Περισσότερες αποδείξεις με πλαστικό χρήμα θα πρέπει να συγκεντρώνουν από το 2020 οι φορολογούμενοι προκειμένου να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ για τον άγαμο, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διαβεβαίωσε χθες ότι «το αφορολόγητο θα παραμείνει εκεί που είναι» σημειώνοντας την παράλληλη κυβερνητική δέσμευση για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με μία δέσμη μέτρων. Οι θεσμοί πιέζουν για διεύρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών παράλληλα με τη μείωση του ορίου των 500 ευρώ για τις πληρωμές με μετρητά. Ενα πρώτο «σκαλοπάτι» που θα μπορούσε να μειωθεί το όριο χρήσης μετρητών φέρεται το επίπεδο των 400 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά όμως οι θεσμοί, έχουν αφαιρέσει από το προσκήνιο τις παλαιότερες πιέσεις τους για μείωση του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου του 2020, μέτρο το οποίο παρότι προνομοθετημένο ακυρώθηκε με διάταξη νόμου την οποία ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και η Νέα Δημοκρατία η οποία νωρίτερα είχε καταθέσει σχετική τροπολογία.
Κόκκινη γραμμή
Για το Μέγαρο Μαξίμου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διατήρηση του αφορολογήτου αποτελεί κόκκινη γραμμή, αλλά από την άλλη πλευρά αποτελεί και κεντρική επιδίωξη η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων και πάταξης της φοροδιαφυγής. «Ενα μέτρο ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών» είπε χθες ο Στέλιος Πέτσας «είναι να χτίζεται το αφορολόγητο όριο με μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών από τους χρήστες». Οι λεπτομέρειες τώρα ανήκουν στους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου.
«Το πόσο θα είναι αυτό, χωρίς να δημιουργεί στρεβλώσεις στην οικονομία, αλλά να επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, είναι κάτι που μελετά το οικονομικό επιτελείο» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στο τραπέζι έχουν ήδη βρεθεί προτάσεις που αναφέρουν υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων αξίας ίσης με το 15%-20% του εισοδήματος για το τμήμα έως 10.000 ευρώ από 10% που ισχύει σήμερα και σταδιακή διεύρυνση των ποσοστών για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια σε 25% (από 15%) για εισοδηματικά κλιμάκια από 10.001 έως 30.000 ευρώ και 30% (από 20%) για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Παράλληλα με τη διεύρυνση των απαιτούμενων αποδείξεων για κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου, αναμένεται να αλλάξει και η «ποινή» εάν η αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών των φορολογουμένων υπολείπεται της απαιτούμενης.
Σήμερα τυπικά επιβάλλεται «ποινή» 22% στη διαφορά (αν λείπουν αποδείξεις 1.000 ευρώ προκύπτει έξτρα φόρος 220 ευρώ) αλλά πρακτικά το πρόστιμο παραμένει ανενεργό καθώς οκτώ στους δέκα φορολογούμενους δηλώνουν τελικά περισσότερες αποδείξεις από όσες χρειάζονται. Από το 2020 ο εισαγωγικός συντελεστής στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα μειωθεί από το 22% στο 9%.