Διευρύνεται, όπως όλα δείχνουν, ο κύκλος ερευνών γύρω από την κλοπή του στρατιωτικού υλικού στη Λέρο, αφού παρά τα όσα είχαν γίνει γνωστά στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και ενώ υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για το τι ακριβώς συνέβαινε, υπήρχε διαφοροποίηση μεταξύ των διαρροών από την πλευρά του στρατού και την πλευρά της αστυνομίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, ο οποίος μίλησε στο One Channel, από την αστυνομία έλεγαν ότι ενώ υπήρχε εικόνα υπόπτων, είναι αρκετοί αυτοί που μπήκαν παράνομα στην αποθήκη και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος προχώρησε στην αρπαγή του υλικού.
Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτουν «Τα Νέα», η υπόθεση προκαλεί «τρόμο» στην ΕΛ.ΑΣ, η οποία διέταξε έκτακτο έλεγχο κι απογραφή στον οπλισμό, τα πυρομαχικά, τα οχήματα μέχρι και τα… ταμεία των αστυνομικών υπηρεσιών.
Το περιστατικό έχει προκαλέσει σφοδρή ανησυχία έως… τρόμο στις κεντρικές υπηρεσίες της Αστυνομίας με τον φόβο μήπως συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και σε υπηρεσίες των Αρχών ασφαλείας χωρίς να γίνεται μέχρι τώρα αντιληπτό.
Διευρύνεται ο «κύκλος» υπόπτων
Για την αρπαγή του στρατιωτικού εξοπλισμού, από το Πολεμικό Ναυτικό έχει δημιουργηθεί ένας κύκλος 8 – 10 υπόπτων ανδρών των ΟΥΚ και διαχειριστών των αποθηκών που είχαν μπει το τελευταίο δωδεκάμηνο στον χώρο απ’ όπου «πέταξε» το υλικό. Από αυτούς τρεις συγκεντρώνουν τις περισσότερες υπόνοιες.
Όμως, οι Αρχές αναζητούν τεκμήρια για να βρεθεί ποιος πήρε τα όπλα, ενώ εξετάζεται η περίπτωση τα αντιαρματικά LAW μιας χρήσης, οι ρουκέτες κτλ, που εκλάπησαν να έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από στελέχη του Ναυτικού σε «ιδιωτικές» ασκήσεις και βολές σε κάποια βραχονησίδα κλπ.
Αρχικά, έχουν εντοπισθεί διοικητικού τύπου ευθύνες για την ανεξέλεγκτη είσοδο στρατιωτικών στην αποθήκη, χωρίς να τηρούνται οι δικλίδες ασφαλείας. Ακόμη προέκυψε ότι, ενώ δινόταν πολεμικό υλικό για ασκήσεις, δεν καταγραφόταν ποιος ήταν ο παραλήπτης και υπήρχε αναγραφή μόνο του παραδοθέντος επισήμως οπλισμού.
Κι έτσι έχουν παρουσιαστεί δυσχέρειες στην ανεύρεση αποδεικτικών στοιχείων και τον καταλογισμό ευθυνών στον στρατιωτικό, ίσως και τον συνεργό του, που έκλεψαν το υλικό.
Η πιθανή εμπλοκή στελεχών της φρουράς υψηλόβαθμου αξιωματούχου
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», αξιολογούνται πληροφορίες που αναφέρουν ότι ορισμένα από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση υπηρετούσαν στη φρουρά πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου των Ενόπλων Δυνάμεων και παραιτήθηκαν από το σώμα τον Οκτώβριο του 2018, όταν εκτιμάται ότι αφαιρέθηκαν τα όπλα και τα πυρομαχικά.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, ο βασικός -μέχρι στιγμής- μάρτυρας στην υπόθεση, ένας μόνιμος υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων στη Λέρο, χαρακτηρίζεται από τους επικεφαλής της έρευνας «μειωμένης αξιοπιστίας».
Ο συγκεκριμένος έχει καταθέσει ότι τον Σεπτέμβριο του 2018, και ενώ εκτελούσε βάρδια ως αξιωματικός υπηρεσίας, ο πρώην διαχειριστής της αποθήκης με το στρατιωτικό υλικό συνοδευόμενος από δύο άνδρες της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (πρώην ΟΥΚ), τους οποίους όμως δεν κατονόμασε, είχαν πάρει το κλειδί και τον μυστικό κωδικό ασφαλείας και είχαν μπει -τουλάχιστον μια φορά- στο χώρο όπου φυλάσσονταν τα όπλα και τα πυρομαχικά, χωρίς σχετική εξουσιοδότηση.
Η μαρτυρία, σύμφωνα με την «Καθημερινή», έδωσε κατεύθυνση στην έρευνα καθώς τα 24ωρα που ακολούθησαν ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου εντόπισε σε μονάδα της Βορείου Ελλάδος, όπου είχε μετατεθεί, το στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού, που μέχρι πέρσι τον Σεπτέμβριο είχε την ευθύνη της αποθήκης με το «πολεμικό απόθεμα». Εκείνος όμως εξεταζόμενος διέψευσε τη μαρτυρία του συναδέλφου του στη Λέρο και αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.