Κόκκινη κάρτα έδειξε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, προκαλώντας ευρύτερες συζητήσεις στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας με την αναφορά του για τις «μεγάλες ευθύνες» της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα έκλεισε το μονοπάτι προς τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε ανοίξει την τελευταία περίοδο με διάφορες παρασκηνιακές κινήσεις.

Το όνομα του πρώην στενού συνεργάτη του Τσίπρα ήρθε στην επικαιρότητα έντονα το περασμένο Σάββατο με αφορμή το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και κυρίως λόγω της σκληρής κριτικής που άσκησε στην κυβέρνηση για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Πολλοί είπαν τότε ότι ουσιαστικά βρέθηκε κοντά και πάλι με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κριτική του ήταν σχεδόν ταυτόσημη με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Σακελλαρίδης – πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης το 2015 – που διατηρεί επαφή και επικοινωνία με πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται από πολλούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ένα από τα πρόσωπα που πρέπει να ρίξει και πάλι γέφυρες ο Τσίπρας και να υπάρξει επαναπροσέγγιση. Ομως η χθεσινή κίνησή του (με συνέντευξη στο newpost.gr) προκάλεσε ενόχληση στην Κουμουνδούρου. Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του η επάνοδος στην κεντρική πολιτική σκηνή με την επισήμανση όμως πως παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις γενικά, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν συμμετέχει σε αυτές με οποιονδήποτε τρόπο.

Καρφιά

Το άλλο πρόσωπο που αποτελεί γρίφο για το τι ακριβώς ρόλο θα έχει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ρένα Δούρου. Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, που έχει δεχθεί και αρκετά εσωκομματικά πυρά εσχάτως είχε ακουστεί ακόμα και για τη θέση του γραμματέα του κόμματος.

Η Δούρου μετέχει στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας ως μέλος της – εξελέγη στην 5η θέση – και πολλοί λένε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα και μάλιστα σε πόστο που θα της δώσει και πολιτικούς πόντους. «Δε με θέλουν με Balmain.

Δε με θέλουν στα top ten, Δε με θέλουν με Givenchy, Εχω το νερό στη ζέστη, Εχω αλήθεια για τον ψεύτη», έγραψε πρόσφατα στα social media, ενώ μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στέλνοντας εσωκομματικό μήνυμα: «Είναι σημαντικό το 31,5%, αλλά δεν πρέπει να αποτελέσει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα αίτια της ήττας».

Αντιθέτως, για τον Γιώργο Σταθάκη ο Τσίπρας βρήκε ρόλο, έστω περιορισμένου βεληνεκούς. Είναι ένα από τα στελέχη που θα έπρεπε, όπως λένε πάρα πολλοί βουλευτές, να βρίσκεται στην παρούσα Βουλή. Ο εκλογικός νόμος τού στέρησε την εκλογή στα Χανιά, όπου βρέθηκε στη δεύτερη θέση πίσω από τον Παύλο Πολάκη. Ο Τσίπρας αποφάσισε όμως ότι δεν μπορεί να βρεθεί εκτός κεντρικού πολιτικού παιχνιδιού ο πρώην υπουργός και καθηγητής Πανεπιστήμιου. Ο Σταθάκης ήρεμος για το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως λένε πρόσωπα που τον συναντούν, θα έχει ρόλο το επόμενο διάστημα και μάλιστα παραγωγικό.

Στο πλαίσιο αυτό επέλεξε να του αναθέσει τη σύνταξη του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, μια διαδικασία που ξαναφέρνει τον πρώην υπουργό στο προσκήνιο και βέβαια με καθημερινή παρουσία στην Κουμουνδούρου και επαφές με τα στελέχη και διάφορους παράγοντες.

Το τέταρτο πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο της εσωκομματικής συζήτησης είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πολλοί τον βλέπουν ως τον επόμενο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ηλιόπουλος θα επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα στην αντιπολίτευση στον Δήμο Αθηναίων, ενώ μένει να φανεί τι θα γίνει με τη θέση του γραμματέα, στην οποία παραμένει σίγουρα έως το συνέδριο, μετά τα όσα προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ο Πάνος Σκουρλέτης.

Οι άνθρωποι του προέδρου

Ο Τσίπρας συνηθίζει να μοιράζει την τράπουλα και γύρω του έχει σχηματίσει μια προεδρική φρουρά με πρόσωπα της γενιάς του, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης στη θέση του εκπροσώπου Τύπου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Μιχάλης Καλογήρου, διευθυντής του γραφείου προέδρου σήμερα, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Καραμάνης, υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού, ο πρώην γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγιαννάκος, ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος, μέχρι πρότινος διευθυντής της εταιρείας ΑΣΚΙ (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας), ο Νίκος Ανδριόπουλος, διευθυντής του γραφείου Τύπου, ο αναπληρωτής Ανδρέας Μπελεγρής και ο Κυριάκος Αργυρόπουλος, αλλά και η Ράνια Σβίγκου και ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να έχει ανοικτή γραμμή με στελέχη της κυβέρνησής του που εκτιμά, όπως π.χ. ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.