Τον δρόμο για μεγάλες ανατροπές στην εκλογική νομοθεσία ετοιμάζεται να στρώσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες και το αργότερο μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το τριπλό «χτύπημα» με ξεχωριστές νομοθετικές παρεμβάσεις.
Ενόψει της αλλαγής τοπίου που επιχειρείται σε τρία κομβικά ζητήματα – στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, την κατάργηση της απλής αναλογικής στους Δήμους και, τελευταία, τον νέο εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές επίσης με κατάργηση της απλής αναλογικής -, εισέρχεται στην τελική φάση επεξεργασίας ένας τέταρτος νόμος (που θα έρθει… πρώτος) με όλες τις νέες διαδικασίες, και αλλαγές σε προθεσμίες, τις υποχρεώσεις κομμάτων και υποψηφίων, ακόμα και των δικαστικών αντιπροσώπων και των Πρωτοδικείων.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά ρυθμίσεων οι οποίες κρίνονται απαραίτητες και σε απόλυτη συνάρτηση με τα επόμενα νομοθετήματα, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσλειτουργίες, αμφισβητήσεις ή κενά κατά την εφαρμογή τους.
Γι’ αυτό δίνεται μία μάχη με τον χρόνο ώστε οι συγκεκριμένες προπαρασκευαστικές διατάξεις να προωθηθούν πριν ή παράλληλα με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, προς το τέλος του επόμενου μήνα, όπως προγραμματίζει το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου προβλέπει:
– Διευρυμένο χρονικό όριο 21-22 ημερών πριν από τις κάλπες για να επκυρωθούν δικαστικά όλα τα κομματικά ψηφοδέλτια, μία ρύθμιση που κρίνεται απολύτως αναγκαία στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη χορήγηση δικαιώματος επιστολικής ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. Με απλά λόγια η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ότι οι Ελληνες της διασποράς θα έχουν στη διάθεσή τους την άνεση χρόνου προκειμένου να ταχυδρομήσουν την ψήφο τους.
– Πέραν της χρονικής προθεσμίας, όμως, αλλαγές δρομολογούνται και στην υποβολή των υποψηφιοτήτων στην κατεύθυνση η διαδικασία να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κάθε κόμμα χωρίς εμπλοκή των υποψηφίων, που δεν θα χρειάζεται στο εξής να αιτούνται ατομικά την ανακήρυξή τους από τα αρμόδια Πρωτοδικεία. Εξαίρεση θα αποτελούν μόνον οι μεμονωμένοι, ανεξάρτητοι υποψήφιοι.
– Επιπλέον το αρμόδιο υπουργείο θέλει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτάχυνση της μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων και προσανατολίζεται στην υποχρεωτική χρήση της… τεχνολογίας. Η καινοτομία επιχειρήθηκε στις προηγούμενες εκλογές (δειγματοληπτικά σε κάποιες περιοχές της χώρας), όταν δικαστικοί αντιπρόσωποι παρέλαβαν tablets με ειδικό λογισμικό από τα οποία έστελναν γρήγορα τα δεδομένα, ενώ στα πληροφοριακά συστήματα των Πρωτοδικείων γινόταν η επαλήθευση. Στόχος είναι η ψηφιακή διαδικασία να είναι υποχρεωτική για όλους τους δικαστικούς αντιπροσώπους – στους οποίους προφανώς θα χορηγούνται tablets ή κινητά τηλέφωνα.
Νέο πλαίσιο προβολής
Αλλο ένα ζήτημα που βρίσκεται υπό εξέταση είναι οι περιορισμοί που ισχύουν σήμερα αναφορικά με την προβολή – εμφάνιση των υποψηφίων σε τηλεοπτικές εκπομπές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Κατά πληροφορίες, εξετάζεται να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις και για την προβολή υποψηφίων μέσω του Διαδικτύου, καθώς η διαφημιστική προεκλογική καμπάνια μέσω Ιντερνετ βρίσκεται σήμερα εκτός ελέγχου, επιτρέποντας αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων.
Το πακέτο των νέων ρυθμίσεων αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός των ημερών, ενώ σε προτεραιότητα έχει τεθεί από την κυβέρνηση και η καθιέρωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με αποστολή φακέλου με εταιρεία ταχυμεταφοράς και όχι με προσέλευση στις κατά τόπους πρεσβείες και προξενεία. Για το συγκεκριμένο θέμα (που απαιτεί συναίνεση 200 ψήφων) ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Αμέσως μετά – πιθανότατα εντός του Νοεμβρίου – θα δρομολογηθεί η κατάργηση της απλής αναλογικής στους Δήμους και όλα δείχνουν ότι μετά και την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η κυβέρνηση θα φέρει στο φως τον σχεδιασμό της για την τελική – και πιο κρίσιμη – κίνησή της στην εκλογική νομοθεσία: την κατάθεση του νέου συστήματος που θα καταργεί την απλή αναλογική στις εθνικές κάλπες.