Στην αλλαγή φιλοσοφίας των προγραμμάτων που προκηρύσσει ο ΟΑΕΔ προσανατολίζεται η διοίκηση του Οργανισμού προκειμένου αυτά να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν όλα σχεδόν τα προγράμματα όπως αυτά κοινωφελούς εργασίας, επιδοτούμενων θέσεων σε δημόσιους φορείς και ιδιωτικές επιχειρήσεις, προγράμματα πτυχιούχων, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και προγράμματα κατάρτισης.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα dikaiologitika.gr ο ΟΑΕΔ επιθυμεί να προκηρύσσει προγράμματα τα οποία όχι μόνο θα απευθύνονται στους ανέργους αλλά θα έχουν ανταπόκριση και από τις επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί σήμερα υπάρχουν 15 ανοιχτά προγράμματα στον ΟΑΕΔ τα οποία παραμένουν τόσους μήνες ανοιχτά γιατί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην κατάρτιση και στην εργασιακή εμπειρία καθώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να είναι καταρτισμένος και έμπειρος γιατί αυτό ζητάει η αγορά εργασίας. Αυτό εξάλλου είναι το πρόβλημα των προγραμμάτων σήμερα η αναντιστοιχία μεταξύ των προσόντων που προσφέρονται και αυτών που ζητά η αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, τα νέα προγράμματα θα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:
– αντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων και των προσόντων που διαθέτουν οι αναζητούντες εργασία και αυτών που απαιτούνται για την επαρκή κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας
– Θα σχεδιαστούν σε συνεργασία με τους εργοδότες
– καινοτομίες σε ότι αφορά τα προγράμματα κατάρτισης τα οποία θα στηριχθούν κυρίως στην επανεκπαίδευση την οποία θα κάνουν ακόμη και σε επιχειρήσεις
– Προτεραιότητα σε προγράμματα που αφορούν ειδικότητες υψηλής ζήτησης και ευπαθείς ομάδες
– Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με προγράμματα μείωσης του μισθολογικού κόστους εργασίας και του μη μισθολογικού κόστους εργασίας μέσω της επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών, διευκολύνοντας τη μετάβαση στην εργασία, με έμφαση στις ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, καθώς και σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες
– Συνεργασία με κοινωνικούς και τοπικούς φορείς σε τοπικά προγράμματα απασχόλησης με κεντρικό ρόλο των Κ.Π.Α.2 του Ο.Α.Ε.Δ.
– Προώθηση της προσαρμοστικότητας εργαζομένων και επιχειρήσεων με παράλληλο στόχο τη διατήρηση της απασχόλησης
– Αντιστοιχία της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας με την υποστήριξη εργασιακών συμβούλων.
Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα αποκεντρωμένο σύστημα με δράσεις που θα είναι άμεσα διασυνδεδεμένες με τις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας και των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα προκηρυχθούν πολλά προγράμματα σε τοπικό επίπεδο ιδιαίτερα σε νόμους με υψηλή ανεργία.
Παράταση σε δύο προγράμματα κοινωφελούς εργασίας
Την ίδια ώρα σε τετράμηνη παράταση δύο προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας προχωρά ο ΟΑΕΔ σύμφωνα με το aftodioikisi.gr προκειμένου να παραμείνουν στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι.
Ειδικότερα, για τέσσερις μήνες θα παραταθούν τα προγράμματα που αφορούν:
— Για τις 5.066 θέσεις πλήρους απασχόλησης του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποφασίστηκε να παραταθεί. Το εν λόγω πρόγραμμα λήγει τον Νοέμβριο και θα βγει απόφαση για 4μηνη παράταση.
– Για 2.082 θέσεις πλήρους απασχόλησης του Προγράμματος Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ και Δομές προσωρινής υποδοχής που αφορούν τον Γ΄ Κύκλο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα λήγει τον Νοέμβριο και θα βγει απόφαση για 4μηνη παράταση και γι’ αυτό.
Παράλληλα εξετάζονται όλα τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας προκειμένου να δουν αν απαιτείται παράταση με εξαίρεση το μεγάλο πρόγραμμα για τους δήμους, τις Περιφέρειες και τα Κέντρα Κοινότητας που θα βγει νέο πρόγραμμα. Το ενδεχόμενο της παράτασης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα φαίνεται ότι απομακρύνεται αν και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.
Μεταξύ των προγραμμάτων που εξετάζονται προς παράταση είναι το πρόγραμμα που αφορά στην απασχόληση 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα της υγείας. Οι ωφελούμενοι απασχολούνται στους Φορείς Υποδοχής σύμφωνα με το γενικό ή ειδικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους Φορείς Υποδοχής.