Πολλαπλά κερδισμένη φαίνεται ότι θα είναι η Ελλάδα από την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση επισήμως χθες δρομολόγησε τη σχετική διαδικασία μέσω των επιστολών που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και στον προκάτοχό του, EFSF.
Υπολογίζεται ότι μέσω της πρόωρης αποπληρωμής των συγκεκριμένων δανείων, τα οποία βαρύνονται με επιτόκιο 4,91%, το Δημόσιο θα εξοικονομήσει σε ετήσια βάση τόκους ύψους 70 εκατ. ευρώ περίπου.
Μετά την άρση των capital controls η απόφαση της κυβέρνησης για την προεξόφληση των δανείων υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, στέλνει μήνυμα στις αγορές καθώς βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του χρέους, κάτι που οδηγεί στη μείωση και αντικατάσταση του ακριβού με φθηνό χρέος, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στα ελληνικά ομόλογα που τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν νέα βελτίωση μετά την αποστολή του αιτήματος της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου υποχώρησε στο 1,54% και κοντά στα ιστορικά χαμηλά που σημείωσε την περασμένη Πέμπτη, με το spread να διαμορφώνεται στις 201 μονάδες βάσης, ενώ ισχυρή πτώση της τάξης του 4,7% σημείωσε η απόδοση του 5ετους ομολόγου η οποία διαμορφώθηκε στο 0,82%.
Η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ στέλνει ένα «σήμα» στις αγορές για σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα ενώ βοηθάει στην ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης μέσω της βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους.
Ο πιστοποιημένος Διαχειριστής Χαρτοφυλακίου της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ, κ. Τάκης Ζαμάνης μιλώντας στο in.gr αναφέρει ότι «θεωρώ ότι η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική εξέλιξη αυτή για την χώρα μας γιατί εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα να βρούμε χρηματοδότηση με χαμηλότερο κόστος από αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε βάση της συμφωνίας μας».
Το ισχυρό όπλο που προστίθεται στη φαρέτρα της κυβέρνησης είναι η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων. Κι αυτό, γιατί σε συνδυασμό με την εξαγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα επέλθει ραγδαία αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμούς.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση επί τα βελτίω της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, να ανοίξει τον δρόμο για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM δήλωσε Κλάους Ρέγκλινγκ πριν λίγες ημέρες επικρότησε την πρωτοβουλία αυτή της ελληνικής κυβέρνησης.
«Η κίνηση συμφέρει τον ESM αφού θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε γνωστό ότι η διαδικασίας έγκρισης από το Διοικητικού Συμβουλίου του ESΜ θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.
Σε πρόσφατη έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s είχε επισημάνει ότι αυτή η κίνηση θα οδηγήσει αφενός στη μείωση της δαπάνης των τόκων της Ελλάδας επιμηκύνοντας το μέσο προφίλ της ωρίμανσης του χρέους, δύο στοιχεία που είναι πιστωτικά θετικά για το κράτος.
Μητσοτάκης: Η αποπληρωμή του δανείου από το ΔΝΤ εξοικονομεί πόρους
«Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το ΔΝΤ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Instagram ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η κίνηση αυτή ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας, βελτιώνει τους δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και εξοικονομεί πόρους για το Ελληνικό Δημόσιο».
Οι επόμενοι σταθμοί της οικονομίας
Από 23 έως και 26 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι επικεφαλής των θεσμών στη χώρα μας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι γίνει μια εκτενής συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τις ελαφρύνσεις έως τα μέσα Οκτωβρίου.