Την ώρα που οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας προετοιμάζονται για το επικείμενο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, η γειτονική χώρα μέσω κορυφαίων υπουργών της κάνει ότι μπορεί προκειμένου να διατηρήσει αμείωτη την προκλητικότητα έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας.
Μπορεί η Τουρκία να βγάζει εκτός της κυπριακής ΑΟΖ το «Γιαβούζ» και «Φατίχ» – χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί ακόμη τι κρύβεται πίσω από αυτές τις ενέργειες – ωστόσο τόσο ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ όσο και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι προχώρησαν για μία ακόμη φορά σε ακραίες δηλώσεις κατά της Κύπρου καθώς τόνισαν μεταξύ άλλων ότι το πνεύμα του ’74 είναι παρόν και σήμερα, σε περίπτωση που θιγούν τα δικαιώματα των Τ/Κ.
«Έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα με το 1974»
«Έχουμε σαφή στάση όσον αφορά τη δίκαιη κατανομή των πόρων της ανατολικής Μεσογείου. Εχουμε και σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα που είχαμε και το 1974 όταν προστατεύσαμε τα δικαιώματα των κυπρίων αδελφών μας» δήλωσε ο Χ. Ακάρ για να προσθέσει. «Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τ/Κ αδελφών μας», ενώ επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται απειλή όταν δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο και θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και το δίκιο τους.
Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε για πολλοστή φορά ξανά στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», είπε.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, μιλώντας σε εκδήλωση της «Ενωσης Τουριστικών Επαγγελμάτων» του ψευδοκράτους χαρακτήρισε την Κύπρο «το μαργαριτάρι της Μεσογείου» και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το υπάρχον καθεστώς.
«Για εμάς το σημαντικό δεν είναι το όνομα του μοντέλου της λύσης που θα εφαρμοστεί, αλλά η συμμετοχή των Τ/Κ στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων και η πολιτική ισότητα», είπε. Έφτασε δε στο σημείο να κατηγορήσει την Κυπριακή Δημοκρατία για μονομερείς ενέργειες στο θέμα του φυσικού αερίου. «Οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν στις μονομερείς δραστηριότητες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων αποκλείοντας τους Τ/Κ, αλλά εμείς απαντούμε με πράξεις στο πεδίο των μαχών», τόνισε.
Μηνύματα υπουργείου Άμυνας στην Τουρκία
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας χθες, έστειλε μηνύματα προς την Τουρκία, απαντώντας έτσι σε μία σειρά προκλήσεων.
«Στόχος του υπουργείου Άμυνας είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Δεν συμφέρει κανέναν να σκεφτεί οποιοδήποτε σχέδιο επιβουλής εναντίον της χώρας. Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος νομίζει ότι θα αποκομίσει», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρόσθεσε, προωθούμε πολιτική βασισμένη στις αρχές της καλής γειτονίας και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο. «Παίζουν ρόλο και οι ενδείξεις καλής θέλησης. Προχθές μίλησα με τον κ. Ακάρ και με διαβεβαίωσε ότι σκοπός τους είναι με όλη τους την καρδιά να συνομιλούμε για να βρούμε λύσεις. Συμφωνήσαμε να μιλάμε – θεωρώ ότι έχει σημασία να μένουν ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας ακόμα και σε δύσκολους καιρούς και αποφασίσαμε να συναντηθούμε στις Βρυξέλλες προς το τέλος Οκτωβρίου στο περιθώριο της συνεδρίασης των μελών του ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά.