Απάντηση σε όσους την επικρίνουν για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου που αποσκοπεί στην προστασία του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», το οποίο ανήκει στον Μαργαρίτη Σχοινά, έδωσε εμμέσως πλην σαφώς η επερχόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σε αναρτήσεις της στο Twitter, παρέθεσε σε τρεις γλώσσες το Άρθρο 2 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, το οποίο ορίζει τις θεμελιώδεις ηθικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας πως αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής.
«Η Ένωση θεμελιώνεται στις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες» αναφέρει στις αναρτήσεις της η πρόεδρος της Κομισιόν.
«Αυτές οι αξίες είναι κοινές στα κράτη-μέλη σε μία κοινωνία όπου ο πλουραλισμός η μη διάκριση, η ανοχή, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών επικρατούν» προσθέτει.
Our European Way of Life pic.twitter.com/okSmjC9tjb
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 12, 2019
Retweet από τον Μαργαρίτη Σχοινά
Μάλιστα, η ανάρτηση έγινε retweet από τον έλληνα επίτροπο, που ανέλαβε το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, Μαργαρίτη Σχοινά.
Πάντως, ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί τον «επίμαχο» τίτλο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Αντ’ αυτού αναφέρει «αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπεύθυνος για την μετανάστευση, την ασφάλεια, τα κοινωνικά δικαιώματα, την παιδεία, τον πολιτισμό και τη νεολαία.
Σφοδρές αντιδράσεις
Τις τελευταίες δύο ημέρες, ο τίτλος του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου έχει προκαλέσει την ενόχληση πολλών ευρωβουλευτών, ακόμη και του πρώην προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Επίκεντρο της κριτικής είναι το γεγονός πως η ονομασία του χαρτοφυλακίου, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την μεταναστευτική πολιτική, δίνει την εντύπωση πως ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής απειλείται από όσους έρχονται ζητώντας προστασία.
Ο διορισμός του κ. Σχοινά θα πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής, και συνεπώς τυχόν αντιδράσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν «πονοκέφαλο» στην κ. φον ντερ Λάιεν πριν καν αρχίσει η θητεία της, στις αρχές Νοεμβρίου.
Η παρέμβαση Γιούνκερ
Την διαφωνία του με τον τίτλο του χαρτοφυλακίου εξέφρασε και ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι αντίθετος στην μετανάστευση. Η αποδοχή αυτών που έρχονται από μακριά είναι μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι Euronews.
Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του τίτλου. Διευκρίνισε δε, πως γνωρίζει καλά τον κ. Σχοινά, ο οποίος ήταν εκπρόσωπός του επί χρόνια, και ξέρει ότι ο προβληματικός τίτλος που του δόθηκε δεν αντανακλά τις αξίες του.
Επιστολή διαμαρτυρίας
«Ήρθε η ώρα για το Κοινοβούλιο να πει ότι δεν μπορεί να δεχθεί έναν τέτοιο τίτλο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ευρωβουλευτής Καριμά Ντελί (Ευρώπη-Οικολογία, EELV), πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, η οποία πρότεινε την ιδέα να απευθυνθεί επιστολή διαμαρτυρίας στην φον ντερ Λάιεν.
Η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από πλειοψηφία των προέδρων των επιτροπών του ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε η Ντελί, και επρόκειτο να υποβληθεί για συζήτηση στους προέδρους των πολιτικών ομάδων του κοινοβουλίου.
«Δεν μας αρέσει αυτός ο τίτλος, τον αρνούμαστε» δήλωσε η Ισπανίδα Ιράτσε Γκαρθία, επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. «Είπαμε χθες στην Κομισιόν πως η ομάδα μας δεν μπορεί να τον δεχθεί».
Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας Ανανεώστε την Ευρώπη (Renew Europe, RE), ο Ρουμάνος Ντατσιάν Τσιόλος, ανακοίνωσε πως ζήτησε από την φον ντερ Λάιεν την απόσυρση του τίτλου, χαρακτηρίζοντάς τον «απατηλό και διφορούμενο».
«Η φον ντερ Λάιεν καταλαβαίνει τα προβλήματα που αυτό δημιουργεί», είπε ο Τσιόλος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας πως είναι πεπεισμένος ότι εκείνη θα αλλάξει τον επίσημο τίτλο. Όμως η απόφαση «της ανήκει, δεν υπάρχει ζήτημα να δοθεί η εντύπωση πως της επιβλήθηκε με πίεση».