«Παραμένω αντισυστημικός» δήλωσε προ ημερών σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο Αλέξης Τσίπρας από την πολυτελή Villa d’ Este στο Τσερνόμπιο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της λίμνης Κόμο, που έχει ένα περίεργο σχήμα και σχηματίζεται από τους αλπικούς παγετώνες που λιώνουν, πρόβαλε το αντισυστημικό κοστούμι και προκάλεσε μεγάλη συζήτηση για την πορεία του από εδώ και πέρα.
Κυρίως όμως μπέρδεψε πολλούς για τις μελλοντικές του επιδιώξεις, καθώς πρέπει να διαλέξει εάν θα κινηθεί στην κεντροαριστερή λωρίδα στη λεωφόρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ή θα παραμείνει στα αριστερά του δρόμου.
Αντισυστημικός
Η αναφορά ότι παραμένει αντισυστημικός, αν και συμμετείχε στο Φόρουμ Αμπροσέτι, που θεωρείται για πολλούς ως το αντίγραφο της Μπίλντερμπεργκ και σημείο αναφοράς και συνάντησης της ευρωπαϊκής ελίτ, έδωσε την αφορμή και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως της αριστερής τάσης και των 53, να υποστηρίξουν παρασκηνιακά ότι ο Τσίπρας προσπαθεί να ισορροπήσει.
«Παραμένω αντισυστημικός. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει κατεστημένο στις μέρες μας» είπε στο αμερικανικό δίκτυο, όπου εξήγησε πως αντιλαμβάνεται τον όρο αντισυστημικός χωρίς να θέλει να διεγείρει τον συνομιλητή του και προσπαθώντας να ενισχύσει το φιλευρωπαϊκό προφίλ του. «Η πιο κρίσιμη ερώτηση είναι το για ποια συμφέροντα αγωνίζεσαι.
Ποιον θέλεις να προστατεύσεις. Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τους αδύναμους, τους ευάλωτους, τότε θα πρέπει να αγωνιστείς…» διευκρίνισε, δίνοντας και έναν τόνο ριζοσπαστισμού στη συνέντευξή του.
Και το ερώτημα που θέτουν πολλοί είναι μέχρι πού μπορεί να φθάσει ο ριζοσπαστισμός του Τσίπρα την επόμενη περίοδο, όταν παράλληλα με κινήσεις όπως η συμμετοχή του στη σύναξη του Κόμο, όπου μίλησε στο ίδιο πάνελ με τους πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, Μάριο Πρόντι και Μάριο Μόντι, αλλά και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφιο πρόεδρο κατά τις τελευταίες ευρωεκλογές με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Φρανς Τίμερμανς, θέλει να ενισχύσει τη διεθνή του εικόνα.
Τι θα κάνει
Από την επικείμενη εμφάνισή του στη ΔΕΘ ενδεχομένως να φανεί πιο ξεκάθαρα πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη φάση και τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσει. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όμως υπάρχουν δύο σχολές σκέψης που περιστρέφονται γύρω από το δίλημμα: «αντιπολίτευση πεζοδρομίου, δηλαδή ριζοσπαστικές κινήσεις, ή αντιπολίτευση γραβάτας, δηλαδή θεσμικές κινήσεις και κριτική εντός πλαισίου».
Ο πρώην πρωθυπουργός εξαρχής είχε δηλώσει ότι δεν θα κάνει τη χάρη στη ΝΔ να ασκήσει μια αντιπολίτευση σαν αυτή που έκανε πριν από το 2015, και αυτό διότι δεν θέλει να κόψει τις γέφυρες που είχε στήσει τα χρόνια της πρωθυπουργίας του με θεσμικά κέντρα της ΕΕ και άλλα κρίσιμα πόστα όπου λαμβάνονται αποφάσεις.
Και η παρουσία του στο Κόμο αλλά και οι παρασκηνιακές επαφές με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αυτό το νόημα έχουν, ενώ και οι πιο μετριοπαθείς του ΣΥΡΙΖΑ του εισηγούνται ναι στη δομική αντιπολίτευση, αλλά όχι ακρότητες και εμφυλιοπολεμική ρητορική. Ομως από την άλλη πλευρά θα κληθεί να διαχειριστεί και την εσωτερική πίεση για πιο μαχητική αντιπολίτευση χωρίς φραγμούς.
Πάντως ο Τσίπρας επιμένει – όπως λέει – στη γραμμή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προασπιστεί σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα που του έχει δώσει ο λαός τα κοινωνικά εκείνα στρώματα που εκπροσωπεί, τόσο στη Βουλή όσο και εκτός, και παράλληλα θα βρίσκεται εκεί όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Αναβρασμός στο εσωτερικό
Μέχρι στιγμής όμως εντείνεται η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία του κόμματος από εδώ και πέρα, αλλά και το ύφος της αντιπολίτευσης που πρέπει να ασκήσει. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παρατηρείται αδυναμία άσκησης ουσιαστικής αντιπολίτευσης, στοιχείο που αξιολογείται αρνητικά από πολλούς. Και όπως λένε και οι πιο μπαρουτοκαπνισμένοι, το μείζον ζήτημα είναι τι αντιπολίτευση θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι προτάσεις θα καταθέσει στον δημόσιο διάλογο και εάν θα ακολουθήσει ή όχι την αντιπολιτευτική πορεία της περιόδου 2012-2014.
- Γιατί κλιμακώνεται επικίνδυνα ο πόλεμος στην Ουκρανία – Η απόφαση Μπάιντεν με φόντο την προεδρία Τραμπ
- Η σφαγή του Jonestown στις ΗΠΑ: Πώς ένας άνθρωπος έπεισε 913 άτομα να αυτοκτονήσουν σε μια μέρα
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας – «Δεν υπάρχει ενημέρωση για την κρατική αρωγή»