Κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ σχεδιάζει να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Εφόσον «κλειδώσει» η συνάντηση των δύο ανδρών θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού η ΝΔ όσο ήταν στην αντιπολίτευση ήταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία, μάλιστα, και καταψήφισε στη Βουλή.
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης ενδέχεται να συναντηθεί και με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, ενώ η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη «κλειδώσει».
«Όταν κάποιος ακούει Μακεδονία να σκέφτεται τη δικιά μας»
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κυρωμένη και δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Eίχα θέσει όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Eίχα πει ότι εάν η Συμφωνία ψηφιστεί και κυρωθεί δύσκολα αλλάζει. Tην βρήκαμε και την κληρονομήσαμε. Αυτό που χρειάζεται η Βόρεια Ελλάδα είναι ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Μίλησα για προστασία των μακεδονικών προιόντων, μίλησα για το brand της Μακεδονίας.
Όταν ακούει ο άλλος Μακεδονία θα πρέπει να ακούει τη δική μας Μακεδονία. θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά. Δεν έχει προβλεφθεί κάποια συνάντηση με τον Ζάεφ. Προφανώς και θα τον συναντήσω» είχε πει στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθής για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Έχει «κλειδώσει» η συνάντηση με Ερντογάν
Την ίδια στιγμή, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια περίοδο που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις στην Κύπρο αλλά και την συγκρουσιακή ρητορική της στο Αιγαίο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχαν τηλεφωνήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη.
Αξίζει να σημειωθεί πως αναφερόμενος στου τούρκο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως «πρόθεσή μου είναι να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν, στα Ηνωμένα Έθνη, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόθεσή μου είναι πάντα να συνομιλώ. Διότι μόνο όταν συνομιλείς μπορείς να παρουσιάζεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, τις θέσεις της Πατρίδας σου, ώστε να μπορείς να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις τελικά λύσεις οι οποίες θα είναι αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε σε αυτή τη διαπραγμάτευση και με αποφασιστικότητα και με τη βεβαιότητα ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας και βέβαια μη συγχέοντας σε επίπεδο διμερών σχέσεων ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη».
«Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το ζήτημα του προσφυγικού. Η συζήτηση με τον Ερντογάν πρέπει να γίνει όχι με απειλές και τσαμπουκάδες, είναι καλό να συζητάμε με την Τουρκία».
«Αν ο Ερντογάν θέλει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα» είχε συμπληρώσει ο πρωθυπουργός.
Αναμένεται οριστικοποίηση για το ραντεβού με τον Τραμπ
Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν την οριστικοποίηση του ραντεβού με τον Ντόναλντ Τραμπ.