«Η προσφυγική κρίση του 2015 δεν μας δίδαξε τίποτα. Καθημερινά καταγράφουμε διασώσεις και αφίξεις μεταναστών αλλά λείπουν οι υποδομές για να φιλοξενηθούν προσωρινά. Δεν προετοιμαστήκαμε κατάλληλα παρά το γεγονός ότι από τότε προειδοποιούσαμε πως θα έρθει και άλλο κύμα προσφύγων. Στη Σύμη η κατάσταση είναι απελπιστική. Οι συνάδελφοι υπηρετώντας σε μια υποστελεχωμένη υπηρεσία καθημερινά πηγαίνουν στα εστιατόρια στο λιμάνι και παρακαλούν για μερίδες φαγητού για τους μετανάστες που βρίσκονται προσωρινά στο λιμεναρχείο. Αντίστοιχη εικόνα και στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού το οποίο δεν διαθέτει υποδομή για προσωρινή φιλοξενία μεταναστών Όταν όμως τα εστιατόρια κλείσουν λόγω του χειμώνα που θα τρώνε αυτοί οι άνθρωποι;»
Αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη Σύμη είναι τα λόγια των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των λιμενικών στα Δωδεκάνησα που απευθύνουν έκκληση στη φυσική και πολιτική ηγεσία να μεριμνήσει για άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών του Λ.Σ. με προσωπικό και να υπάρξει και μέριμνα για τους μετανάστες που φτάνουν στα νησιά.
Καλύτερη η κατάσταση στη Ρόδο (την οποία δεν προτιμούν τα κυκλώματα των σύγχρονων δουλέμπορων λόγω της απόστασης από τις τουρκικές ακτές) ωστόσο και εκεί περίπου 38 μετανάστες αναμένουν τη στιγμή που θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας.
Λιμενικοί και αστυνομικοί στη Σύμη προσπαθούν να διαχειριστούν τουλάχιστον 100 μετανάστες που βρίσκονται στο νησί αναμένοντας να ακολουθεί η σχετική διαδικασία για κατάθεση ασύλου και μεταφορά τους σε άλλη περιοχή.
Ενδεικτικό είναι, όπως λένε κάτοικοι του νησιού, ότι βλέπουν μετανάστες να κοιμούνται στο δρόμο ή όπου αλλού βρουν. Άλλο πρόβλημα είναι η μεταφορά ασθενών στο νοσοκομείο της Ρόδου καθώς αρκετοί αναφέρουν πως δεν έχουν τα χρήματα για το εισιτήριο του πλοίου και τότε οι λιμενικοί ξεκινούν διαδικασία εξεύρεσης λύσης δηλαδή χρήματα για να μεταφερθούν στην «πρωτεύουσα» των Δωδεκανήσων.
Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα o Frontex τη Δευτέρα, τον Αύγουστο ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών που έφτασαν παράνομα σε ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκε κατά 9% από τον προηγούμενο μήνα και έφτασε περίπου τα 12.900 άτομα λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών που έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Frontex, τον Αύγουστο καταγράφηκαν 9.300 αφίξεις που αντιστοιχούσαν σχεδόν στα τρία τέταρτα του συνολικού αριθμού των μεταναστών που έφθασαν παράνομα στην Ευρώπη. Πρόκειται για διπλάσιο αριθμό σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι εξαιτίας του μεγάλου αριθμού λέμβων που έφτασαν στα ελληνικά νησιά και ειδικά στη Λέσβο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 ο συνολικός αριθμός αφίξεων στη συγκεκριμένη περιοχή αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο ενώ δυο στους πέντε μετανάστες προέρχονταν από το Αφγανιστάν.