Το νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, στο μεγαλύτερο μέρος του, δίνει θετικά δείγματα για την επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ).
Σε ανακοίνωσή του, το Επιμελητήριο αναφέρει ότι «οποιαδήποτε πρωτοβουλία απλούστευσης διαδικασιών και διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας πρέπει να συνδυαστεί, απαραιτήτως, με ταχύτητα στην υλοποίηση από όλους τους κρατικούς φορείς, διυπουργικό συντονισμό, κατάργηση της πολυνομίας και εξορθολογισμό όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών. Τότε μόνο το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης των διαδικασιών θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα». Προσθέτει, όμως ότι το νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, στο μεγαλύτερο μέρος του, δίνει θετικά δείγματα.
Μεταξύ των παρεμβάσεων που αναμένεται να διευκολύνουν την ίδρυση και εγκατάσταση των επιχειρήσεων, συγκαταλέγει την απαλλαγή έγκρισης λειτουργίας της εγκατάστασης των επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα και την κατάργηση της προηγούμενης άδειας εγκατάστασης των βιοτεχνικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων, με βάση τον πολεοδομικό σχεδιασμό, σε βιομηχανικές περιοχές.
Αδήλωτη εργασία
Στα ασφαλιστικά, η επαναφορά της προϋπόθεσης καταβολής εισφορών κατά την υποβολή ΑΠΔ, όπως και οι κυρώσεις για τις περιπτώσεις της αδήλωτης εργασίας, αποτελούν κατά πάγια θέση του ΒΕΑ, μέτρα διασφάλισης του ασφαλιστικού συστήματος και ισόρροπης ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Παράλληλα, σημειώνει ότι απαιτείται και η επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών, που στήριξαν όλα τα χρόνια της κρίσης και το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα.
Στα εργασιακά, η παρέμβαση που αφορά εξαίρεση από την υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων και εφαρμογή της επιχειρησιακής σύμβασης έναντι της κλαδικής, παρότι αφορά ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων, σε οικονομική αδυναμία, το Επιμελητήριο εκτιμά ότι αφήνει τεράστια ζητήματα και αμφιβολίες στην εφαρμογή. Απαιτείται συγκεκριμένη, αποκλειστική αναφορά των κατηγοριών των επιχειρήσεων στην προβλεπόμενη υπουργική απόφαση και παράλληλα διασφάλιση για την αποφυγή καταστρατήγησης, στο όνομα της διάσωσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
Απλοποίηση διαδικασιών
Στην απλοποίηση διαδικασιών ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), όπως τονίζεται, πολλά σημεία συμβάλλουν στη διευκόλυνση του επιχειρηματία, υπάρχει όμως παράλληλα ο κίνδυνος για εσφαλμένες ενέργειες κατά την υλοποίηση, τις οποίες θα κληθούν να διορθώσουν οι υπηρεσίες ΓΕΜΗ των επιμελητηρίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και κόστος για τις επιχειρήσεις. Ο έλεγχος της πληρότητας και νομιμότητας δεν μπορεί ποτέ να καταργηθεί, δεδομένου ότι θα προκύψει η σχετική ανάγκη σε κάποιο από τα στάδια της ζωής της επιχείρησης. Σημαντικό, επίσης, όπως επισημαίνεται, είναι -και πρέπει να προβλεφθεί- η ένταξη και των ατομικών επιχειρήσεων στην αυτοματοποιημένη υποβολή των μεταβολών στο ΓΕΜΗ, όπως η αλλαγή έδρας, η διακοπή εργασιών, ο διακριτικός τίτλος, το αντικείμενο δραστηριότητας.