβο γλυκό

ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια

1 κόκκινη πιπεριά

2 κουταλιές σούπας ταχίνι

2 σφηνάκια κρέμα γάλακτος

4 φέτες πανσέτα

2 κ.γλ. κάρι σκόνη

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε την κολοκύθα με το μπούκοβο, το κάρι, τα δύο σφηνάκια ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και σκόρδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Ψήνουμε και την πιπεριά στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και την ξεφλουδίζουμε. Ψήνουμε την πανσέτα στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 5 λεπτά. Για να φτιάξουμε τη σάλτσα χτυπάμε στο μπλέντερ το ταχίνι με το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, την κρέμα γάλακτος, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ανακατεύουμε τα ρεβίθια με την κολοκύθα και περιχύνουμε με τη σάλτσα ταχίνι.

Γλυκιά κολοκυθόπιτα χωρίς ζάχαρη με έτοιμη ζύμη

Υλικά

500 γραμμάρια κολοκύθα (σάρκα) ψημένη ή στον ατμό

2 αβγά

1 κρόκος

65 γρ. Canderel κρυσταλλική σκόνη με γλυκαντικό από  stevia

2 κ.γλ. κανέλα

1 κ.γλ τζίντζερ σε σκόνη

¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη

¼ κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη

½ κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού

200 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Πολτοποιούμε την κολοκύθα σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι). Σε μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τα αβγά, τον κρόκο, το Canderel, τα μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τον πολτό κολοκύθας και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε λείο μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης πάνω στην έτοιμη ζύμη για τάρτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 210 βαθμούς C για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς C και ψήνουμε για άλλα 40-45 λεπτά. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει πριν σερβίρουμε.