Αυξήσεις στις προσλήψεις στο επόμενο τρίμηνο θα έχουν οι παρακάτω τρεις κλάδοι, σύμφωνα με έρευνα προοπτικών απασχόλησης της ManpowerGroup.
Συγκεκριμένα, οι περισσότερες προσλήψεις μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2019 αναμένονται στους τομείς εμπορίου, ηλεκτρισμού και κατασκευών.
Αναλυτικά, οι εργοδότες στην Ελλάδα καταγράφουν σταθερές προθέσεις προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο, ενώ το 20% των εργοδοτών προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 8% εκτιμά ότι θα υπάρχει μείωση, ενώ το 70% δεν αναμένει κάποια αλλαγή.
Εμπόριο
Οι εργοδότες του τομέα του εμπορίου (χονδρική και λιανική) καταγράφουν τις ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων, με αισιόδοξες συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +27%.
Παράλληλα, οι εργοδότες στον τομέα ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης προβλέπουν σταθερή αύξηση του αριθμού απασχολουμένων (+22%), ενώ οι προοπτικές στον τομέα των κατασκευών ανέρχονται σε +20%.
Θετικός ρυθμός προσλήψεων αναμένεται στον τομέα του τουρισμού (προοπτικές +17%), αλλά και στους τομείς των χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας – παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και βιομηχανίας – παραγωγής, όπου οι προοπτικές εκτιμώνται σε +16% και +15%, αντιστοίχως.
Στον τομέα του Δημοσίου και των κοινωνικών υπηρεσιών, οι εργοδότες αναφέρουν τα πιο εξασθενημένα σχέδια προσλήψεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +8%.
Μεταφορές
Να σημειωθεί ότι, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, υπάρχουν 6 από τους συνολικά 9 τομείς όπου τα σχέδια των εργοδοτών για προσλήψεις αποδυναμώνονται.
Η σημαντικότερη μείωση, της τάξης των 14 ποσοστιαίων μονάδων, αναφέρεται στον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών.
Οι εργοδότες του τομέα των κατασκευών καταγράφουν μείωση ύψους 8 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές για τους τομείς του ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης, και χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας – παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε τρεις τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της γεωργίας και του εμπορίου (κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες).